用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢 ...
樓主: LittleCowCow201
go

維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢  

回覆:healthybaby 的帖子

我又唔係好眀有鬥心同護航有乜關係,可否解釋下?

引用:Quote:原帖由+LittleCowCow201+於+12-12-11

原帖由 sissysze 於 12-12-11 發表
識人讀kv, 現已成30+, 入咗hku 讀bba law double degree
DBS中學校長你KV畢業生

回覆:Freeb 的帖子

其實我不是為KV護航, 只係想多D人明白讀KV的好處,而不要斷送KV收咗貴子弟的機會....機會如在你手, 不要輕言放棄呀!  我有D朋友都分別告訴我, 生幾多個都要俾佢哋讀KV, 你就知KV有幾好, 有朋友D仔女現讀不同名小, 都話唔明KV點樣教到D仔女記得每一個中文字的寫法, 但無一間名小可做到!

I don't like the term 護航 neither.  Originally, I am not prepare to write anymore.  Seeing other parents' responses, I can't help but write again.

Maybe just so happen there are more KV parents here to share and thus some parents will have the feeling that the KV parents like to 護航.  Yet, I still remember how happy I was when my hubby told me that we received the acceptance letter from KV for my little daughter last year.  I even cried at YMCA while waiting for my son in other classes.  I even cannot believe that an active girl like my daughter can perform very well in the class.  This is amazing.

One more point.  When I compare my son with his friends from other kinders, I found that KV is not particularly difficult.  They are learning similar Chinese words and writing similar things.  The ONLY difference is, and which is the most important of all, they really LEARN what they have learnt.  They can write them out and making sentenance.

醒目開學勳章

我2個仔都係kv, 一個已升小一, 另一個現在k3
KV真係好適合在職父母, 學校的教法好好,
基本上家長唔同小朋友溫書, 小朋友都起碼有9成識和記得, 真係唔係間間kg做到
大仔升上小一後, 更加發覺kv的根底好好, 上學期都係食老本咋
大家要知道若升中文小學, 所有中文, 數學, 常識都係用中文,
若中文底唔好, 大部份的科目都受影響.............
我見有些同學都追得幾辛苦

另外, KV唔係好谷呀...........
我曾問過老師家長要不要同小朋友上額外course(e.g. enopi),
老師都話不用, 她們會用遊戲方法教曉小朋友,
所以so far我覺得KV一d都唔谷, 係谷都是家長谷

好似大仔小學, 講到明長假期前考晒試同埋唔會有功課,
好讓小朋友休息
但我聽高年級家長話長假期又要做什麼補充ex, 又要上什麼course等等
所以唔好以為學校谷, 其實很多時是家長谷咋

引用:Hilda+kam+:+米係囉!真是冇公佈過,就算係

原帖由 cautionchan 於 12-12-10 發表
Hilda kam : 米係囉!真是冇公佈過,就算係家長都未必知,亦都唔知所謂數據怎來!

...
如果有我都想知呀 事實上,數據肯定虛構,KV一向低調,家長亦不隨便公開

引用:讀KV其中一個神奇嘅地方,+喺你唔需要煩惱學

原帖由 Freeb 於 12-12-11 發表
讀KV其中一個神奇嘅地方, 喺你唔需要煩惱學校教過嘅字(不論中文或英文),佢學完返到屋企就會識寫或識串, 我 ...
好同意,從來都唔需要刻意溫書串字,又自動做功課,我都服咗佢了!

回覆:qoo_pooh 的帖子

讚同!不過好難怪!Kv真的俾人感覺好傳統及好谷!但真的請相信小朋友的能力,他們遇強越強的!

KV係好學校,no question about it。

但吾係個個小朋友都遇強越強,而家草莓族多。見過吾係咁愉快的case,不過可能父母吾識教,弄巧反拙。

LittleCowCow201  唔好意思,請問咪叫做草莓族?  發表於 12-12-13 22:07

路過。

我的小朋友都是KV生。
真抱歉,沒有讓小朋友讀過其他幼稚園的K1-K3,所以不能比較那一間/那一門派比較好。

但,若KV下年肯收我個細囡,要我比晒3年學費先都沒問題。
靠得住。

Jane1983 發表於 12-12-13 20:10
KV係好學校,no question about it。

但吾係個個小朋友都遇強越強,而家草莓族多。見過吾係咁愉快的case, ...
大力按就爛,即係受吾到大壓力。

LittleCowCow201  oic, haha!  發表於 12-12-13 22:25

引用:Quote:原帖由+LittleCowCow201+於+12-12-11

原帖由 sissysze 於 12-12-11 發表
識人讀kv, 現已成30+, 入咗hku 讀bba law double degree
我個妹間幼稚園同小學都摺咗,但佢有2個Hku master's degrees,晌大學教書,我阿媽只有小三畢業,識睇報紙,唔覺得勝/敗在起跑點對將來有直接關係...

Jane1983  都係真,不過作為家長就點都會盡力給小朋友最好的學習環境  發表於 12-12-13 22:39

比我再揀多次,都會揀KV

Hi qoo_pooh,好耐冇見到係喺BK出現喇

醒目開學勳章

chingchingb.ma 發表於 12-12-14 08:51
比我再揀多次,都會揀KV

Hi qoo_pooh,好耐冇見到係喺BK出現喇

chingchingb.ma,

估不到在這個topic見到你, 証明KV真係好好
時間過得真快, 我仲記得哥哥K1時向你請教的情景, 估不到咁快哥哥都入埋小學啦
我上年幫完哥哥搵小學, 今年又到細佬, 真係好忙
Keep in touch! Please check pm.

我個仔讀維記,學校訓練小朋友說英語和普通話是非常好的。個仔細時幾怕羞,現在變得好發問和不怕與別人對話。

不介意維記不谷學生,因為我們每晚都會同個仔溫習中英數,其實由父母去教學術性知識會更有效呢!

有得再揀都會揀維記,因為學校扮演了我們扮演不到的角色。

引用:我個仔讀維記,學校訓練小朋友說英語和普通

原帖由 jesschanls 於 12-12-14 發表
我個仔讀維記,學校訓練小朋友說英語和普通話是非常好的。個仔細時幾怕羞,現在變得好發問和不怕與別人對話 ...
Can't agree more ...

回覆:維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢

每個小孩和家庭環境都不一樣,怎能一概而論。鄧藹霖的兩位公子都讀KV, 最後發現傳統的路行不通,轉了走國際學校。
如果在這兩間學校徘徊的家長,先問自己想為小朋友選擇哪條路、走不通時有plan B嗎?

KV學費差不多四、五年冇加維持2800全包,沒有一間有名氣的幼稚園可同佢比。維記今年仲整單留位費收九千蚊鬧劇。我個人認為kv是一心想辦好學校,冇揀佢有少少後悔。

Jane1983  KV咁平又吾加價,係好難得。  發表於 12-12-15 14:48

每次和其他家長傾過教育問題,都有好多反思,應該如何配合學校,怎樣幫助孩子...任重路遠!

希望樓主和其他家長都找到適合小朋友的學校,快樂親子學習

LittleCowCow201  Thank you!  發表於 12-12-15 20:56