用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢 ...
樓主: LittleCowCow201
go

維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢   [複製鏈接]

我女兒由PN到K3都是維記,其他學校情況我不清楚,只是我絕對沒有後悔給小朋友讀Victoria。她真的很喜歡上課和養成看書習慣喔

引用:Healthybaby,咁你個仔真係幾smart,+你都教

原帖由 ajfamily 於 12-12-10 發表
Healthybaby,

咁你個仔真係幾smart, 你都教得好好,否則不會有咁好成績,我個仔在Vic K2, 十分擔心下年戰 ...
其實我都唔係咩都無攪,阿仔一樣有參加了半年面試班(覺得夠就quit),讀左四個月enopi(我覺得好悶),考Cambridge &參加朗誦比賽,只是不在幼稚園範圍內谷,變左我自己和阿仔好有彈性,鍾意就join,唔鍾意可以quit! 讀Kv既好處係價廉物美,既可以預備傳統小學和學深d既野!所以符合哂經濟效益!只不過不是我杯茶。
如讀維記又想獲得傳統名小學垂青,就要加強配套了。

我兩個小朋友都讀維記(K3和K1). 很喜歡很喜歡返學! 我真的想讚讚學校... 這兩年維記把課程加深了很多! 功課(如果全部做晒)是可以很多的! 但不是全部worksheet或要用筆寫. 比如數學, 有傳統exercise book, 還有網上練習, 有數學玩具(是學校送給每一位學生的,不用還!)在家玩, 然後家長做記錄! 真的用晒五官來學習! 所以做功課對小朋友來說是玩吧! 還有, 今年加了點讀筆(主要是配合中文課程). 雖然是要自己買, 但現在所有中文課本和圖書都可以用點讀筆來聽粵語或普通話朗讀! 就算爸媽不懂普通話, 小朋友都可以用點讀筆"教"返爸爸媽媽(當溫習)! 小朋友很樂意的! 還有網上中文閱讀理解練習(有粵語和普通話), 對考小一是很大幫助的! 英文的功課都加多了. 閱讀理解, phonics... 雖然功課比其他幼稚園始終不算太多, 但是爸媽要花很多時間一起做! 因為有時候"玩"數學玩具可以玩很久很久! 閱讀理解的功課有時是畫畫,喜歡畫畫的可以畫很久很久! 學校不會逼你做晒功課, 唔做晒沒有後果... 但如果跟著做, 是可以學到很多的! 還有, 小朋友在學校培養出好學精神, 走出來很有自信, 很有禮貌...

但是如果目標是傳統學校, 中文就一定要出外補... 我想除了KV, 其他所有幼稚園都要出面補才能應付現在小學的課程!

如果維記的家長試過在上課的時間到學校看到小朋友上課的情況, 有時候是大班教, 但每天都有很多時間是小組教學的! 他們會5-7個一組, 一個老師專心只教這一組, 然後rotate, 教完那組小朋友就自己做exercise.  

對於適應小一, 阿女說一個星期有一天有位小學老師來教他們K3, 讓他們知道小學生活是怎樣. 下學期就會模疑小學上堂. 上課前集會, 自己帶小食模疑小學小息等等... 我覺得學校是很細心的!

但我覺得不是每個家庭都適合維記, 因為維記是主張親子學習! 如果爸媽兩個都要返工沒有太多時間, 就可能KV比較適合! 因為從朋友口中了解到KV真的可以教到小朋友academics好好! 自己回家自己自動做功課! 默書不用溫都次次100分! 回家後還會自己出題目給自己做! 所以真的要看看自己家庭情況可不可以配合學校的教學模式...

ky_lau  May i ask which campus are your children going?  My daughter has the offer from Vic, now considering Vic vs Precious Blood (which she will need to go out for tutoring class anyway).  發表於 12-12-11 11:52
LittleCowCow201  咁你啲小朋友在家做功課是否很主動?還是要威迫利誘?感謝分享!  發表於 12-12-11 01:53
Jane1983  點讀筆包在書薄費内,不用另外付錢  發表於 12-12-10 19:17

回復 healthybaby 的帖子

Side chat 問句,考Cambridge 對考小有無用?

我問過前輩朋友,他們說在扣門有用,同埋要14或15個盾先有意義。

本來決定吾考,但又見到好多人甘做,想請教。

回復 wykamy 的帖子

對! 點讀筆package另外付錢是指書簿費!

Jane1983  Ok, got it  發表於 12-12-10 19:24

引用:回復+healthybaby+的帖子 Side+chat+問句

原帖由 Jane1983 於 12-12-10 發表

Side chat 問句,考Cambridge 對考小有無用?
張Cert有無用我唔知,只係讀Cambridge 要串既字,在很多小學面試都有考,d學校真係好過份。阿仔四歲鬆d開始讀,原本打算夠五歲先考,但讀Cambridge那兒老師話佢可以考,便試下考!

邊個centre好?

引用:我兩個小朋友都讀維記(K3和K1).+很喜歡很喜

原帖由 wykamy 於 12-12-10 發表
我兩個小朋友都讀維記(K3和K1). 很喜歡很喜歡返學! 我真的想讚讚學校... 這兩年維記把課程加深了很多! 功課 ...
KV真是不知點解教到回到家自動自覺做功課!academic 尤其中文真是好得!

回覆:Jane1983 的帖子

Cambridge 不用出去學,買past paper 連answer , 自己照transcript 讀俾佢聽,搞點!我做了paper one to seven ,小女十四偱!不是show off ! 是想讓大家知道是work 的!

回復 cautionchan 的帖子

自己報名煩吾煩?

引用:回復+healthybaby+的帖子 邊個centre好?

邊個centre好?
其實我唔知centre教得好唔好,只係有exercise做& dictation,自己有心絕對做到,只不過我係working mum, 希望放多d時間親子&reading,而且考試唔係好重要,所以交俾人做算!

回覆:維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢

阿仔而家k3讀全日都成7k(個人選擇,半日平d),加埋學野都唔少錢, 所以我估讀kv應該慳錢d!

其實我小朋友英文好好,就係吾知係咪要拿張cert証實,真煩惱!

引用:回復+healthybaby+的帖子 其實我小朋友英

其實我小朋友英文好好,就係吾知係咪要拿張cert証實,真煩惱! ...
咁咪當玩下囉!最緊要小朋友肯玩,不過唔受就唔好太勉強啦!同埋唔好太介意得失。俾佢有考試經驗,對小一面試會較好!
我個仔考cambridge時,佢話唔記得點串chair,擧手問老師,老師唔理佢,好攪笑!

CurrySo  我個仔考時,都試過有字唔識舉手問,個老師反問佢"你考定我考!"   發表於 12-12-12 00:17
Jane1983  Thanks  發表於 12-12-10 22:45

回覆:Jane1983 的帖子

自己報名一D都唔煩!去英基網頁online apply , online 過數,Email communicate ! 自己揀邊到考,幾時考!完全冇問題,報名費4xx 7 本past paper 連transcript around 1400 ! 夾埋等於一個月出去學多少少!不過父母要看一看past paper 內容,串生字我見幾年重覆一次,我都只是串曬7本spelling 個part的生字,其他writing listening and oral 根本不太難,看他transcript , 問題和答案重複又重複,好似佢驚你聽唔到,多過你答唔到!大家可試試,oral就我扮考管跟transcript 問佢!再去英基焹站download marking scheme ! 又可增加親子relationship ! ( 超離題,sorry)

Jane1983  謝謝!  發表於 12-12-10 22:54

一間較為深的幼稚園,只能期望它將孩子調整為初期較易跟小學接軌。那有保証可以在小學生涯一定能保持?莫論到中學?

LittleCowCow201 " 咁你啲小朋友在家做功課是否很主動?還是要威迫利誘?感謝分享! "

我的小朋友很主動要我開電腦給她做網上功課! 但寫的功課就要提一提... 但提了後就自己做... 但有些功課真的要爸媽幫忙才可以做得到! (找報紙, 父母一起讀圖書, 父母解釋數學遊戲...) 所以父母和小朋友要合作, 不像KV那樣小朋友可以自動波!

LittleCowCow201  謝謝!  發表於 12-12-11 08:43

LittleCowCow201 發表於 12-12-11 02:04
有說從少谷完,不少上到中學散哂嘅例子!唔知大家身邊有冇識啲KV畢業生上到中學的表現如何呢?定還是中學的 ...
有的,in fact, 我有直接問過這位畢業生,他的囘憶只有惡的老師,不過我覺得問題是媽媽沒有全面去發展和關心她的孩子,只是谷谷谷,返學又谷,放學繼續谷。另一位朋友也是谷和進取型,雖然讀間活動的kg,當她孩子到了反叛期,想信都可能一樣會散。
所以無論揀邊間,要清楚kg比到乜你,自己就去補不足便可,如讀KV,我覺得比較可取的做法就是孩子囘家就比多些時間他們玩,多些和他們傾談,咁放學回家就是親子時間,這不是很好嗎?

Jane1983  同意。如果學校谷,屋企又谷,真係人都顛  發表於 12-12-11 11:06
LittleCowCow201  說的很對!謝謝分享!  發表於 12-12-11 08:42
‹ 上一主題|下一主題