用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢 ...
樓主: LittleCowCow201
go

維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢   [複製鏈接]

One more point, my kids did have school at Yew Chung before joining KV.  Both are good schools but of different path.  I am very happy to choose the suitable path for my kids.

回復 亞Boo 的帖子

KV 中文好強...K2開始寫字
一學就學埋部首./同音異字等
K2 開始一星期一次普通話堂

數學就K2學加減數..K3學代加減數

英文寫/讀都幾好
Oral 就一定無SC 程度
始終都係以廣東話受課

回復 serinac 的帖子

點為之好

回復 cautionchan 的帖子

可能補習太多先呻兩句呢

其實小朋友如果無得比較,讀邊間都開心概,關鍵是大人點想

回復 chunyatmama 的帖子

所以佢地咪成日講"老師話"囉
小兒讀緊3N

chunyatmama  So, anything wrong with that?  發表於 12-12-10 13:37

回覆:維記或根德畢業生嘅家長,如果時光倒流你地會點考慮呢

路過. 小女現小三,KV 畢業,在女校讀得唔錯!身邊有同學妹妹都在讀KV 而冇讀附屬嘅KG(她們是必入)。
在補習社遇到舊同學,在英華都好top!
除了冇NET 和畢業禮外,我識嘅家長真係諗唔到KV缺點。聽聞學費好似冇加到!?

Jane1983  兩千零,真系平!  發表於 12-12-10 15:25

我估樓主心中巳有決定,其實如果現時讀得開心,Vic 家長又覺函接小一又冇問題,why change?

有一點想樓主留意,現時傳統小一很快便要學大量生字和默書,oral 好不代表讀寫能力高(當然聽說是讀寫的基礎),但只要你undertand個game點玩,找間合適自己小孩的小學,預早幫小孩補補便可。

時光倒流幾多次都係KV

Chunyat mama , very agree wth u ! 小女非常自覺學習,亦並不是谷就沒有興趣學習,谷的幼稚園真的為了小朋友打個底,你如選擇傳統小學,就算你呢家輕鬆學習,你真的甘心你的小朋友上小一時給比下去!講真,社會好現實,唔想面對都要,到時小一分班是考學術的,除非你是真的一心一意不比較,讓他自由發展!當然輕鬆幼稚圓學習是教署奉行,我都很支持!小女不知是不是輕鬆學習,不過她是開心的!真的很怕,我不讓她試過,就說她不適合,小朋友真的適應力很高,在不同環境有不同表現,我們應相信他們,亦應相信學校!有時在EK看見,什麼vs什麼vs 什麼vs 什麼,真的有時不明白!問兩間情有可願,問三四間的家長是不是都不知道自己想點呢?你自己都未分高低,就問人幫你決定,決定最終都是二選一架姐!是你選學校還是學校選你!小女5間offer , 只留兩間,因心知有D學校是standby , 有D係正選!其實問邊間有冇後悔,你心裏都有了bias ! 是嗎?

引用:Chunyat+mama+,+very+agree+wth+u+!+小女非

原帖由 cautionchan 於 12-12-10 發表
Chunyat mama , very agree wth u ! 小女非常自覺學習,亦並不是谷就沒有興趣學習,谷的幼稚園真的為了小朋 ...
Well said!

回覆:hildakam 的帖子

認同Hildakam所說, 時光倒流N次都係讀KV, 仔仔有讀過其他開心幼稚園嘅N班, 我問佢鐘意KV 或以前N班嘅幼稚園, 佢話好鐘意KV唔鐘意N班嗰間幼稚園呢!點解, 我覺得佢讀KV讀到好有自豪感!

小兒曾在維記讀PN, 後轉往KV.   所謂甲之熊掌, 乙之砒霜, 兩間KG路線並不相同, 孰好孰壞並無蓋棺定論講法, 純粹視乎家長要求.  我個人唔認同讀傳統KG會令小朋友冇哂遊戲時間 - 小朋友的時間表係父母安排的, 即使讀活動教學 KG, 父母安排小朋友學畫畫, 音樂, 運動, PHONICS, 等等, 小朋友課餘可能好忙.  反之, 讀傳統KG, 父母亦可能覺得學校程度已經唔錯, 唔需要安排太多, 小朋友課餘就輕鬆D.  

其實我覺得揀邊類KG, 要睇吓父母想俾小朋友讀邊類小學.  呢兩年小一競爭越嚟越大, 父母做多D準備功夫, 諗清楚自己有咩OPTIONS, 然後先決定讀邊類型KG, 咁樣日後考小一時就會目標明確.
熊仔仔係爹哋媽咪心肝寶貝豬

引用:回復+serinac+的帖子 點為之好

原帖由 dicktam 於 12-12-10 發表
回復 serinac 的帖子

點為之好
好壞都沒有固定標準的,只有因人而已。個人感覺“今年小一入學試表現麻麻地” (指直資和私校)是跟去年比較, 相信到明年7/8月kv 公佈"小一入學結果"時, 答案會更清晰。

既然是個人感覺,並没有影射别人的意思。 非常樂意聽到kv家長在此平台分享。

Strongly agree with Chunyatmama. My girls in KV K3 and I do not pay much attention to my girls' schoolwork. Frankly, just spend 5 mins every night in checking the homework done or not and sign handbook. As I don't have much time left after work, I would rather spend my time on their piano practice, reading and 德育方面.  I totally rely on their own and KV for academic side. Luckily, their schoolwork is quite good and they love going to school.
If you choose KV, you may consider to sharpen their English oral by NET outside which is not available in KV. It's not difficult to find a good NET in fact.
Twins 媽咪

回復 fc926 的帖子

Thank you fc926.  Last week, I heard from a parent of my son's classmate that when she picked up her daughter earlier for some kind of compeition, she found that the teachers were asking the kids to do jogging in the playground.  The did have PE lesson!  I asked my son and he said that they were asked to jog at the playground for 4 rounds always.  

KV concerns also the kids' health.  Haha....

乜Kv會公佈考小一結果?真是聞所未聞,kv唔鐘意high sound 架!

chunyatmama  That's my understanding as well.  They will do some statistics on their own but not really announce to the public.  發表於 12-12-10 16:16

回覆:cautionchan 的帖子

KV 47年都唔會公佈…

那些面試班才會公佈小一入學結果,要傳統學習當然kv,要走IB學際便維記,想清楚,否則難為了小朋友要再適應,始終讀書是小朋友,不是大人。

Hilda kam : 米係囉!真是冇公佈過,就算係家長都未必知,亦都唔知所謂數據怎來!

‹ 上一主題|下一主題