用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?
go

學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

囡囡兩歲幾,想安排她上芭蕾舞班,“毛妹”抑或“王仁曼”抑或"SDM"呢?
我住港島東區的。

回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

回覆:jodiecheung 的帖子

really?  some of my fd also say that.
but which is better among three?

jodiecheung 發表於 12-12-8 21:00
毛妹好似現在多在會所,三十年前我本人學過;王仁曼專攻芭蕾舞,而且學到大個,但少分校;SDM攻爵士舞,多 ...
如果地點ok,王仁曼應該最好。

回復 Jane1983 的帖子

多謝大家的分享!
覺得近年SDM好hit, 身邊認識很多小女生都在此學跳舞。

回復 rosewong 的帖子

SDM多表演機會,fancy d,不過都貴d。
去過奧運果間望過,d員工無禮貌,亦聽過話佢的芭蕾舞導師質素麻麻的傳聞。但我親戚係第二間SDM分校學,就話佢地教jazz強好多,係果度學jazz會好d。

一定唔揀SDM,學過暑期班覺得佢地太呃錢,說什麼加錢去迪士尼上堂,最後無左件事,交錢無得退!話送件衫仔俾小朋友,送件十歲的,姐姐問佢有無細d話無,我老公接放學問又即刻有!

I recommend Ivy Chung School of Ballet in Causeway. You can call to have a free trial.

Hi,

我囡囡都係兩歲幾,我都係諗緊尼三間,
想報王仁曼,因為住沙田,其實三間都叫方便。

但因身邊有朋友話王仁曼好睇你家庭背景,只有有錢人才有表演機會,
所以我想請教有小朋友在王仁曼學跳舞的家長,
其實實際情況是怎樣呢?
謝謝。

樓主,而你又會選擇邊間呢?

hobby  我囡囡同學係小公主學, 好似都OK  發表於 13-8-6 15:51

回復 Reading 的帖子

朋友們均建議如第一次學, 選一所近屋企便可, 三間中我偏向毛妹或王仁曼, 但要再看上堂時間是否能配合。

回覆:Reading 的帖子

囡囡在毛妹學了四年,基本上每年暑期都有一個大表演,各級都有表演機會。老師亦會挑選表現優秀的學生去考獎學金。她的總校在星光行,感覺上總校的學生待遇好些。校長也好像看不起其他分校的學生。

多謝樓主及Walawado的回覆

醒目開學勳章 王國長老

我住銅鑼灣,學校老師推介過Melissa kong,o係中央圖書館隔離,我見東區媽咪會都有媽咪推介。我問過學校舞蹈老師,佢話Melissa kong教得無咁死板wor

回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM

SDM 太商業化!

阿女三歲時就係貪近屋企去咗SDM,初時都OK. 點知學學吓發覺D同學仔响第個centre有得報考試,亞女就無,原來一開始自已centre就叫阿女跳低一級,我唔識信咗佢地,到佢再叫我交學費,我話唔再跳,佢又話試吓問老師比阿女升班,簡直無話可說.

回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM

毛妹有些centre是租政府場地。如果租不到,就好大機會要岀尖沙咀星光行學。

引用:阿女三歲時就係貪近屋企去咗SDM,初時都OK.

原帖由 joyce919 於 13-01-06 發表
阿女三歲時就係貪近屋企去咗SDM,初時都OK. 點知學學吓發覺D同學仔响第個centre有得報考試,亞女就無,原來 ...
佢哋比其他ballet schools 收嘅學生喺偏大,咁咪會容易阻高分數,因一般grade1 收6-7,問過佢哋要7歲半先可,到考試咪8歲幾,小朋友一定駕馭到啦,咁又可做靚學校profile. 未接觸過鬼知內裡個中因由。

回復 pooh仔 的帖子

Thank for your information. 其實阿女現在跳舞的學校有好多同學仔都曾經响SDM跳過。

回覆:joyce919 的帖子

“郭慧芸Vivien Kwok"又如何?
有沒有媽咪試過和富中心那間?