用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Aps interview 唔使甘早去到
樓主: sissysze
go

Aps interview 唔使甘早去到

我大女5年前面試唔識串字, 細女上年面試做唔切貨幣題, 結果兩個都收左.

宣小唔係考學生的學識, 唔係要佢地識未學過的東西. 相反, 老師會觀察佢地是否有基本知識之餘, 在面對困難時的反應和態度, 看看孩子是否有禮, 有自信, 專心, 受教等等.  宣小是十分看重學生操行和學習態度的.

所以, 唔需要因為小朋友答錯一兩題而過份擔心.

另外, 宣小面試是一次定案. 十二月尾出結果的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

其實真係好多人in,希望老師夠時間觀察每個小朋友既特質
今次係2013年1月有result,遲左少少,唔知係咪人太多呢

上年都係話一月出結果, 結果平安夜就收信.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 12-12-9 22:12
我大女5年前面試唔識串字, 細女上年面試做唔切貨幣題, 結果兩個都收左.

宣小唔係考學生的學識, 唔係要佢 ...

唔該晒!

palmchristy  不用客氣. 祝你成功.  發表於 12-12-10 13:17

回復 palmchristy 的帖子

咁好?

palmchristy  年年唔同, 希望今年都早啦.  發表於 12-12-9 23:08

引用:我大女5年前面試唔識串字,+細女上年面試做

原帖由 palmchristy 於 12-12-09 發表

多謝你的分享!

palmchristy  不用客氣, 希望你有好消息.  發表於 12-12-10 13:18

引用:我大女5年前面試唔識串字,+細女上年面試做

原帖由 palmchristy 於 12-12-09 發表

Thanks for sharing。但係想問下點解會做唔切?唔係面試嗎?

palmchristy  類似要在指定時間完成某個任務 - 給孩子文具, 告訴孩子價錢, 要孩子從一堆散銀拿出相應的散銀.  發表於 12-12-10 13:17

回覆:Aps interview 唔使甘早去到

點解你地咁叻可以問到小朋友interview 過程?我個女次次都唔講,今次講得出話串了house 已經係exceptional case!

palmchristy  好睇小朋友style.  發表於 12-12-10 13:15

kk101 發表於 12-12-10 10:59
點解你地咁叻可以問到小朋友interview 過程?我個女次次都唔講,今次講得出話串了house 已經係exceptional  ...

會唔會係放左錄音筆入去。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:kk101+發表於+12-12-10+10:59+點解你

原帖由 奥脫福 於 12-12-10 發表
會唔會係放左錄音筆入去。。。
Hahaha, 我個仔話問了怎樣做一個堆田區,老師真係引導佢去想,最後答對了

palmchristy 發表於 12-12-9 22:12

坦白說, 五年前的競爭, 應該比依家細的......有個大響入面讀, 收細的機會也會大少少少少少少......(不喜勿插).

palmchristy  修正: 不少有兄姊的弟妹都考不到的  發表於 12-12-10 13:14
palmchristy  同意第一點. 五年前是1800選160, 上年是3000選160, 今年競爭應更大
至於第二點,不是有兄姊的都弟妹都考不到的
我主要想指出孩子的態度可能較答對更重要   發表於 12-12-10 13:13

阿囝話問了以下問題(45min).
1.畫圖畫 (畫完唔夠時間填色)
2. 數學 (有6種不同價錢的文具)
    a. 10元可以買那二種文具(擦膠5元, 較剪 5元)
    b. 如果買 鉛筆1元和顏色筆8元, 加埋幾錢  
3. what is your name
     串字,  家中有溫習串字, 但唔記得教spell 即係串字. 所以他唔識..  
4. 生活題 . 名字 /  住那裡..
我最初幾間都好緊張, 但後來發覺有太多因素影響, 就算識晒都未必收 (有1間我覺得答得好好, 但居然reject (仲要係自己幼稚園的小學) . 所以, 現在都抱平常心, 只要知阿囝有盡力就夠了

最開心係終於都玩完晒面試遊戲.. 可以儘情去玩了..
url=http://www.TickerFactory.com/]

講得好!!!!!!

回覆:Aps interview 唔使甘早去到

精彩節目還沒完,還有本學年的壓軸大抽獎雖然中頭獎機會一年比一年少但都祝大家好運抽中心中頭獎.

1. 問邊個帶你來面試
2. 串house, king & pencil
3. 畫畫
4. 錢幣題目唔識答

完咗啦!吾好再俾壓力人,抽獎講運,算吧又吾會無書讀一場遊戲參與過咪得人生流流長,開開心心過埋下學期好過喇,用啲時間諗下聖誕有麥玩好過喇

Gloriasogashiwa  同意, 月底全家去旅行。  發表於 12-12-11 14:10

引用:完咗啦!吾好再俾壓力人,抽獎講運,算吧又

原帖由 多啦c夢 於 12-12-10 發表
完咗啦!吾好再俾壓力人,抽獎講運,算吧又吾會無書讀一場遊戲參與過咪得人生流流長,開開心心過埋下學期好 ...
這是另類大抽獎啊!考到就額外獎賞。