用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到! ...
樓主: wan_sosin
go

今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到!

回復 kck_88 的帖子

我記得小小啦!你個小朋友都係4歲,是嗎?

你幾個月前去了CAC,咁應該差不多夠半年吧!如果都快了,就等評估咗先啦!

我個仔時好時壞!你話佢"逃學威龍"真係好好笑!亦好貼切!

我個仔係"智犯",佢會諗方法等人唔知佢曳,e.g.偷糖食,佢每粒咬小小,然放返入袋,佢以為咁做就無人發覺!

係學校就會等老師行轉背先曳!

咁你個仔而家點呀!你話佢好了一點,係邊d地方呀?做過d乜佢會有進步?

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

回覆:wan_sosin 的帖子

打去講明情況,book快期~
如果有學校書面証明,應該會提早見

我聽了許多理盧幼慈女士的講座CD和DVD,她的方法是從行為治療出發。我試過幾招真的頗有效。有興趣可以google一下。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 小倩 的帖子

我講就講咗,個姑娘話既然醫生寫咗佢活躍同反叛,醫生都知架啦!姑娘原本叫我上完3P先再決定是否轉介,我都同佢講想快D,睇下姑娘問完醫生點樣回覆,再睇下要唔要搵學校幫.多謝你的意見!

我囝囝由兩個月大已經返教會到而家,經文同聖經故事識唔少,不過佢竟然懷疑神的存在!我每天早晚同佢一齊祈禱架!
佢唔似許多自小返教會嘅小朋友,好易相信神同祈禱!

我個仔自小我哋就咁形容佢"天使嘅面孔,魔鬼嘅.....!"好在佢個樣真係幾得意!雖然唔係話要著重外表,不過人之常情都會加小小分!

我都聽唔少話呢D小朋友有D係好聰明!但如果教唔到,有唔好嘅行為,真係幾聰明都無用,只係將來犯錯會更叻!

我個仔就係行"蠱惑"嗰D,一歲已經識將我對拖鞋收埋係佢BB床下面黎"整蠱"我!

你嘅方法係好好的!不過我個仔有D地方係唔可以咁!我都試過唔答佢,但佢會更癲,最慘係佢會用破壞嘅方法,總不能比佢拆咗間屋!同埋佢如果要做一樣嘢,點都要做到,佢唔會比其他轉移到佢去第二樣嘢到!

有時讚佢做得好都無用!佢會唔接受,因為佢知如果接受咗我哋讚佢,佢就再無機會做佢想曳嘅嘢,佢會拒絕我哋讚佢,佢會自己話"我唔乖架,我點都係曳架啦!"佢試過問我哋,有乜理由要乖?

所以有時教佢,我會用"後果"來警惕佢!佢做錯就一定有後果!不過,雖然佢唔接受稱讚,我都仍會讚佢嘅!

回復 lillymarie 的帖子

謝謝!我會去睇下!

咁你EQ都好高!我都未必可以時時咁冷靜!睇怕再要訓練下自己!

聽音樂無論點都係好嘅!最少應該會平靜D!祈禱我都會好努力,就真係要比時間!我都係最擔心上小學!所以要把握這兩年唔夠嘅時間!

還好雖然我個仔反叛,但同我關係都好好!因為如果佢無嘢嘅時候,我都會同佢玩到癲架!玩到比我老公話埋我!

唉!之前回覆你時,剛打完,bk就down咗!

我認同他們要安靜時間,所以我每天會讓囝囝有安坐訓練.

但小朋友亦要有玩嘅時間!管教之餘,亦要有親子關係!我唔想因為管教而失卻關係,因為日後,關係嘅根基好重要,等小朋友大點時,更自主時,關係基礎相信無咁易讓小朋友越走越遠!

所以我會認真時認真,遊戲時遊戲!其實我肯同個仔玩,反而佢會聽我話多D!因為玩嘅時候,佢會覺得我似朋友,當然當佢犯錯時,我會做回媽媽!

我自己諗,兩者平衡啦!冷靜時會諗,雖然呢d細係難教,但基本唔係佢哋嘅錯!佢哋亦好需要得到父母嘅愛,佢哋有時因為曳,係出面已經唔易有人愛到佢哋,係屋企點都要有返d溫暖!可能我本身自少都缺少愛,其一嘅原因係我亦唔係討人喜歡嘅小朋友,所以唔想我個小朋友都係咁!唔怕同你講,我個仔係領養嘅,我好想比個溫暖嘅家比佢!

唔係架!而家好多人申請領養架!我識嘅朋友都有幾個!

其實個個媽媽都有愛心嘅!我係我仔身上亦得到唔少愛嘅回饋,佢會成日同我講"好愛我!"

我係FTM,我仔1.5yrs.我無做嘢到而家,最少等佢上小學,到時睇睇搵唔搵到part time.當初領養時,都無諗住做FTM,點知機緣巧合!我無嘢做,我老公叫我係屋企睇下個仔幾個月先再做嘢,發覺我自己湊個仔,個仔真係會好D,學嘢快D,情緒好D!就決定唔做嘢留係屋企啦!加上個仔越大越唔放心比人湊,因為佢好易出事,都係自己睇返好D!

朋友都同我講,如果唔係我自己湊,個仔嘅情況可能比而家更差!

不過我仲有許多改善空間,有時因為壓力,容易情緒失控,我個仔只返半日學,大部份時間都要盡力去控制佢,所以真係好累!

謝謝你之前嘅意見,CAC今日回覆,話醫生已寫信轉介精神科!

佢哋都覺得,我仔會產生意外!所以要認真處理!

事實我都成日擔心佢出事!不過就算點睇醫生都要自己睇實架啦!佢到而家都無大件事都要感謝神的祝福!

wan_sosin 發表於 13-1-9 00:16

謝謝你之前嘅意見,CAC今日回覆,話醫生已寫信轉介精神科!
是呀!最緊要安全。排期後,有特發事都可以打電話告訴精神科的姑娘的。另外,真的去聽聽理盧幼慈女士的講座/CD/DVD, 她的方法很難跟足,但仍會讓妳找到一兩招好使。
for every one criticism, three positives must be given.

好有用的意見,謝謝!

我個仔越大越鍾意犯險,尋日先同我講,想知跳落樓係點?

佢班主任話佢要睇下兒童心理!

引用:回復+lillymarie+的帖子 好有用的意見,謝

原帖由 wan_sosin 於 13-01-09 發表

好有用的意見,謝謝!
其實四歲小孩是充滿好奇心的,問題是他能否考慮到後果,還是想做就去做。這是EQ。

佢有沒有等候的耐性呢?肯不肯排隊?