用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到! ...
go

今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到!

唉!個仔K2,今日係學校去完廁所,自己靜雞雞走去爬窗,剛好校長行過!又比校長訓話!之前都試過見校長了!

還好學校叫做體諒!CAC又未肯確診!唔知係唔係因為佢評估時都算合作,我仔係陌生環境會乖D,幾個陌生大人圍住,唔多敢亂來!

而家又要等幾個月,CAC話幾個月後再call我!

引用:唉!個仔K2,今日係學校去完廁所,自己靜雞雞

原帖由 wan_sosin 於 12-12-07 發表
唉!個仔K2,今日係學校去完廁所,自己靜雞雞走去爬窗,剛好校長行過!又比校長訓話!之前都試過見校長了!

還好 ...
加油呀媽媽。唔好灰心呀。

wan_sosin  Thanks!  發表於 12-12-9 20:30

wan_sosin 發表於 12-12-7 22:59

還好 ...
上一次見CAC係幾耐之前?有無打電話同CAC姑娘傾下今次事件?
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

剛一個月前見了醫生!今次件事,我無搵過姑娘,其實我無諗過可以打返去問!係唔係可以的?有無幫助?

多謝你嘅關心!

wan_sosin 發表於 12-12-9 20:33

剛一個月前見了醫生!今次件事,我無搵過姑娘,其實我無諗過可以打返去問!係唔係可以 ...
打電話同姑娘講啦!讓醫生知道呢件事,至於有無幫助就留給醫生決定啦。即管聽下佢地點講先。
for every one criticism, three positives must be given.

謝謝!我明天打去同佢哋講!

wan_sosin 發表於 12-12-9 21:19

謝謝!我明天打去同佢哋講!
醫生有咩回復呀

回復 小草王道 的帖子

今天問了姑娘,佢話如果我唔介意轉去精神科,佢可以幫我問醫生,寫紙轉介,姑娘好好人,仲安慰我,叫我唔好比自己太大壓力!佢話先天問題,唔一定關乎我哋嘅管教,叫我盡了力就好了!

姑娘問咗醫生後會覆我,轉精神科要年幾兩年,我都同姑娘講,想早d排,唔想等問題更大才處理!姑娘話就算比佢訓練,最重要還是家人幫佢!

去到呢步我都覺得算係咁啦!

真的要很多謝你!否則我又只係等!好多嘢唔識,要多多向你們這些媽咪請教!

引用:回復+小草王道+的帖子 今天問了姑娘,佢話

原帖由 wan_sosin 於 12-12-10 發表
回復 小草王道 的帖子

今天問了姑娘,佢話如果我唔介意轉去精神科,佢可以幫我問醫生,寫紙轉介,姑娘好好人, ...
轉去精神科同而家有咩分別

回復 小草王道 的帖子

CAC只係做評估,精神科先係做治療.

回覆:今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到!

想請教一下,精神科會有什麼冶療給幼兒?

回復 HopeLJ 的帖子

聽上次醫生同姑娘講,會做行為治療,如果無幫助,用考慮用藥物.

我真係覺得, 藥物+行為治療一齊做, 成效真係大好多!!!!!!!

齋行為治療, 小朋友坐唔定, 聽唔入耳, 冇耐性聽, 好難教得到

齋藥物, 小朋友係靜到落黎, 但係又唔趁機教好既, 真係食藥都浪費

回覆:今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到!

Wan & Faye @ thank you

wan_sosin  都係大家分享下嗟!  發表於 12-12-11 15:43

6歲前算係幼兒, 未必會開藥

回復 ChattyST 的帖子

謝謝!因為姑娘話要等成兩年,所以到時都有6歲啦!

回復 faye525 的帖子

心理上真係唔想要去到食藥!但都知道實在有時唔到可以唔想.

最緊要唔好連食藥都無幫助!

不過我仲要等好耐,而且個仔得4歲幾,所要都係要自己好好去教!

回復 wan_sosin 的帖子

食唔食藥都一定要好好教~~
但係預左會花俾一般人更多心機同時間, 會好勞氣同辛苦~ 仲要經歷失意, 因為可能好一排又差一排

條路真係唔易走既!!

加油!!!!!!!!!!!

小朋友仲細, 要趁機好好調教下習慣~~

因為睇醫生, 除左開藥, 都會極力主張家長要俾一大堆規則同習慣小朋友同家長一齊遵守.

D規則其實講就好易架~ 要持久成功去做就唔係講咁易~~

小朋友大左先黎調教返, 就真係難好多好多架啦!!!

回復 faye525 的帖子

你講嗰D,我而家都好有同感,成日鬧完,忟完,喊完又再黎過!

CAC評我我仔係活躍加反叛,我個仔係喜歡試下錯咗會點,成日刻意答個錯嘅答案!

我本身係好有規律嘅人!所以屋企已好有規律,呢點朋友都係咁講我!不過對住一個唔理規則嘅仔,真係發癲!

CAC轉介了我去上3P課程,我都會努力學習!

條路真係難行!還好有你們支持!