用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學
go

聖保羅書院小學

聖保羅書院小學學生是否全部都係直升中學 ?

It has feeder secondary school.  
Not Through-train

回復 little_pama 的帖子

Hi little_pama

What's the % and criteria for secondary school

Over 90% can be promoted to secondary section, except the student failed the main subjects (Eng, Chi, Math)

回復 magiccandy 的帖子

tnx

我仔係小學部升上中學部既, 等我講下.
實際上, 中學部基本上係會全數收返小學部畢業生. 無錯, 係"全數", 不過要學生本身成績達標.

小學部搬左新校舍後會開4班, 而中學部中一至六係各有六班. 即係話, 中學部理論上會"全數"收哂小學部畢業生.

但係中學部都想保持返學生有一定水平. 所以, 會要計小學部學生小五下學期同埋小六全年成績, 只要學生本身喺中英數常成績表成績有70以上, 同埋操行唔差, 只要你交form申請, 中學部都會收.

好多人有錯覺, 以為中學部只收80-90%小學部畢業生, 係因為最top嗰幾個唔一定讀返中學部, 人望高處, 人之常情. 亦有一D同學, 可能屋企唔想再比學費, 索性報津中官中, 亦會有一兩個去外國/international school, 同埋幾個真係因成績唔達標而被中學部拒諸門外.

所以, 入得小學部, 只要保持起碼有average既成績, 入返中學部都唔成問題.

引用:+本帖最後由+Teresa+於+12-12-9+00:05+編輯

Teresa 發表於 12-12-9 00:04
我仔係小學部升上中學部既, 等我講下.
實際上, 中學部基本上係會全數收返小學部畢業生. 無錯, 係"全數", 不 ... 小學部搬左新校舍後會開4班, 而中學部中一至六係各有六班.....

我想請教一下:英皇書院較早前因出生率下降被逼減去一班,即每級中一現只開4班。屬於同區的聖保羅書院是否真的可以於新校開6班呢(縱然新校面積夠大)?

koala_choco 發表於 12-12-9 00:11
Teresa,

想問下小學部的程度如何?中英數有沒有好似別的名校咁讀半年至一年呢?
小學係漸進式, 冇話特別讀深半年/一年 (以textbook計). 英文用My Pals are Here + Wide Range Reader/Starter, 中文用啟思, 數學用現代出版社(用中文教數). Integrated Science有幾本書, 有中有英, 小一二只有一本係用英文, 小三四就兩至三本, 小五六就只有一本用中文, 等佢地可以慢慢適應用多D英文.
英文除左一班一班上課, 亦有分group, 用黎拔尖補底, group係按test result分, 所以唔會死守喺同一group.  到小五六, 仲有maths tutorial.  全校都冇精英班分.  小一至小三 會同一班直上, 小四至小六會再打散分班, 都係冇精英班.

英文科越高班會越深, esp. comprehension. 所以平時要多睇書(中/英都要). Test/Exam最"難"都係comprehension, 同埋卷既頁數多, 要做得夠快手, 所以要慢慢train小朋友做事快+準.

學校有樣好, 就算小朋友低分, 老師係會比好大好大allowance, 唔會打電話比家長叫家長"留意". 但係就好注重小朋友既conduct.

其實到你地收到admission letter, 校長會安排有briefing session比你地去認識學校同埋問下野, 諗清楚至決定要唔要個位.

cornelius 發表於 12-12-9 00:56
我想請教一下:英皇書院較早前因出生率下降被逼減去一班,即每級中一現只開4班。屬於同區的聖保羅書院是否 ...

唔好mix up 聖保羅書院(中學部, HKU對面, 唔會搬)同聖保羅書院小學(將會由山道搬去域多利道). 2間都係直資.
中學部不嬲每級係開6班, 冇變過.  小學部現時每級開3班, 2013年9月入小一既都係得3班(每班32人). 2014年9月入小一先至有4班 (唔係6班), 到時每班係會30人.

中學部係直資, 唔會縮班, 亦無意開國民教育科.

cornelius  Oh I see.  Thank you!  發表於 12-12-10 05:10

I see,  2013年9月入小一都係得3班

My husband is not old boys of SPC and no brother studying at SPC now, the chance is very low at the 2nd interview, right ?

elbb

回復 Teresa 的帖子

你好, Teresa !

咁我想問一般2ND IN之後,  幾時知收唔收 ?  

進入2nd in, 大家的機會均等,因舊生及兄弟在讀都不計分㗎!

回覆:聖保羅書院小學

二次都應該唔會衹收有關係小朋友,當年我個仔和他的同學大都是三無份子。

引用:二次都應該唔會衹收有關係小朋友,當年我個

原帖由 hogwarts 於 12-12-10 發表
二次都應該唔會衹收有關係小朋友,當年我個仔和他的同學大都是三無份子。

...
唔好意思,為小朋友找kg,想問聲你仔仔同同學仔多數來自邊間kg? St. Paul boy喜歡邊間kg學生呢?謝!

回覆:elysion 的帖子

間間都有上至寶馬山名園,下至全日托養幼兒中心。陳校常私講找合適及有交流的小孩,不是找有關係的學生。我個仔讀小一前祇懂串 one to six. 第一次英默要默 1-20,我們還打電話點解要默得這樣深,被老師話其實大部份 kg都教到20 以上,才知世界不容易,也大大感激學校收生言行合一。

其實我真係好意外有2ND IN,  我們沒信教,  細仔, 不是舊生及沒有兄弟在讀.  

希望最後可以收我小朋友喇.

回覆:evawa 的帖子

當年我們也像你現在一般擔心,特別是小子當時前後不足四分鐘,就被陳校長送出門口。

Time flies, ten years had gone.

我好想平常心,  但又真係好緊張.  (而家日日已經諗定校長會問乜, 如果收我又點....)

我囝本身好內向, 唔係好主動.  我好驚到時十問九唔應.   但又唔想比壓力佢.

回復 evawa 的帖子

Take it easy!

My son will have the second interview on 18-Jan{:1_1:}