用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華富邨呂明才英中好唔好架?
樓主: kerobobo
go

華富邨呂明才英中好唔好架?

me2 發表於 13-4-9 11:53
你應該是計算錯了,家長會時學校有張貼佈告:
2012年 S6: Local full-time Bachelor degree programmes :  ...
JUPAS 派位率和Local full-time Bachelor degree programmes是不同的,
Local full-time Bachelor degree programmes 是包含政府資助 (JUPAS) 及 非政府資助的學位。

憫父 發表於 13-4-9 12:25
JUPAS 派位率和Local full-time Bachelor degree programmes是不同的,
Local full-time Bachelor degree p ...

S6 畢業生是176人,
33222」符合本地四年制學士學位課程的最低入學資格

78.40%

本地學士學位課程

57.95%

本地副學位課程

27.84%

海外升學

11.93%

重讀

2.27%

經聯招收生的學府分佈 (JUPAS offer)
港大28.00%
中大12.00%
科大11.00%
理大16.00%
城大21.00%
浸大7.00%
嶺大1.00%
教院0.00%
公開大學4.00%

S7 畢業生數不詳:
符合入大學最低要求93.50%

本地學士學位課程65.00%
本地副學位課程24.00%
海外升學11.00%
重讀0.00%
總計100.00%

經聯招收生的學府分佈(JUPAS  offer)

港大

23.00%

中大

14.00%

科大

18.00%

理大

23.00%

城大

8.00%

浸大

8.00%

嶺大

4.00%

教院

0.00%

公開大學

2.00%

不過你說得對,我不知如何分清哪些是政府資助,哪些不是,請問從這些數據中該如何得知?

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

me2 發表於 13-4-9 12:35

你可以再看我的 POST,我們的資料是相同的,我是引用官方學校報告的資料。

相同的資料如下:
33222符合本地四年制學士學位課程的最低入學資格 78.40%
本地學士學位課程 + 本地副學位課程 = 57.95% + 27.84% = 85.79% (我列的是 86.7%)

不同的是!
我講的是 JUPAS 派位率應該不足 4 成 (甚至不足 3 成),
你說的是 本地學士學位課程 = 57.96%
(
本地學士學位課程 不等於 JUPAS 派位率)
(本地學士學位課程 = JUPAS 派位 + 非 JUPAS 學位)

me2 發表於 13-4-9 12:35

你列出的 經聯招收生的學府分佈 (JUPAS offer) 是包括非學位課程的,而且你試計一下總數,總數是 100%,肯定係取巧。

係將獲得 JUPAS 派位的學生,其中多少百份比是入港大,多少是入中大........,係誤導人的顯示方法。

謝謝,等我慢慢消化一下。

有少少明明哋,但請問:當我哋睇一間學校的升學數據時,點樣先知哪些是JUPAS的派位數,哪些是非JUPAS學位?

回復 me2 的帖子

可否從成績上估算出來?
2012文憑試成績
科目科次5**5*或以上5或以上4或以上3或以上2或以上
英文1763.41%19.89%43.75%90.91%100.00%100.00%
中文1762.84%7.39%15.91%51.14%78.41%99.43%
數學1761.14%7.39%23.30%65.34%94.32%100.00%
通識1760.57%5.11%10.80%52.27%93.75%100.00%

回復 redkoni 的帖子

真是越看越是一頭霧水,到底點樣先知大學學士學位的數據中看出哪些是JUPAS位,哪些非JUPAS位?

回復 me2 的帖子

真係睇唔明,又唔知點計~

me2 發表於 13-4-9 13:19

真是越看越是一頭霧水,到底點樣先知大學學士學位的數據中看出哪些是JUPAS位,哪些非JUPAS位?

你唔使點諗喇,能夠剝皮拆骨從數據找出來的key performance indicators我都巳經盡我綿力在我的帖子中顯示了出來,無就即是無,語言藝術唔係CY的專利,人地有心講俾你知自然表達得好清楚,仲驚死你睇唔到添,唔想講嘅自然會含糊其辭,有啲仲唔知係假錯定真錯,我都睇過好多,有啲更索性唔講,就是因為怕家長去比較,有些人更會斤斤計較入大學率%的零點位,人地點諗有佢嘅自由,不過自己也做過學生都明白,就算入大學率只有2x%,學校老師都花了好多心機和時間在六年裹栽培學生,其餘7x%學生都有人曾經努力過,學生的中學生活都有過開心日子,成績這些key performance indicators只是過眼雲煙,參考吓咪算囉,如果太執着,學校便被我們家長和學生更商品化,咁學校可能變本加厲用埋啲奸商的手段,這又是否我們所期望的?
1   2   3   6  8

Agreed
中學津貼DSE考生 補習社上堂
http://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%B4%A5%E8%B2%BCdse%E8%80%83%E7%94%9F-%E8%A3%9C%E7%BF%92%E7%A4%BE%E4%B8%8A%E5%A0%82-224735990.html

me2 發表於 13-4-9 13:01
回復 me2 的帖子

可否從成績上估算出來?
是不可能從這數據知道 JUPAS 入 U 率的,
因為即使佢科科 5**,
只要英文攞唔到 3,
就一定攞唔到 JUPAS 位。

基本上可以透過 JUPAS 入到 U,
平均等級起碼要 4 以上,
英文或中文,其中一科一定要有 4 或以上,
至有機會透過 JUPAS 入 U。(仲要睇佢選大學時,會不會選錯熱門科,選錯的話,可以入唔到)

初步黎睇,
數學及通識同時都攞到 4 或以上的,
一定少過 52.27%,
JUPAS 入U 率唔會高過 5 成。

(名校生好多科科都叻,但中文差,要去多國至入到大學)

me2 發表於 13-4-9 13:19

講真,JUPAS位都有分為學位和副學位,如果學校只公布JUPAS%而無breakdown,你也無法分得開查實有幾多%學士學位課程、有幾多是三大等。再者,如果你是聖心家長,你都很清楚修女自行61個位不公開全港收生的政策,全港資助學校只有聖心和培正這樣做,加埋聖瑪利轉埋一條龍,她們這幾間學校這德政,令不少自己小學的Band2生也有機會開開心心升上名校的中學,代價當然便是犧牲成績。如果聖心入U率有5x%,而一間收near全Band1生的學校同樣入U率是5x%,你就會知道聖心這成績巳經得來不易,又唔係去爭排名,JUPAS與否關係不大,知道吓分佈都足夠喇,我覺得子女讀書讀得開心都巳經好幸福,成績好當然是錦上添花。

1   2   3   6  8

講得唔錯!我是聖心家長,一路以來女女都以她的學校為榮,自己感覺聖心非常低調,但真是一間非常好的中學。

我有幸見過聖心的校長,我完全同意聖心是一所好學校,佢地堅持一條龍的辦學方式,堅持有教無類,即使一條龍令佢地焗收連繫學校 BAND 2 及 BAND 3 學生,都繼續堅持唔截龍,要畀一百個讚佢地。

引用:回復+redkoni+的帖子 講得唔錯!我是聖心

原帖由 me2 於 13-04-09 發表

講得唔錯!我是聖心家長,一路以來女女都以她的學校為榮,自己感覺聖心非常低調,但 ...

回復 憫父 的帖子

好同意