用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華富邨呂明才英中好唔好架?
go

華富邨呂明才英中好唔好架? [複製鏈接]

如題,校風如何?band幾?thanks!

0    0    0    0

應該係band 1尾

thx!唔知大家仲有冇多d資料呢??

下跌中,
有人話跌咗落band two添

VV媽 發表於 12-12-7 17:30
下跌中,
有人話跌咗落band two添

band 2 頭.......不過見佢校舍幾大又有泳池

我都想知佢BAND幾.  我女女學校既老師話聖公會呂會才依家差左好多, 已經跌左落BAND2  ,  所以叫女女跨區去中環或者上環好D.

hi,
我地又要開始討論南區中學,唯一一間英中都下跌緊,真係無好學校喇

elmkc  Southern District is very large. Sacred Heart Canossian College and St Stephen's College are also Band 1. SHCC is a top band 1 school.  發表於 13-4-4 17:28

引用:hi,我地又要開始討論南區中學,唯一一間英

原帖由 wwyee 於 13-04-04 發表
hi,
我地又要開始討論南區中學,唯一一間英中都下跌緊,真係無好學校喇 ...
南區 band 1 生 自行 和 派位 好多首選 區外 英中

elmkc  Southern District is very large. Sacred Heart Canossian College and St Stephen's College are also Band 1. SHCC is a top band 1 school.

男仔係南區就比較是差

回復 wwyee 的帖子

之前去左華富聖公會呂明才中學既開放日,  
我同幾位家長問學校屬於BAND幾,  

個校長好肯定咁講佢地係BAND1..... 佢仲話升專上院校既學生有成九成幾!!
好似好勁咁喎~ 但係點解會考成績又會咁差既?

但我見接待既學生都唔係醒目( 有D薯......有怪莫怪)
同我印象中既BAND 1 學生爭左D........

順便一問, 聖公會呂明才中學好D, 定係聖心好D?? 如果兩間都唔好, 或者真係要跨區~~

回復 BINGOCHEUNG 的帖子

我曾住近該區,見到華呂學生嘅品德每況愈下;

識到該校一位舊生仲勸人唔好入佢母校添!

我估華呂最多都係band 2 而已!

In the minibus from school to Aberdeen, I heard the students say foul language loudly.

恕怪直言,這間學校雖非最top,但不失為一間好學校,
在南區是首一、二選了!!

如要與那些B1 one比,就梗係差得遠,
我奇怪嘅此校在南區,區外有能之學生都不會長途入去返學吧??
區內的除上面提過嘅top top都冇邊間揀,唔知你想點??

回復 Ving 的帖子

唔係卦? !
爆粗都有?!

係唔係俗少少咋?  我唔係好信BAND 1 學生會係小巴公然爆粗.......

( 不過私底下傾計爆兩句都可以接受)

回覆:華富邨呂明才英中好唔好架?

其實真係叻既自行一定都報出面,到大抽獎時又唔知自行band1學校收唔收,區內band1學生一定首選聖呂,再簡他區幾個位既band1,之後又簡返浸呂同真光,真係別無選擇,所以有人話浸呂都有一定既band1生就咁解喇,好想快D開统一選校個家長會,唔好每個月都折磨我啦!

回覆:BINGOCHEUNG 的帖子

當然是聖心啦,一個是BAND 1頭,一個介乎BAND 2頭,根本沒有可比性。不過聖心是直升,除了培德因為同屬嘉若撒教會,所以可以有聯系位大約7-8個外,整個南區的其它小學加起來才不到幾個位,很難進得去。聖心去年S6共176人中有40%的畢業生入到港大,科大和中大這三間香港最好的大學,其他讀城大的有21%,理工等有22%,另有12%去了海外,剩餘那些就是讀些大專課程或留級。S7的學生成績也差不多,進港大的也有20+,比S6差一點點。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆:me2 的帖子

更正:
S6是28%HKU,12%CUHK,11%HKUST,21%City U,16%Poly U,其它那些就不用寫了。
S7是23%HKU,14%CHUK,18%HKUST,8%CIT U,23%Poly U.其它那些費事寫了。

回復 me2 的帖子

聖心入U比率咁高架? 有成8成6 喎~
聖公會呂明才就話佢地有九成幾, 好似仲好D, 可能入三間最好既大學人數少D?

有冇人知佢地入U既詳細資料呀~

回覆:BINGOCHEUNG 的帖子

聖公會說的九成應該是指包括大專院校,比如IVE等,或者指的是達到入學最低要求的3322. 兩間學校根本不同級數,一個是band one頭,和皇仁,英華一樣,一個是band two,怎能放在一起比較,你去看看全港中學排名,就知道了。

回復 me2 的帖子

咁取巧既計法都有架.......多謝你提醒~

咁有冇人有聖公會呂明才中學既真正入U比率呀?
其實我見南區既中學報出黎既入u率都幾高, 有冇辦法可以知道佢地真正入到大學學士學位既比率既數字呢?
‹ 上一主題|下一主題