用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 CKY 2nd in result
樓主: lenne5095
go

CKY 2nd in result  

回復 Parisienne 的帖子

無 庸 置 疑 ﹐ CKY是 一 所 好 學 校 。 三 年 前 ﹐ 沒 證 書 沒課 外 活 動 的 我 們 很 幸 運 地 來 到 了 這 所 學 校 。 三 年 了 ﹐ 我 覺 得 小 兒 收 獲 得 不 只  是 知 識 ﹐最 重 要 的 是 他 擁有 了 學 習 知 識 的 動 力 和 方 法 ﹐ 他 愛上 學 ﹐ 愛 閱 讀 ﹐ 愛 寫 作 ﹐ 愛 探 究 ﹐ 還 特 別 特 別 愛一 年 兩 次 的 評 估 。在 這 間 學 校 ﹐   老 師 有 時 會 很 彈 性 地 處 理 功 課 ﹐ 例 如 小 兒 的 英作 到 期未 交 ﹐ 原 來 是 他 的 作 文 有 上 萬 字 ﹐ 二 十 幾 個 篇 章 ﹐短 期 內 未 能 完 成 ﹐  老 師 允 許 他 用 電腦 打 字 ﹐ 聖 誕 假 期 之 後 才 交 。  我 也 很 欣 賞 今 年 的 老 師 處 理 問 題 的 方 法 ﹐ 比 如 小 兒 曾 寫 了 一 首 打 油 詩嘲 笑  某 同 學 的 缺 點 ﹐ 老 師 沒 有 責 罵 ﹐ 沒 有 寫 手 冊 告 訴 家 長 ﹐ 老 師 很 耐 心 地 跟 小 兒 傾 談 ﹐ 並 讓 小 兒 仔 細 想 想 那 位 同 學 有 什 么 優 點 ﹐  要 求 他 寫 一 首 關 于 那 位 同 學 的 優 點 的 小 詩 ﹐ 還  要 畫 上 圖 畫。放 聖 誕 假 時 ﹐ 當 我 看 到 孩 子 的 朋 友 躲 在 家 裡苦 讀 准 備 應 付 考 試 時 ﹐ 我 真 的 很 慶 幸我 們 是 這 間 學 校 的 一 分 子 ﹐我 們 有 時 間 運 動 ﹐ 看 閑 書﹐ 玩 樂  。  

四隻貓  多謝分享. 真係越睇越鍾意, 所以今日更緊張.   發表於 13-1-10 09:04

ii323 發表於 13-1-9 21:17
有無家長有d收又煩 ,吾收又煩的感覺呀?

我無0甘既感覺.
我係忠實支持者.
只係好擔心佢唔收我, 好怕發左五年既美夢會係今日幻滅.

chunyatmama  same here !  發表於 13-1-10 10:03

Parisienne 發表於 13-1-9 23:54
CKY好處無需多講。

反而like到有點情意結 =即 'dream' school (我認為但凡是dream都不太理性),呢個過程 ...
之前大約也是有此感受. 好像太完美了, 有點不真實.

之後我對學校有了一定了解, 也相信學校做到佢堅持既理念.
反而係擔心自己既心態準備得唔足夠, 我同先生都係傳統教育下學習, CKY 教學和傳統教育有很大分別, 我們要面對完全唔熟悉既學制, 到時會唔會唔習慣又或配合唔到呢?

不過我比較肯定的是, 選擇此校的家長都會有比較接近的教育理念. 大家應該會好0岩傾, 如果有幸入到CKY, 應該會識到唔少0岩 Key 既新朋友.

我好緊張同擔心. 有諗過擺低信箱鎖匙俾工人姐姐, 但又怕如果係壞消息, 呀女親自開信睇到會太刺激..... 一陣佢大喊打電話俾我, 我係公司可以點算? 所以最後都決定等自己放工返去親自開信箱.

四隻貓 發表於 13-1-10 08:46
我無0甘既感覺.
我係忠實支持者.
只係好擔心佢唔收我, 好怕發左五年既美夢會係今日幻滅.

一路都知你係忠實支持者/希望你更上一層樓!!
你已有好好的一間/希望你再有更好的一間啦!!
煩的是:愉快的學習可能會令小朋友鬆懈囉/有朋友的大兒子已是groupsix;但小兒子就另選別的了!!!

一個字:::::煩

jilin1960 發表於 13-1-10 08:18

無 庸 置 疑 ﹐ CKY是 一 所 好 學 校 。 三 年 前 ﹐ 沒 證 書 沒課 外 活 動 的 ...
多謝分享!經你再三引證,CKY真真是我的dream school。希望有這福份入到啦

ii323 發表於 13-1-10 09:06
一路都知你係忠實支持者/希望你更上一層樓!!
你已有好好的一間/希望你再有更好的一間啦!!
煩的是:愉快的學 ...

幼稚園校長都有提醒我要留意"鬆懈"呢個情況.
呢個問題我都有思慮過.
希望大家都有好消息.

人地既阿媽  而且因為唔洗成日"溫書",有時間繼續去上不同的課外活動,係好enjoy 咁上而唔係為寫portfolio,對我個女來說,真係唔會"鬆懈"。  發表於 13-1-10 13:16
人地既阿媽  學校雖無好多textbooks,但有不少指定中、英文圖書要回家閱讀,又鼓勵學生在圖書館借書,仲有網上閱讀,喜歡閱讀的話,都唔會好hea 架!  發表於 13-1-10 13:13
wingsze23  咁點可以令佢冇咁 hea... ?? 冇理由自己俾d exercise佢做掛.不斷叫佢地看書?.. 學校又唔使佢地帶書番屋企...  發表於 13-1-10 10:19

四隻貓 發表於 13-1-10 09:02

之後我對學校有了一定了解, 也相信學校做到 ...

希望你會有好消息!如果唔得(如果啫⋯)都不要太失望呀,可以繼續叩門,用真誠打動學校,不要灰心!
一定會成功的!

四隻貓  互相傾下計, 希望今日既時間快d過.  發表於 13-1-10 09:17

四隻貓 發表於 13-1-10 09:13
呢個問題我都有思慮過.
希望大家都有好消息.

但願如此 !!!

不過已經有了逆向思想, 吾收就吾使煩了........

無 庸 置 疑 ﹐ CKY是 一 所 好 學 校 。 三 年 前 ﹐ 沒 證 書 沒課 外 活 動 的 ...
看到這裏,.我更加知道學校不適合仔,因為我中文作文都沒超過三萬字,怎樣引導他寫英文幾萬字呢?學制同老師的能力系吸引到人流口水,但家庭的支援好重要。否則得個hea字。

引用:Quote:Parisienne+發表於+13-1-9+23:54+CKY

原帖由 四隻貓 於 13-01-10 發表

之後我對學校有了一定了解, 也相信學校做到 ...
得要即刻報喜,唔得呢..唔會嘅
如果壞消息,囡囡嘅路可能一早安排好。
就如我也一早心儀CKY,但一早出局了。我就同自己講傳統教學適合我同仔仔多D
(事實也如此,收到信才無咁hurt.)

好了解你今天心情,你忐忑不安咁點返工呀!加油!等你好消息

luluhaha 發表於 13-1-10 09:24
看到這裏,.我更加知道學校不適合仔,因為我中文作文都沒超過三萬字,怎樣引導他寫英文幾萬字呢?學制同老師 ...

Good for you.  You have a very clear mind.  Many parents would just go for schools which they have no idea at all and finally they found the school is not their cup of tea.  I heard that it happened to CKY as well.  A friend of mind said that the 1st parents' gathering, there was a parent challenge the school of being too free and have no homework, no examination (or not enough).  That's mis-match.

CLLEE  Yes, like my son in school less homework but love reading  發表於 13-1-10 10:25
四隻貓  錯配  發表於 13-1-10 10:11

Fourcat,
Do you plan your kid who will study aboard in future

四隻貓 發表於 13-1-10 09:13
呢個問題我都有思慮過.
希望大家都有好消息.
四隻貓, 可唔可以分享下思慮過程同取決因素? cky係好多家長dream school, 但我成日覺得傳統學校家長會跟得冇咁辛苦, 或辛苦得容易d, 有野揸拿有根可尋, 請問點解認為cky>自行的那一間? 亦有人覺得讀cky預左外地升學, 其實係外國要入好既大學好學系都係講分數講成績, 單有學習動機缺考試訓練未必成功. 出年輪到我, 很希望過來人分享下, 謝謝!

CLLEE 發表於 13-1-10 10:10
Fourcat,
Do you plan your kid who will study aboard in future
有準備去外地升學, 但如果本地大學收都會讀.

http://find-kindergarten.blogspot.hk/2011/04/blog-post_8893.html
The above blog helps to understand CKY more

回復 bbb330 的帖子

作者對CKY作了很全面的分析

qqbabe 發表於 13-1-10 10:13
四隻貓, 可唔可以分享下思慮過程同取決因素? cky係好多家長dream school, 但我成日覺得傳統學校家長會跟得 ...

Though the question is not direct to me, let me add something for others to consider.

In fact, there is no free lunch.  Though CKY unlike the traditional school with lots of homework, they do demand your high language standard.  Both their Chinese and English is far much better than tranditional schools.  No homework dosen't mean "hea" as the kids have to do a lot of reading.  

Instead of squeeze the knowledge into the kids brain, school teaches them how to acquire the knowledge by themselves.  Cooperation and support from home is important too.  Good question to parents if they can cope with the style of the school.  To me, I am from tranditional school so I hesitate.  But my hubby studied abroad, he supports this kind of education style a lot.

Kids may not need to study abroad as students will take the IB examination in year 12.  They can compete for a place at local University through non-Jupus.  Yet, most if not all will choose study abroad.

bbb330    發表於 13-1-10 11:32
四隻貓    發表於 13-1-10 11:15

qqbabe 發表於 13-1-10 10:13
四隻貓, 可唔可以分享下思慮過程同取決因素? cky係好多家長dream school, 但我成日覺得傳統學校家長會跟得 ...

我同先生討論過, 大家認為最大考慮不是"入唔入到大學", 而係孩子對"學習既態度".
我先生係呢一方面比較執著, 佢覺得孩子如果習慣左"俾佢就食", 慢慢就會失去主動求學既能力.
而且CKY 語境會比津校佳, 我倆英普也不流利, 書寫英文也不佳, 在工作上極不方便, 吃了不少虧, 所以希望孩子能自信和隨心地聽說寫英文和中文.

"鬆懈"呢一方面, 我覺得需要家長在旁幫下手. 最重要係幫孩子建立一個認真,主動的求學態度.
例如孩子課後比較多時間, 孩子愛上閱讀, 花上大量時間看書, 家長可在中間多和孩子討論, 順水推舟引導孩子寫下閱後感又或幫故事改結局, 過程中應該會學到唔少野.
同埋其實讀CKY 唔係hea 0架, 大家都見樓上家長分享year 3 會寫過萬字的文章. 只不過是少了重複性抄背的功課, 但思考類的功課/project 是會較多的, 這類功課無一定標準答案, 可能更難到我們.

chunyatmama  Agree!  發表於 13-1-10 11:55
bbb330    發表於 13-1-10 11:32

Any letters yet, getting very anxious!!

四隻貓  好似仲未有人收到信....唔通仲要等多日?  發表於 13-1-10 11:37

I think your child is an exceptional case. Not many children in CKY that I know of can achieve this (even in P.5). Can you share with us the general picture?