用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母背景、地址、職業?應該無關係。
樓主: Bmwbobo
go

父母背景、地址、職業?應該無關係。   [複製鏈接]

引用:在這裡看到有些家長抱怨自己沒人脈/背景,

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-06 發表
在這裡看到有些家長抱怨自己沒人脈/背景,令小朋友要行多很多路。
其實家長的背景/人脈不是那些家長努力 ...
真係講得好好呀。好發人心省。要令小朋友明白成功非僥倖(又沒有後台)。而是靠自己努力。比一切都重要

Gerard 發表於 12-12-7 11:01
其實考幼稚園相對比考小學不是太難,小要小朋友答晒問題,有禮貌,望老師已成功了大半。當大部份小朋友都做 ...

YES, 到考小學時難 100X 倍,到中學就 10,000 X 倍!
看背景, 一定有, 但你要係勁到七彩,人地先會對你另眼相看,不然,人地會要個肯花時間比小朋友既父母.

Jane1983  Agree ya  發表於 12-12-10 15:42

ferferfer 發表於 12-12-8 16:40
其實我聽到d人話公務員優先我好想笑,宜家租樓咩?要你糧準

係有好處的,因為公務員多假期,處理家校事有彈性.

manyjennifer 發表於 12-12-10 07:52
認同,平時你見到唔代表考面試嗰刻都係咁,考唔考到名幼請用平常心啦!考得就預左失敗,冇嘢係絕對的。

...
咩咩治療係佢daddy親口同我地講的, 不過我都驚我寫得太明顯, 佢地睇到會唔開心

可能佢係面試果刻真係好突出...

但其實果8個月音樂堂, 佢除左一次都冇同過所有人有溝通外, 佢每次都只係拿住個公仔自言自語, 當大家唱歌跳舞時, 佢只係一個人企埋一邊, 到叫佢出黎唱歌俾我地聽, 一齊鼓勵佢時, 佢只係呆企唔出聲同低頭玩手指

大家作為家長同老師都覺得佢係有問題, 我都欣賞佢daddy有勇氣認佢個仔接受緊治療, 反而佢阿媽逃避, 仲話佢係愛因斯坦, 世人唔明佢諗乜, 因為佢係資優喎

回復 CoffeeCake 的帖子

公務員多分好多種喎,小販管理隊都係.......  

回覆:父母背景、地址、職業?應該無關係。

cy not civil servant lei

bee_eed 發表於 12-12-10 11:02
cy not civil servant lei

也不要小看小販管理隊吧。是一個十分正常的職業
(反正我跟他們毫無關係

引用:Quote:bee_eed+發表於+12-12-10+11:02+cy+n

原帖由 金盆洗手 於 12-12-10 發表
Haha sorry i meant before he became 特首
即使他是行會召習人也不是公務員

引用:Quote:bee_eed+發表於+12-12-10+11:02+cy+n

原帖由 金盆洗手 於 12-12-10 發表
Haha sorry i meant before he became 特首
即使他是行會召習人也不是公務員

引用:Quote:manyjennifer+發表於+12-12-10+07:52

原帖由 maomaochoi 於 12-12-10 發表
咩咩治療係佢daddy親口同我地講的, 不過我都驚我寫得太明顯, 佢地睇到會唔開心

可能佢係面試果刻真係好突 ...
其實我有同事囝囡都係咁,睇住佢地大,十幾年後的佢地先肯講,其實佢地當年專登唔采人,但佢地唔係傻的,佢地知幾時對咩人做咩事,知大人想測試佢地會專登玩嘢,但係學校又好叻好正常,因為知道會計分計成績,佢地現在係港大讀醫科同法律,小朋友仲細,慢慢教啦!真係冇嘢係絕對。

szechu2004  agree  發表於 12-12-10 17:02
菠蘿媽媽    發表於 12-12-10 11:48

某兩間好出名既kln tong kg一定睇背景, 得罪講句, 問題可能係你小朋友, 佢地睇背景得黎都要睇小朋友表現, 講真香港大把高學歷高收入人仕

其實幾時都系“一山還有一山高”,你覺得自己家庭條件優厚,大把人有錢有地位過你。

AJH  agree  發表於 12-12-10 16:39
szechu2004  agreed !  發表於 12-12-10 15:58

maomaochoi 發表於 12-12-10 10:51

可能佢係面試果刻真係好突 ...

點解需要去治療就代表小朋友有問題? 點解父母認小朋友需要去治療就話"有勇氣",? 家下去治療係好平常既事,有D小朋友暫時學得比其他人慢,有時要D專業人員幫下佢地! 但係就多左呢D硬係覺得人地有問題既家長,令到小朋友都覺得自己奇怪,又點敢同其他唔認同佢地既人溝通! 反而佢地面試既時候,無呢D人既歧視,表現得好好!

你地咁講,只會令人覺得吃不到葡萄是酸的!

回覆:amberpan7 的帖子

實在沒有良好家庭背景,又無特異功能,還是腳踏實地一些吧!

cyyuen0120  AGREE,唔係一定名幼先會教到好學生~~  發表於 12-12-11 11:50
Jane1983  其實無咪無lor,一早預左無,好好教育和培養仔女都ok呀!  發表於 12-12-10 21:58

其實大家放鬆些吧!又何必花時間去考究?就算人地話唔睇背景,人脈,可能你還是不願意去相信!考學校講緣分。天時地利人和!又何必怪責自己背景怎樣怎樣?

利益申報:囡囡讀St Cat pn... 唔識人,不是專業人仕,單親!考到只是緣分!

家長們,共勉之!

bbrmb    發表於 12-12-11 12:00

引用:Quote:maomaochoi+發表於+12-12-10+10:51+

原帖由 szechu2004 於 12-12-10 發表
點解需要去治療就代表小朋友有問題? 點解父母認小朋友需要去治療就話"有勇氣",? 家下去治療係好平常既事, ...
同意,小朋友發展得唔係咁好,父母搵人幫冇咩覺得羞恥,講出來有咩話勇唔勇氣。或者學校就係覺得佢父母好俾心機照顧子女,所以俾位佢呢。
我識人個仔細個有少少自閉,同情緒唔穩定,會大吵大鬧,但佢父母好俾心機幫佢,加上阿媽係語言治療師,令佢係說話溝通方面有好大進步。呢d先係教育。

曾經做過學校文職,佢地收生係先睇父母職業,專業人士會分開放,十幾年前的事啦,依家唔知仲係咪咁,依間幼稚園仲係到,我唔想講邊間,但係九龍塘

回覆:manabcd 的帖子

我又唔明多數藝人子女都讀名校,藝人仔女特別叻?

回覆:manabcd 的帖子

我女 1歲多d, in 得不好但差不多全部有 offer, 我覺地址近學校有校車到 + 兩夫婦都算專業人士可能有些關係.

但到考K1 時, 我女都 in 得不好 (只考港島龍校), 終於全無offer. 地址與父母職業無變但結果不同. 所以我覺得幾間港島女龍校都是睇面試表現為主, 我見每個老師問每個小朋友的問題都一樣, 所以應有一套統一marking scheme.  尤其教會學校以服務世人為主, 少d看家底.  

最後K1是扣門入到其中一間女龍校, 那時我覺得看誠意為主. 我在新生交尾數學費那夭親自交信 (想可能有人不交尾數 drop offer), 咁啱見到校長, 同校長絮絮而談下香港教育....佢又問我女女有無上pn, 我話有.....又講到校車路程可接受.....跟住校長很有心, 帶我在學校行咗一round, 又再傾下學校和香港教育 etc, 重送埋我出門囗.   next day 便收到通知收女女.

‹ 上一主題|下一主題