用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母背景、地址、職業?應該無關係。
樓主: Bmwbobo
go

父母背景、地址、職業?應該無關係。   [複製鏈接]

回復 lsm219 的帖子

ESF分cat 1 cat 2,識講廣東話係cat2,cat1有priority,cat2好多時要抽籤先有得in,所以吾關事。

其實我就覺得INTERVIEW就好似俾30元去買張六合彩咁.. 小朋友的表現當然重要, 但幾千人IN得幾百個位, 起碼有一半都可以做到晒所有野啦...老師一日IN咁多人的話, 你估會唔會IN完晒才選邊個入選呀?! 到時都唔知邊個打邊個啦.. 一定係見你表現好, 又合眼緣咪選你囉.. 早兩年大仔IN3間, 3間都收, 今年細仔仲要係1月B, 得一間屋企附近的收, 其他都係WAITING; 而IN得好好的, 老師都讚佢的, 仲要收REJECT(唔知係咪因為老師知哥哥讀另一間的關係); 搞到個人真係好灰, 都有諗個係咪自己冇時間教個細仔, 所以冇人收呢... 每間學校收人的準則都唔同, 仲要老師合眼緣, 大家都真係唔需要估佢地點選人囉...

引用:同意。常常聽到人講某出名KG喜歡收醫護人員

原帖由 sunnygirl 於 12-12-07 發表
同意。常常聽到人講某出名KG喜歡收醫護人員、有些則喜歡收專業人士、有些又話喜歡收公務員……,我c6是專業 ...
其實我聽到d人話公務員優先我好想笑,宜家租樓咩?要你糧準

Jane1983  公務員!應該吾會lor  發表於 12-12-8 17:50

引用:其實我就覺得INTERVIEW就好似俾30元去買張

原帖由 t3carol 於 12-12-07 發表
其實我就覺得INTERVIEW就好似俾30元去買張六合彩咁.. 小朋友的表現當然重要, 但幾千人IN得幾百個位, 起碼有 ...
講真,例如培正6000人in,我估都係分X同O,但O都可能有1000,咪再比較background,又唔會話睇咗background先睇表現,揾自己笨咩?

引用:走+international+都難+報佐ESF+收佐300大

原帖由 lsm219 於 12-12-06 發表
走 international 都難 報佐ESF 收佐300大元報名費 昨天寄封信來唔In 都冇得In !  真無內

...
I我收到ESF嘅play visit信啦, 但咁就令我好煩惱。 因為就國際/本地學校嘅分別實在好大!

回覆:父母背景、地址、職業?應該無關係。

係呀 其實想深一層如果ESF 比佐offer 仔仔都未必係理想選擇因只要大約50%學生會收返去小學部 其餘又要再考其他international school. 但已同主流學校走得太遠!當然多一個In 多一個機會

回覆:Bmwbobo 的帖子

擁有先天優勢!還不能夠取勝於人前!是告訴別人世界是公平嗎?

我不認為世界是公平的,但我相信有因果

FYI, 可能係好個別例子
我同阿仔返音樂堂, 其中有個小朋友, 3歲都只係識講單字, 從來都未同過我地有過溝通, 亦冇試過同班上小朋友玩過 (我地一齊上左8個月, 係親子班, 所以我好清楚), 佢daddy有同我地講小朋友有睇醫生+協康語言治療+感統訓練+針灸, 佢入左st cxx, 佢阿媽係神級男校教英文, 唔知有冇關係呢?

回覆:maomaochoi 的帖子

只有一些天真和活在過去的人才相信沒有關係。你試吓父母月入萬元去考 DGJS 或聖保羅男女試一試。

In幼稚園呢個遊戲,父母無connection無「好background」就認真難玩。算了吧,認真便輸了。

回復 maomaochoi 的帖子

入到都讀吾落啦!

背景一定有影響但唔係個個都靠呢樣嘢,有實力嘅始終有人會欣賞。但分享一下我朋友個仔廿五分必入崩頭津校,你數得出嘅九龍塘名校都有offer, 係令人氣囡嫁,但好現實,個幼稚園可以寫我有去到XX 嘅畢業生喎,細仔仲易,一寫亞哥喺邊間讀梗又係橫行無礙

除非小朋友好醒, 如果唔係好醒, 就要靠背景, 當要去到比較時, 你會發覺一山還有一山高, 父母出生名校又點? 同區大把名校舊生嘅小朋友都有去考, 你住半山? 人地住山頂..你覺得你夠料只不過無人收係你高估左自己

回覆:maomaochoi 的帖子

可能佢識人入呢?
我識一個小朋友三年,由2㱑開始到而家三歲幾,每次見到我果個同佢傾計、玩,佢都柄係亞媽身後,我從來無聽過佢講野,金口都末開過,連爬牙都末見過!佢咪係入左KV!

大家唔好擺人地小朋友上枱,又話人地要咩咩治療,

引用:大家唔好擺人地小朋友上枱,又話人地要咩咩

原帖由 bearcat2003 於 12-12-10 發表
大家唔好擺人地小朋友上枱,又話人地要咩咩治療,
認同,平時你見到唔代表考面試嗰刻都係咁,考唔考到名幼請用平常心啦!考得就預左失敗,冇嘢係絕對的。

樓主,我支持你!!

引用:只有一些天真和活在過去的人才相信沒有關係

原帖由 Jen123 於 12-12-09 發表
只有一些天真和活在過去的人才相信沒有關係。你試吓父母月入萬元去考 DGJS 或聖保羅男女試一試。

...
我識的朋友 or 佢的小朋友入到呢兩間學校,佢地點止月入過萬,佢地閒閒地食餐便飯都過萬蚊。

‹ 上一主題|下一主題