用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母背景、地址、職業?應該無關係。
樓主: Bmwbobo
go

父母背景、地址、職業?應該無關係。   [複製鏈接]

回覆:父母背景、地址、職業?應該無關係。

高薪厚職未必有幫助,但識人就一定有幫助。。。

在這裡看到有些家長抱怨自己沒人脈/背景,令小朋友要行多很多路。
其實家長的背景/人脈不是那些家長努力而來的嗎?就算是祖父輩積累下來,都有從零開始的時候。我想講的是所有人/家族都有從無到有的階段,要行很多路、很辛苦的階段,只是是你行,還是前人行。還有如何保存等,大家都看到有些所謂名門很不像話,只是吃老本,所以他們的優勢並非永遠,若後人不努力,還是會回到無的時候。與其抱怨現在沒有的,不如自己和小朋友一起努力,變成有吧,互勉之!

金盆洗手    發表於 12-12-7 09:41
waiting046    發表於 12-12-7 02:22

引用:在這裡看到有些家長抱怨自己沒人脈/背景,

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-06 發表
在這裡看到有些家長抱怨自己沒人脈/背景,令小朋友要行多很多路。
其實家長的背景/人脈不是那些家長努力 ...

Heyheyjoyjoy 發表於 12-12-6 23:33
其實家長的背景/人脈不是那些家長努力 ...
我都係百冇家長,我地唔需要埋怨,但我地要承認呢個係事實,我地都對自己的子女充滿信心,希望佢地入到間合適的學校,改變現況。大家到來呢個平台,發表大家的看法,可能有D家長有D心灰意冷的說話,但係我地又唔知人地係唔係花左好多心機去教個小朋友,想到嚟抒發下心情,唔洗下下覺得人地冇盡力。反之果D持住自己有人脈/背景,懶懶閒唔教小朋友就入到心儀的學校,心裡的確覺得對有能力的小朋友唔公平。

回覆:Bmwbobo 的帖子

同意,我認為大部份学校睇小朋友表現,但当然亦有小部份系睇背景

同意。常常聽到人講某出名KG喜歡收醫護人員、有些則喜歡收專業人士、有些又話喜歡收公務員……,我c6是專業人士,上年小朋友有多間唔錯幼稚園offers 時,身邊真係有朋友跟我說:都話你老公係專業人士學校實收架啦!佢咁講係完全抹殺左我小朋友面試嘅表現,坦白講我小朋友面試時表現真係好好,而我地兩夫婦對答老師問題亦答得唔錯,所以請不要再一面倒話幼稚園係睇父母職業、學歷、背景、地址而收生。

同意。常常聽到人講某出名KG喜歡收醫護人員、有些則喜歡收專業人士、有些又話喜歡收公務員……,我c6是專業人士,上年小朋友有多間唔錯幼稚園offers 時,身邊真係有朋友跟我說:都話你老公係專業人士學校實收架啦!佢咁講係完全抹殺左我小朋友面試嘅表現,坦白講我小朋友面試時表現真係好好,而我地兩夫婦對答老師問題亦答得唔錯,所以請不要再一面倒話幼稚園係睇父母職業、學歷、背景、地址而收生。

回復 AA1218 的帖子

同意, 我好多同事d小朋友又名幼稚園都係因為識人, 係香港, 識人好過識字....haiz...

其實我同老公背景各方面中上,但係9月細b,舊年in pn時,我心諗,我地背景ok吖,学校应收啦!但最後都术收斉reject 同waiting信!嗰時先知原來学校都睇表現,背景幫唔到!

後未到3月in,(好多学校3月先in细b,但放出嘅位當然好小,应係人地放棄咗offer先有)
阿女当日表現有95分!最後成功入到pn,呢次我深信係阿女自己爭取到個位!

到今年k1, 阿女表現平均得80分,但大部份都有offer.

老实講,我觉得人唔多唔小都以貌取人,你請人,好樣啲嘅加分。我觉得因阿女好笑容,樣精靈,表現中上,所以有offer.

我觉得如果計分時,個個差唔多,学校就會參考多方面,如:住得遠/近?讀边間pn?full time mum(我唔係)?住边?父母background?

我係老師/校長就会最後差唔多,好難揀时先睇其他!当然最重要係小朋友表現!

回覆:waiting046 的帖子

非常認同,我都係百無家長,眼見有朋友個小朋友,靠關係入sc (我未報到)所以無眼紅佢!識人好過識字,呢句說話我終於明白!不過佢小朋友就...打自己爸媽吐口水落佢老豆到....呢d行為都入到名校,我真係唔識講!

回覆:Amy092 的帖子

更正:係無報到呢間學校!

其實呢個世界最重要果樣野...都唔係樣貌..係connection..
呢個係我鬼佬boss同我講...無論咩人..都係講緊呢樣野...
咁又唔好怪人地有connection我覺得...

今年...老公身邊好多人問我地洗唔洗幫手搵學校...(其實我唔知人地d力去到邊,定係只係講下)我話我想試下佢自己去考先...除非真係0 offer.如果唔係我唔想人地幫~

我覺得比重最高係小朋友表演, 其次係父母表現, 佔最少係住處, 背景...

回覆:lsm219 的帖子

Which esf? 仲未有回音!

i think the school do not want young kids to travel a long way to school, as for parents background, i think its also important because of family support

Tsing Yi ESF 交佐報名費 但冇得In 可能我職業問題唔係佢哋 target 所以In 都費事!

估有少少關係

老實講

‹ 上一主題|下一主題