用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母背景、地址、職業?應該無關係。
樓主: Bmwbobo
go

父母背景、地址、職業?應該無關係。   [複製鏈接]

唔多唔少都有關係, 只不過樓主提到既背景, 盡未夠照!

Jane1983  都有可能!  發表於 12-12-6 15:39

回覆:Bmwbobo 的帖子

培正喊到要俾父母一齊入去in,一樣有offer,典型M型社會你吹咩
信不信隨你,反正我信了!

引用:培正喊到要俾父母一齊入去in,一樣有offer

原帖由 terryctf 於 12-12-06 發表
培正喊到要俾父母一齊入去in,一樣有offer,典型M型社會你吹咩
信不信隨你,反正我信了!

...
個啲係識培正職員

回覆:cclemon2009 的帖子

No

回覆:父母背景、地址、職業?應該無關係。

份份forms都要填背景,一定有關係,不過最重要都係小朋友面試表現為先,最起碼有問有答,錯吾緊要,同老師有溝通就ok。我相信各校會抽一部分學生面試ok的入圍,先再唸其背景。
我同我先生都吾係高層,普通職業,話專業又得,吾專業又得,服務社羣職業law,住普通屋,兩個都冇讀過名校,我囝囝也冇上過任何面試班,冇特別train佢,佢面試9間校我從冇幫過佢,暫時收到的result,全部都有offer,也有所謂熱滿幼稚園offer,相信同我的背景冇關係,因為冇野直得學校留意,只係靠囝囝佢自己面試表現和運氣啫,樓主,試下多同佢講野和玩遊戲,相信會有好大進步。加油!

引用:份份forms都要填背景,一定有關係,不過最

原帖由 cclemon2009 於 12-12-06 發表
份份forms都要填背景,一定有關係,不過最重要都係小朋友面試表現為先,最起碼有問有答,錯吾緊要,同老師 ...
見得好當然有優勢,只不過有背景行的是一小步,冇的要行幾里路

引用:份份forms都要填背景,一定有關係,不過最

原帖由 cclemon2009 於 12-12-06 發表
份份forms都要填背景,一定有關係,不過最重要都係小朋友面試表現為先,最起碼有問有答,錯吾緊要,同老師 ...
見得好當然有優勢,只不過有背景行的是一小步,冇的要行幾里路

樓主加油啦。最緊要係揀到間合自已小朋友既PN。係呢個摟曲既社會, 要TRAIN到小朋友見人就HELLO,BYE, 除左本身係大膽的既, 真係難。佢地咁細, 見到陌生人合理地係要唔出聲, 但係而家見到INTERVIEW既老師就要打招呼,講早晨,講BYE BYE。我曾經都因為咁覺得點解囝囝咁無禮架, 因為佢對陌生人係唔講野,唔HI BYE。但係自已再諗深的, 得個兩歲, 你想佢點?你記唔記得自己兩歳時係點過?肯定唔係而家咁咯。我囝囝返PN時, IN名校都唔得,因為佢坐唔定,見到唔係後生MISS IN又話要走。最終我返原區度幫佢揀過。有幾間都收, 但唔係出名學校。收佢的學校, 我又再睇佢地的學生係點。一間出名的,靚的,但收通常都係有錢而又姐姐湊既小朋友, 佢地表現得係一係頑皮, 一係呆。最終我揀間屋村的, 因為的學生係活潑的,有禮的同多野講。入左去之後, 我囝囝都守禮左, 同好多野講, 雖然佢講野唔係好正, 但係主動左。所以, 唔好理人點睇, 最緊要係自己了解小朋友合上邊的幼兒園。

引用:其實我純綷都係分享一下,因為見好多EK+mom

原帖由 Bmwbobo 於 12-12-06 發表
其實我純綷都係分享一下,因為見好多EK mom都覺得同地址/background有關,我自己就覺得應該首先睇小朋友既p ...
多謝分享。K1不是终點, 只是起點。我唸你明我想講乜,互勉。

cclemon2009 發表於 12-12-6 15:15

情況相近, 我同老公都係N無 (乜都係普通+普通), 但so far亞囡(細B)都百發百種!
我自己綜合嘅經驗係,
1) 睇小朋友表演
2) 住處是否近學校 (唔一定要豪宅)
3) 生得高大(唔理大B /細B)
4) 好運氣

回復 cclemon2009 的帖子

我都有留意你個仔有好多offer,咁你諗住選邊間呀?係咪大仔?

樓主加油!
如果樓主有把握小朋友上到小學的讀邊間幼稚園都無所謂啦

父母身份肯定有關係既, 見親D明星既仔女一定入到名校, 唔通佢地真係叻D?

樓主 請不要氣餒 繼續加油  當初我仔仔In 的時間都係一句說話都唔講 而且仲响老師面前訓地 但帶佢In 多幾間 加上自己調節了心態支持佢 唔比壓力佢 慢慢他進步好大 已有offer. 我没有特別train up 佢去In 只用平常心 只要你唔放氣 小朋友最终都會去到終點  問題路是直或是曲。我個人認為父母職業对學校選擇學生都有小小影響但不是全部!

回覆:Bmwbobo 的帖子

我都覺得學校重視你係唔係FTM重要D, 每次interview 都必問的,你們都高薪厚職,自然覺得你沒時間陪小朋友。我有想過不如話自己無業,是FTM,佢又考究唔到的。不過我都無咁做 可能係咁,所以就算亞囡次次都答晒d問題,心儀的學校都reject

vinik 發表於 12-12-6 16:31
父母身份肯定有關係既, 見親D明星既仔女一定入到名校, 唔通佢地真係叻D?
果d係搵人幫手,同樓主講的又不一樣

我覺得睇小朋友之餘,同時都會睇定長。樓主,你小朋友之前in既情況如何。可以分享下嗎?

其實宜家作為HKer走國際學校條路更難

luckyveronique 發表於 12-12-6 20:01
其實宜家作為HKer走國際學校條路更難
無分LS定IS,好學校就難入。

走 international 都難 報佐ESF 收佐300大元報名費 昨天寄封信來唔In 都冇得In !  真無內

Jane1983  大多數人的遭遇!  發表於 12-12-6 20:58
‹ 上一主題|下一主題