用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS
go

SFA vs APS

邊間好d呢?Thx

計埋校網,Aps 好d!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得我個仔較適合sfa,主要原因係aps似乎較重視音樂,我地唔想佢學太多樂器(學緊鋼琴,但呢樣好似話唔計) 所以唔會去in aps 喇
至於校網,不在考慮之內,我地住緊嗰邊較好

恐龍家

引用:我覺得我個仔較適合sfa,主要原因係aps似乎

原帖由 小曳人 於 12-12-06 發表
我覺得我個仔較適合sfa,主要原因係aps似乎較重視音樂,我地唔想佢學太多樂器(學緊鋼琴,但呢樣好似話唔計) ...
睇法一樣!我揀sfa.
我覺得音樂係要來陶冶性情,仔仔本身學緊琴&joined左合唱團,但aps兩樣都唔計,我唔想小朋友花太多時間係單一興趣上,除非佢有天份,但我仔唔似有!到升中學時,到時唔知仲有幾多Band 1中學係資助,我已預左考直資,所以校網不在考慮因素內!
既然有sfa offer, aps留給更需要呢個機會嘅人,所以我星期六都唔去aps面試啦!

小曳人  正是!陶冶性情,但玩咁多就無謂喇!  發表於 12-12-6 16:08
comemon999   不錯留給需要的人  發表於 12-12-6 15:54

Thank u so much

我比較喜歡APS.
英文用RWI 教, 重視音樂. 有極高質數的樂團.
同埋跟APS家長了解過, 其實小一至小三並不如外界所傳的"勁谷"
小一至小三功課量並不算多, 校長鼓勵學生在校完成功課, 所以有功課堂, 等學生放學後有時間練習樂器.
我好認同學音樂既好處, 所以非常讚同此安排.

不過因為已有心儀津校收左, 所以星期六都唔會去APS interview.