用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 談談victoria
go

談談victoria

讀 victoria 的學生是否較難跟上傳統小學課程?!是否好hea?有冇家長可以分享吓?!

可能呢兩年真係唔同,但我姪女就係維記畢業,學校令佢愛上閱讀,佢英文勁到...響St Paul兩年考第一獲獎學金! 所以我之前好鍾意呢間學校! 但唔知點解呢兩年好似有D唔同左

回覆:談談victoria

請問有甚麼轉變?

引用:可能呢兩年真係唔同,但我姪女就係維記畢業,

原帖由 alovea 於 12-12-05 發表
可能呢兩年真係唔同,但我姪女就係維記畢業,學校令佢愛上閱讀,佢英文勁到...響St Paul兩年考第一獲獎學金!  ...
do you have kids currently studying there?

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

要睇邊個campus. 我兩個仔都讀過維記海峰園,中文越來越深,K2日日有一至兩樣功課。放假都有好幾樣功課。英文仍然好好。一般學生都愛閱讀, outgoing, 活潑好動。

回覆:agnes624 的帖子

改變左,以前係難接駁傳统小學,但而家改左,k2開始好多功課,k3要中英文默書。但讀維記一般語文好強,特別英文

引用:要睇邊個campus.+我兩個仔都讀過維記海峰園

原帖由 wenwan 於 12-12-05 發表
要睇邊個campus. 我兩個仔都讀過維記海峰園,中文越來越深,K2日日有一至兩樣功課。放假都有好幾樣功課。英 ...
k3 dictation???   unbelievable for an "international" kinder

維記吾hea,好多呢樣個樣親子功課,如果係認真的家長,真係做到懵。

語文係好,不過個別小朋友差異可能都大,家長自己的投入都好重要。

回復 picture 的帖子

姪女係維記畢業生

回復 Jane1983 的帖子

我都覺得維記好好,但唔知點解響呢度見到有家長好不滿維記

yes I notice That too   perhaps different campuses

alovea 發表於 12-12-5 23:58

我都覺得維記好好,但唔知點解響呢度見到有家長好不滿維記 ...
哈哈,我係維記家長,吾係校長,人地批評學校我無所謂。

不過講到hea,我個個星期對住d功課,就覺得咁講對陪做的我吾公平lor。

你小朋友讀邊間維記呢??
真係好多功課呀??

我個喺CWB,每日要做中英數功課,日日要大概40分鐘先可以完成。

alovea 發表於 12-12-6 00:11

你小朋友讀邊間維記呢??
Harbour Green。吾話做死人,但個個星期phonic功課要寫野、繪畫,中英文reading exercises,有時又剪報,都幾煩,寫字、數學反而輕鬆,起碼佢自己可以完成。

引用:Quote:alovea+發表於+12-12-6+00:11+回復+J

原帖由 Jane1983 於 12-12-06 發表
Harbour Green。吾話做死人,但個個星期phonic功課要寫野、繪畫,中英文reading exercises,有時又剪報,都 ...
請問是k1嗎?

Jane1983  K2  發表於 12-12-6 00:38

醒目開學勳章

引用:回復+Jane1983+的帖子 我都覺得維記好好,

原帖由 alovea 於 12-12-05 發表

我都覺得維記好好,但唔知點解響呢度見到有家長好不滿維記 ...
我囡囡讀緊Victoria PG, 現有K1 offer在手, 都係會俾$9000嗰班家長之一, 其實個心就夢想龍校會收... 我都有同老公講, EK好似好多家長不滿Victoria, 係唔係唔值得俾$9000一間咁「差」嘅學校做後備呢??? 老公答我, 其實嗰D不滿嘅家長有冇讀緊架??? 會唔會係Victoria唔收佢哋, 佢哋吃不到的葡萄咋??? 我哋放棄, 佢哋咪有機會囉!!! 以上純粹我的低能老公自己推測, 請見諒!!!

引用:Quote:原帖由+alovea+於+12-12-05+發表回復

原帖由 QQQme 於 12-12-06 發表
我囡囡讀緊Victoria PG, 現有K1 offer在手, 都係會俾$9000嗰班家長之一, 其實個心就夢想龍校會收... 我都有 ...
:happy Agreed! 唔like咪唔好比唔好讀囉,你情我願!又話告去教育局又話搵報館,我覺得好好笑囉!如果諗住比660就好抵玩,去hold住曬d位慢慢諗嘅,咁同人收你九千杜絕你唔讀嘅做法咪一樣!各有立場啫!

回覆:picture 的帖子

係呀!k3每星期有一日小學老師嚟上堂,仲學定寫手冊,預備上小學。英文唔太想嘅同學有老師補底添

回覆:TCE 的帖子

佢其實應該真係唔想人hold位,我哋依d pn升k1交$660咋,因明知我哋實讀就唔洗收咁多