用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果高小全班英文默書半數以上是100分,但自己的不是 ...
樓主: smallfoothk
go

如果高小全班英文默書半數以上是100分,但自己的不是 [複製鏈接]

要轉都唔係而家轉o卦? 遲左d?

Delete delete delete

樓主呻吓遮,吾係想轉校卦

smallfoothk  yes  發表於 12-12-6 09:42

幾多年班?

我自己而已不太在意分數的,所以很難理解那麽大壓力的父母。不知你的帖是發泄一下情緒還是真想大家幫忙提提意見的,如果是後者要說出孩子日常是如何學習的,你是如何教導的,才比較好提意見。

現在你給一個結果問大家給意見嘗試找問題所在,很難。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

回覆:如果高小全班英文默書半數以上是100分,但自己的不是

如果只係默書,咁代表準備唔夠!
預默書範圍十拿九穩拎滿分,留番啲分比unseen嗰部份扣。

babybear 發表於 12-12-5 21:52
如果只係默書,咁代表準備唔夠!
預默書範圍十拿九穩拎滿分,留番啲分比unseen嗰部份扣。

同意... 默書有得溫, 咁當然唔係一定要100分啦, 但應該唔會有太, 如果無準備就無得講....

小一不用太緊張, 但要知道問題所在(如要拿100又欠缺什麼呢?), 而去加強.

smallfoothk  大大粗心大意在考試中  發表於 昨天 19:15

如果佢一直都係咁, 你理應一早take action.

我不知你小朋友是p4 定p6? 如果係p4, 你仲有時間, 由以家起要全力跟功課.
要對症下藥.
英默唔得, 最大機會係唔識phonics. 仲要養成廣泛閱讀的習慣.

高小轉校都不容易,朋友是小4 英小轉中小,都不成功,原因估學習會好些

smallfoothk 發表於 12-12-5 17:14
如果高小全班英文默書半數以上是100分,但自己的不是100,9x,8x,咁代表什麽?

代表阿仔仲有進步空間 - 係阿Q想法, 但做人樂觀啲好.
是否就黎呈分, 所以咁大壓力? 默書唧, 放鬆啲吧!

smallfoothk  thx,是差離問題.難難難,養兒100歲,長憂九十九  發表於 12-12-6 11:55

首先要睇小朋友資質先, 如果資質一般, 在足夠時間溫習的情況下, 如果係 seen 的默書錯一兩個字其實都可以接受, 如果小朋友都有 90+ 分, 我諗我唔會理其他同學幾多分.  但如果資質幾好, 錯一兩個都可能係因為準備唔夠, 冇心溫等等. 調返轉, 係咪大半班唔合格而你小朋友緊緊合格, 你就會好開心吖?

另外, 唔贊同有啲媽咪講默書佔分少, 冇咩大不了的說法.  好多時英文測驗考試都要 fill in the blanks, 或者寫 sentence, 呢啲都係冇字提供的, 你唔識串字咁點寫呀, 串錯字又會扣分, 所以默書已經係幫佢串字的一個方法, 默書都搞唔掂, 到測驗考試時要串的字係幾次書的內容, 咁點搞呀.

調返轉, 係咪大半班唔合格而你小朋友緊緊合格, 你就會好開心吖? Yes..默書都搞唔掂, 到測驗考試時要串的字係幾次書的內容, 咁點搞呀.Yes,很難搞了,聽天任命升中.

係呀, 默書叻係唔等於成績叻, 但成績叻的學生, 默書一定叻 !

默書死讀都唔高分, 咁我相信其他科都唔會好, 如係英默差, 英文成績一定唔會好.

smallfoothk    發表於 12-12-6 18:38

我覺得要review番小朋友溫習情況 佢點樣溫默書 如果默書之前果日先黎溫 有錯係在所難免

smallfoothk  漏s,ed, 錯字,錯tense...  發表於 12-12-6 18:38

overview 發表於 12-12-6 13:22
係呀, 默書叻係唔等於成績叻, 但成績叻的學生, 默書一定叻 !

默書死讀都唔高分, 咁我相信其他科都唔會好,  ...

極同意呀, 如果讀英文小學, 英默差, 我諗其他科都一樣唔會好得去邊, 同樣地, 讀中文小學, 中默唔好, 常識科都未必會高分, 因為都有好多不供詞的 FILL IN THE BLANKS, 唯一數學唔太需要寫文字的可能真係關係不大了, 但文字理解能力都要好.

mch411 發表於 12-12-5 18:06
我係想話你聽要接受自己小朋友, 如果盡左力,你應該贊賞佢而唔係諗佢o既能力,
正如小朋友愛爸爸媽媽唔係父 ...
無條件的愛

hongkeikei  yes.  發表於 12-12-7 02:14
smallfoothk  但眼睙已流乾  發表於 12-12-6 18:34

smallfoothk 發表於 12-12-5 17:14
如果高小全班英文默書半數以上是100分,但自己的不是100,9x,8x,咁代表什麽?

看一看你小朋友錯在什麼地方,係完全唔識串字定係串錯少少。若唔識串的話,可能溫習唔夠,若係串錯少少,就有可能係對拼音不太熟。試下留意佢係邊個問題,然後對症下藥吧!

smallfoothk  兩樣都有  發表於 12-12-7 16:41

唔係個個人讀書都叻, 既然大家已盡力都無謂為學業而煩惱!  小朋友有好多濳能, 未必一定讀書叻才最重要.  我有朋友有2個小朋友, 一個科科A, 醫學院高材生, 一個就科科肥佬, 亞媽都冇附, 大家都係咁教法, 但出來的結果就天淵之別..

雖然成績唔好, 但就有藝術天份

smallfoothk  冇可能差太遠,是冇医院換錯BB  發表於 12-12-7 18:11
‹ 上一主題|下一主題