用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田英藝家長請進
樓主: yukichchan
go

沙田英藝家長請進  

我囡11月尾細b, 收左國際am
家住大圍唔洗搭馬鐵行過去就得,超方便....
暫時得呢間收, 實比佢讀.....

我都係11月先決定報埋呢間, 好快就有得in, 去大埔in果日我係有驚喜既... 當日既安排好好, 等半個鐘就in, 大埔校舍好完善, 有波波池有sir滑梯, 等果半個鐘阿仔玩得好開心, 如果無呢d野.. 我不敢想像bb既耐性.....

我個仔又係有嘉德麗同英藝收左, 兩間交曬留位費, 但仲未決定到邊間
因為我住沙田, 去嘉德麗一程車十分鐘到, 去英藝就要轉馬鐵, 但我自己唔鍾意嘉德麗個校舍, 另一方面又擔心新校行政亂....十五十六中

樂基都有IN, 但太多人爭, 機會不太=-=

我b係9月尾細b收左am但未問收國際or主流,各位mama可否講下大家點簡國際or主流呢?我想佢英文底打好d,但又怕外籍老師打比我時唔明講乜(但好似有普通話老師識廣東話)請教教我............

靚媽1208  留位費張收據有講....班級個度有簡寫...  發表於 12-12-7 10:49
Goodway  interview 時你答老師想讀國際定主流? 你選邊班就讀o個班 ^^  發表於 12-12-6 14:03

回覆:沙田英藝家長請進

我都係好遲先知沙田開新校,寄信第二日就收到電話叫星期六去面試,自己都有些意外!面試當日安排好過康傑多多聲,雖然係勁多人,但只係等左廿分鐘就可以面試。老師係香港老師,有禮貌、耐性,因為小女全和一粒聲都無出過,但老師竟然讚小女小肌好好、又可以自已安坐玩玩具(我真係O晒咀)然後老師同我傾計,過程氣氛好好!p.s.面試完,在走廊見到一個高層(唔知係校長定主任)同一個大陸男人(同我同一間房面試的)打招呼,叫佢做校董!當時諗連校董都要親自帶女來面試?

我個仔係細B, 暫得哩個 offer (可以一定讀), 交咗留位費, 國際 am class =)
nice to meet u all

Toeyyipbb  果時老帥話想全面d就簡主流啦,所以我簡左主流,但而家又想轉國際....心大心細,覺得自得好冇用,又冇分析力..........  發表於 12-12-6 14:18

我昨天已寄留位支票,我女9月出世,收咗佢全日班,我住大圍撘一個站就到,真係最方便呢間,我打去大埔校問全日班學費,佢話大埔校今年係$5800交12個月學費加$3000雜費,沙田校會差唔多。

我呢個係細b,只得呢間有offer,睇完大家的分享,對呢間學校認識多咗,都幾鍾意呢間學校,唯一擔心係學費唔平!
我報上午班,最係收我全日班,我都要再三考慮一下!

引用:原來N全日冇分國際定主流,+朝早又返8:30,宜

原帖由 Shana.S 於 12-12-06 發表
原來N全日冇分國際定主流, 朝早又返8:30,宜家先知,真係唔該晒,咁全日班放學放幾點呢?學費係米大概要7K? ...
全日班放4:30,但副校話最遲可以留到6:00或鬆d,我去實景睇過,直頭係車公廟站隔離!

引用:回復+yukichchan+的帖子 係米真係有戶外空

原帖由 Jasmin映 於 12-12-06 發表
回復 yukichchan 的帖子

係米真係有戶外空間,同埋有幾多真係到時先知..不過當日校長係話有,我問佢校舍會唔 ...
係呀,細過大埔!希望唔會太細啦

回復 Toeyyipbb 的帖子

是的, 當天面試時你選什麼班就係什麼班了。

其實主流同國際各有各好處, 如在家以廣東話溝通, 選主流班會合適些, 一來兩文三語全面些, 二來用廣東話學中文, 對日後的語文發展有幫助。試想想, 除非你諗住第日比佢讀國際學校,  否則都係以廣東話溝通多, 所以有良好的母語表達能力好重要, 也能幫助小朋友更勇敢和有效的表達自己的意見/情感, 所以我為仔仔選了主流班, 希望他可更易適應他的第一所學校, 為將來的學習打好基礎。

當然, 國際班以英普作主導, 時間和內容一定會比主流班多些, 小朋友接觸和學習此兩種語言的機會會多些, 基礎會更鞏固些。

但都係果句, 想仔仔發展全面些, 所以就算當天老師問左我兩次選邊班, 我都係為仔仔選了主流班。每個小朋友的性格不同, 應先看看那班制對小朋友合適些。不要迫他太快學習, 只要讓他讀得開心, 必定能有所學習和成長。

加上學校收咁貴學費, 我相信無論國際或主流, 都應該不錯的, 放心吧!!

bhsien    發表於 13-4-29 11:31

回復 catherine2011 的帖子

咁即係我估既地方無錯, 正呀!!!

我都是住大圍, 女兒係2月B, 沙田好時光同英藝都收了上午主流班也交了留位費,我會選擇此校, 來年仲會IN 多3間.. 經過大埔既interview, 對此校感覺唔錯, 未知到最後會否決定留底, 但都希望認識大家日後多點交流!  

winlui  我女都係2月B  收左主流AM  已交留位費. 之前in左浸信會榮光全日班, 但要等到出年4月先有result. 如榮光收我會簡榮光的.  發表於 12-12-17 15:19

其實主流定國際呢個問題我都諗左好耐,真係各有各好,各有利弊,無話邊樣好啲,自己要取捨..對N班小朋友來講,最開頭最重要係要適應學校生活..老師同聲同氣,一定更快適應,我都認同先學好母語,對表達自我,邏輯思考方面都有利,所以我係屋企都係同個囡講廣東話,都係睇中文書,除左菲律賓姐姐,屋裡面包括爸爸媽媽爺爺麻麻姑姐等都只係同個囡講廣東話,所以我相信我囡廣東話唔會有問題,而我自己英普只係半桶水,真係好希望個囡能真正學好兩文三語,所以返學我希望可以俾多啲英普環境俾佢...

Jasmin映 發表於 12-12-6 15:51
其實主流定國際呢個問題我都諗左好耐,真係各有各好,各有利弊,無話邊樣好啲,自己要取捨..對N班小朋友來講,最 ...
same here~

我地十月底in的,等左個幾鐘等到阿B都瞓左,老師唯有問下我地野,最後阿B都冇醒,老師話咁要再搵日帶過來考下佢D反應,我地話不如落去食下野等佢醒左再上番來。老師又ok wor, 到下午上番去時D人已經走晒咁済,老師好好咁又響校務處拿番D玩具出來入課室再in過我地,D校工姨姨響出面已經掃緊地了~哈哈

回復 yukichchan 的帖子

多謝你咁詳盡講解好感動,我會再好好諗下先.....你講得好岩,簡邊一班應該都教得好既

回復 Jasmin映 的帖子

咁你簡左國際定主流呀?其實我同你都差唔多,平時賓姐同亞b講英文,我就一半一半(因為半桶水),老公就廣東話,所以想比英語環境亞b多d.....多謝你講左我想問既野

一開頭就揀左國際,後尾諗諗下又驚揀錯,仲打過電話去大埔問應唔應該轉,果時話要轉仲轉到架,記得當時個職員好nice,同我傾左好耐,佢叫我唔洗咁擔心,小朋友適應力好強,就算屋企少講英普,返一陣學好快就會適應,佢話以大埔英藝來講,都係英普國際班比較受歡迎的,佢仲話萬一開左學真係想轉可寫信要求,情況許可既都會盡量幫家長安排,所以我就無轉囉..之前成日打去大埔問野,我覺得啲職員態度都係非常之好的...

引用:+本帖最後由+Jasmin映+於+12-12-6+17:25+編

原帖由 Jasmin映 於 12-12-06 發表

我都覺佢地職員好nice!

回復 Jasmin映 的帖子

明白晒~~~咁我聽日打去問問先,其實之前仲諗緊"think"定英藝,而家我有決定了