用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田英藝家長請進
go

沙田英藝家長請進  

剛交了留位費, 報讀明年沙田英藝新校的nursery上午主流班。仔仔今年共 in 了七間幼兒園, 兩間有Offer, 分別是沙田嘉德麗和沙田英藝。兩間都交了留位, 但會選英藝。這兩間也是最認真面試的兩間, 感覺學校要求高, 程度好, 老師也有善。但英藝較近屋企, 可親自接送, 校舍也較理想。

有無明年上午主流/國際班的家長? 我們可趁機認識下啊!

引用:剛交了留位費,+報讀明年沙田英藝新校的nurs

原帖由 yukichchan 於 12-12-05 發表
剛交了留位費, 報讀明年沙田英藝新校的nursery上午主流班。仔仔今年共 in 了七間幼兒園, 兩間有Offer, 分別 ...
我都岩岩寄出留位費支票,英藝收左我仔下午班,但無寫係國際定主流!

沙田英藝也收了囡囡上午國際班,我囡是1月大B,第一批IN的,一早已交了留位費,呢間本來係我最心儀的,我住大圍,馬鐵一個站就到,真係好近,又全英普環境,大圍同沙田市中心呢邊真係好少有,上堂3個半鐘比人多,課程又深一年,所以當初只留了英藝,放棄了其他馬鞍山區既offer,包括嘉德麗,但新校好多未知數開唔開得成裝修唔裝修得切都成問題等等,又聽說除了九龍塘校,其他分校包括大埔校都大地震,一年轉幾個老師,行政混亂..越聽越擔心..唯有搵定後著..於是再積極報其他學校..暫時留了金巴倫道迦南..樂基未知結果..其實我個人真係幾鐘意英藝,好後悔當初無報埋九龍塘分校...但聽說要$6000學費真係好甘..唯有退而求新校..但讀新校真係一場賭博..萬一讀得唔好下年又要再係壓力之下考過K1...真係好煩..

回覆:沙田英藝家長請進

係Lu 點睇國際班定主流班?面試時老師有問我想入主流定國際班,我答國際班,但留位信無寫係咩班

好似話面試時答國際,就會俾翻國際,有改動會電話通知,不過最好打電話去問問啦..佢地信真係唔寫架,我都係打去問先知..

引用:剛交了留位費,+報讀明年沙田英藝新校的nurs

原帖由 yukichchan 於 12-12-05 發表
剛交了留位費, 報讀明年沙田英藝新校的nursery上午主流班。仔仔今年共 in 了七間幼兒園, 兩間有Offer, 分別 ...
Hi, 我仔都係沙田英藝上午班主流,不過佢係細B要2014年1月先插班

Hi, 英藝都收左我仔國際全日班,佢係超細B我地只in了這間,同意樓主沙田呢頭真係好少呢颣學校,我地都係住大圍,一個馬鐵站真係好吸引!個人認為學校只提供一個基本環境,最緊要都係靠屋企擺心機去教!所以新校對我來講無有怕!

收左我仔讀全日班,副校全日無分國際同主流,因為一半時間係國際班禁上堂,一半係主流班禁上堂,不過我仔係細b,得呢間收,所以都無咩好簡

亞仔3月B,收左AM主流,如無意外(除左意外樂基收的話)都應該讀呢間做同學仔

小女一月BB,收左AM主流,以交留位費,但未確定入讀!

如果樂基收我都可能會轉軚...始終名氣大啲..亦穩陣啲..但大圍去駿景園搭車連行路或等車搭巴士都至少20分鐘...9:00上堂..始終要返工..變左無得每日接囡囡返學放學..相反英藝返8:30..又近,我每日接佢返學放學都問題不大...唉..不過樂基真係收先再諗啦~

原來N全日冇分國際定主流, 朝早又返8:30,宜家先知,真係唔該晒,咁全日班放學放幾點呢?學費係米大概要7K?

好似國際班的小朋友多啲喎, 果陣老師都有問過我想報國際定主流。佢話國際係全英普, 但普通話老師識聽和講廣東話的。不過最後我都係報左主流班, 想仔仔較易適應新校和較有歸屬感, 始終有香港老師做班主任會親切和細心一些。

我又無咩擔心新校的問題, 其實我好遲先報名呀, 十一月頭先打去問會否再收application, 當天即前往大埔交表, 上兩個星期先interview完。不過, 大埔分校我有好好的印象, 校舍比我想像中大好多, 設施齊備, interview中老師好nice, 亦給仔仔玩了多個遊戲, interview一點也不求奇, 甚至比樂基的安排還要好, interview後老師還會比返comment家長。之後仲有機會同大埔校的校長傾左幾句, 知道佢會兼任沙田新校校長 (但她正懷孕, 明年應會放產假), 亦知道沙田校的老師會有一些從其他分校調配過去, 而另一些會是新請的。我老公都好鍾意呢間學校, 因為近 (我地住沙田圍, 一個馬鐵站), 可自己接送, 又有新校舍。之前參觀過嘉德麗幼兒園, 被佢地的細小空間和霉味嘛得怕怕, 所以新校舍一定比較好。

我也等待樂基的消息, 但不抱太大期望。如返樂基要搭校車, 學費加車費會同英藝差唔多。另外亦等緊榮光的消息, 此校就在屋企樓下, 校舍新, 口碑好又有學卷, 但佢只收2X人, 成數唔高。如再無新驚喜, 我地就會係英藝的同學仔啦!

係喎, 你地有無去過現場睇過? 當日老師話沙田校不是在溱岸的樓盤/會所裏, 而是在車公廟站隔離。我搭巴士經過見到車公廟站出口的左手邊正在裝修, 見佢的牆身和玻璃門, 似係新校舍, 地點真係好方便。

candylove111  嘉德麗個環境幾嚇人==" 好暗好細好舊D大型玩具生哂绣, 純屬個人感覺  發表於 12-12-6 12:46

回復 candylove111 的帖子

我問過老師, 學費會係九龍塘校和大埔校之間。如間學校的學費加埋除二, 就大約係$4,800, 都幾貴架!!!

有無人知道主流班同國際班的學費有無分別?

candylove111  Thank, 不過同樣拎新校joyful黎比算值  發表於 12-12-6 12:48

打電話問左, 我仔係國際下午班!!! 佢係9月細b

好開心聽到大家既分享,令我都有多啲信心,學費方面,多數人預計在$4000-$5000之間,會貴大埔校少少,但點都唔會去到九龍塘校咁誇張,我覺得合理,全英普外籍老師,地點又就腳,火炭新開果間Joyful心怡天地都開價$4,500-$4,800啦...唔好忘記,英藝係每日上課時間3個半鐘,心怡得3個鐘,計翻條數,心怡係貴啲添..不過英藝收12個月學費,因為暑假好短,係一間出名谷既學校,雖然首批面試勁多人,因為同日有大埔小朋友IN,但我都好滿意大埔英藝既面試安排,等候期間係校園勁多野玩,小朋友一啲都唔悶,兩位老師面試亦幾認真,無因為見左咁多小朋友而無耐性無心機,因為我果日IN下午4點半,編號排到58X...我果日都有搵大埔校校長傾計,果日佢仲係答我未知沙田邊位校長,原來佢會兼任?但懷孕中?=.=""...咁開頭行政一定亂七八糟...我無去過現場呀,因為3月先入伙,諗著而家都睇唔到啲乜,原來已經見到校舍啦?如果真係一出閘就到真係超正,當時大埔校長話佢地要3月先收到個場,不過發展商會間好晒課室廁所有晒基本配套,佢地收到場只需做內部粉飾,如貼牆紙鋪地下,預裝修兩個月,地方至少6000尺,校長話會有6間課室,有室內同室外既活動空間,5月會俾到家長參觀校舍...到時實地參觀左我先會最後決定讀唔讀..

回復 Jasmin映 的帖子

多謝你的詳盡分享呀!!

仲會有戶外空間?? 咁樣好好喎!! 我知道他們注重提供一個spacious environment比小朋友, 所以唔擔心地方問題。

但願校舍能如期交收, will pray for it!!

主流班平啲架,不過好似只係差幾百蚊~

回復 yukichchan 的帖子

係米真係有戶外空間,同埋有幾多真係到時先知..不過當日校長係話有,我問佢校舍會唔會有大埔咁大,佢話無,只係大埔既一半左右,但勝在有戶外空間,我相信好有可能係分左啲溱岸既平台,但分到幾多真係唔知,可能得少少都唔定,溙岸咁貴=.="..但有戶外空間真係幾好,樂基都無呢!

candylove111  問左學校, 沙田校既outdoor playground is mini size, 不過好過無~  發表於 12-12-6 12:34