用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回 ...
樓主: AlvaGladys
go

維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回   [複製鏈接]

引用:嘩!物質主義、冇禮貌、兼夾唔醒(係咪至於

原帖由 Mickey10 於 12-12-08 發表
嘩!物質主義、冇禮貌、兼夾唔醒(係咪至於呆)、物以類聚!講到好似我地以前既飛仔學生咁!!我今日仲去咗 ...
我都比較鐘意活潑好動,通常呢啲上到大學都醒啲

回覆:Mickey10 的帖子

我當初睇完EK都覺呢間係學店。在揀學校時evaluate 完又覺佢最value for money. 所以博一博。讀了半個學期跟有小朋友讀本地名校的朋友談談,都覺自己明智。朋友說Vic 的課程balanced,她extra報的course的效果並不能跟Vic 比。至於discipline 家長並不能依頼學校。不用擔心,如你buy Vic 的concept, 你不會失望。不要被這裏的comments 嚇壞。當然不能保證Vic 所有staff或事 都perfect,但整體是可以。至於$9000 deposit是有點怪。

kinder.bb  絕對同意!  發表於 12-12-14 00:32

回覆:維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回

其實,維記既按金會在2月底先過數,如果這時期前主動話比學校知唔讀,佢係唔過支票,即係唔會收9000

嘩...唔好去搶...過分!

收九千而又唔講清楚幾時過數及退回方法係學校唔啱。但俾Hk$660 hold. 位到last min 的家長仲衰過去搶!

2月前可以全數過回
讀讀下唔讀,
有原因學校都會退
校長親口講

維記用家就會知維記好。維記家長很少在EK發言,大家心裏有數。人家也不是開銀行,亦

亦不傻,不會花這麼多錢在一間“學店“吧!

回覆:lalawowo 的帖子

can't agree more!!

有少少分享。。。
有次聽鄧靄霖小姐既講座,佢話如果你想知間學校適唔適合你個小朋友,你可以去放學時去嗰間學校門口睇下佢地小朋友既表情,咁你就知點 choose gar lar (she was talking about choosing primary school, but it's the same concept for KG). 鄧小姐講得好搞笑,如果你個小朋友木口木面,同嗰間學校既學生一模一樣,咁呢間學校就啱晒喇。(can't remember the exact wording). 咁其實各位家長如果有時間既話,你地不如去一去你地心儀既學校睇睇,然後再諗清楚係唔係真係去選那間學校。另外又可以留意下返學放學時既交通狀況及幼稚園既安排,睇下配唔配合得到你。

回覆:sandywyy 的帖子

其實我也喜歡Victoria,因為與我小時在美國念書concept相近!但係我太太家比較注重德育,一定要從小開始,如孟母一樣!

從港大到Stanford,不同意大學醒D係Active類型!通常是內斂形最利害。

另外從未見過幼稚園放學小朋友目口目面。

海怡維記,我放咗個am 位出黎,有意者請行動。

其實各位家長都係緊張自己既仔女啫, 希望可以有間有愛心又可以教好小朋友既學校, 因為始終會影響到未來~~~我原本都好想入到d好好好既學校...但睇完好多既意見後, 覺得可以令小朋友返學開心最緊要
Nok Nok:gdbye

回覆:wankapo 的帖子

龍校收左?

家中有溫暖同愛都係最重要。令孩子有安全感同信心,外面買都買唔到。

引用:其實我也喜歡Victoria,因為與我小時在美國

原帖由 CaCaDad 於 12-12-08 發表
其實我也喜歡Victoria,因為與我小時在美國念書concept相近!但係我太太家比較注重德育,一定要從小開始, ...
我並不同意你的講法。好多內臉的人讀書係勁, we have a specific term to call them :  "nerds". 呢d人嘅social skills 係比較weak. 在global 的大公司上 ,呢d nerds 都係HR 排第一位唔會請的人。 內臉讀書勁的人係難以同其他人做 team work, 因為佢地覺得自己讀書勁就好勁,唔會接納別人意見。these nerds 通常end up屈在 大學做research assistants or professors。相反,在大學active d,去玩呀,唔洗點讀書但又考到中上成績的學生比較 醒目d,呢d人話頭醒尾d,當呢 d人加上小小想成功為目標的話,通常都會努力工作,平步青雲。好老實講,讀書叻係可以give u more options,但唔係讀書叻就揾到錢,我識的富貴朋友中,好多讀到大學一半就出來社會幹一返事業。 又例如大家都識的bill gates, lady gaga, mark zuckerberg為例子, 都係大學未畢業。 所以讀書夠就好了,唔洗下下考第一。 窮爸爸係會教小朋友要勤力讀書,叻d,大個就會揾好工,但係富爸爸係教子女找機會,當有好機會,你就可以請讀書叻的人同你打工。有好多人都唔知,窮 與 富(what is meant here is not just about money),其實係遺傳, 真係係睇下父母點教 。

引用:Quote:原帖由+CaCaDad+於+12-12-08+發表其

原帖由 amberpan7 於 12-12-11 發表
我並不同意你的講法。好多內臉的人讀書係勁, we have a specific term to call them :  "nerds". 呢d人嘅s ...
非常同意,例如CFO 唔會好識accounting standards, 搵下面啲靚做好盤數咪得囉,最top management 通常溝通技巧好叻,同人飲酒打波傾生意。

我覺得学歷上只要拿到入場卷的水平就可(入大公司的最底要求),入到去有機會再邊做邊考一些專業試/master, 不用太叻(不用拿第一),反而語文能力,溝通技巧,人际关係,識玩politics才是最重要。

bbrmb    發表於 12-12-11 11:56

引用:我覺得学歷上只要拿到入場卷的水平就可(入

原帖由 lalawowo 於 12-12-11 發表
我覺得学歷上只要拿到入場卷的水平就可(入大公司的最底要求),入到去有機會再邊做邊考一些專業試/master,  ...
如果係超級大公司就真係睇你乜大學畢業。而我也不需要子女成龍。做人有目標就夠了

醒目開學勳章

引用:維記今年收$9000留位費,仲要讀完K3先可以

原帖由 AlvaGladys 於 12-12-05 發表
維記今年收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回,實在有點過份。我明白有家長交多間留位費,令有D小朋友仲係 ...
嘩。。。簡直搶錢

‹ 上一主題|下一主題