用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回 ...
樓主: AlvaGladys
go

維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回   [複製鏈接]

聼來的確好似debenture, 不如去change to International School 啦!我當初想報名但趕唔到因爲去左外國,所以無報。都算好才!

回覆:維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回

.

開咁多間似品牌學店多d喎...我又從來都唔覺佢屬於有名望嗰類囉...

引用:開咁多間似品牌學店多d喎...我又從來都唔覺

原帖由 YIN-MA 於 12-12-06 發表
開咁多間似品牌學店多d喎...我又從來都唔覺佢屬於有名望嗰類囉...

離譜~~DISLIKE

今日收到學校email, 內容大致講呢個係新措施, 9k係可退回的, 目的係唔想有d長到接近開學,甚至開左學先退學, 引致學校損失, 因教師及資源分配已計劃好. 最重要係佢話9k可以出年2月28日前比.
雖然9k遲d都係要比,但到時好多result都出左,大家可以諗清楚先決定比唔比.好高興學校作出改善

coffei1 發表於 12-12-6 10:44
今日收到學校email, 內容大致講呢個係新措施, 9k係可退回的, 目的係唔想有d長到接近開學,甚至開左學先退學, ...

好唔明點解要咁小人之心, 學校作出改善就要關連到係咪比人去教署投訴?

回覆:coffei1 的帖子

唔知係咪個個都會收到email?
你係邊間分校?

coffei1  中康  發表於 12-12-6 11:28

引用:維記今年收$9000留位費,仲要讀完K3先可以

原帖由 AlvaGladys 於 12-12-05 發表
維記今年收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回,實在有點過份。我明白有家長交多間留位費,令有D小朋友仲係 ...
經過大仔後我已討厭此間學校了!細佬從冇諗過讀此間

回覆:anlywan 的帖子

你大仔讀過維記?唔開心?

回復 anlywan 的帖子

What happened?

回復 anlywan 的帖子

Why hate the school?

有很多親戚及朋友的子女在V記幼及小學讀,經常有聚會及生日會。我太太話唔覺得V記出來的小朋友特別醒及覺得他們好物質主意及不夠禮貌,所以雖然我報咗,太太都堅持唔俾去唔想嘥時間!

可能我們識的剛好是那一羣人是這樣!而太太又好想信物以類聚這道理。

bluigugub  this is such an unfair comment to the students there!  don't seem too polite too.
Iamadc, you may have a point!  發表於 12-12-12 10:10
iamadc  可能係你的親友「物以類聚」  發表於 12-12-11 00:17

Agree with you. They choose the kids who are rich and under great protection.

其實呢$9000真係一個好好嘅機會俾家長反思究竟Victoria喺你地心儀學校個List排第幾。
如果Victoria係你最心儀嘅,咁佢有offer俾你,你一定lur飯應啦,咁俾$9000咪當預繳2個月學費。
如果你另外仲有更心儀嘅學校,比Victoria更加好,如果你俾左$9000,之後嗰間更心儀嘅學校有offer俾你,咁你咪諗「好抵呀,$9000換到你最心儀嗰間學校,乜都抵返晒啦」。
咁如果咁好采你最心儀而又喺你俾左$9000先話收你嗰間學校原來有學券到唔駛交學費,咁就恭喜你了,你節省了(3年-2個月)嘅學費。
呢個新政策可以令家長停一停、諗一諗係咪真正需要留位,早啲決定,waiting嘅家長都會快啲收到offer,減少臨開學前先收到offer嘅機會。真係好"貪能"(唔識寫,拼住音先),我上年都係waiting,本來諗住無望,點知後期先收到offer,又要趕交錢、趕搵校車,點知唔到屋企,又要趕搵樓搬屋。。真係超忙!不過仲有其他遲過我收offer, 小朋友開學都未有校服著。

各位家長你地可以諗諗,Victoria喺你地心目中地位有幾高?值唔值得放個小朋友喺裏面讀3年(if apply K1)? 希望幫到你地解決俾唔俾留位費嘅煩惱。

引用:有很多親戚及朋友的子女在V記幼及小學讀,

原帖由 CaCaDad 於 12-12-06 發表
有很多親戚及朋友的子女在V記幼及小學讀,經常有聚會及生日會。我太太話唔覺得V記出來的小朋友特別醒及覺得 ...
想問問係點樣唔夠醒?物質主義。。。例如?無禮貌。。。例如?咁佢地啲家長係點嘅人?小朋友最容易受家長影響。

引用:Quote:原帖由+CaCaDad+於+12-12-06+發表有

原帖由 sandywyy 於 12-12-08 發表
想問問係點樣唔夠醒?物質主義。。。例如?無禮貌。。。例如?咁佢地啲家長係點嘅人?小朋友最容易受家長影 ...

回覆:CaCaDad 的帖子

嘩!物質主義、冇禮貌、兼夾唔醒(係咪至於呆)、物以類聚!講到好似我地以前既飛仔學生咁!!我今日仲去咗留位。咁樣形容D純真既小孩子有D那過,不能因為佢地既父母攞住名牌手袋,揸靚車就話D小朋友物質主義既,只不過係屋企比較有錢姐。我屋苑有好多小朋友讀維記,醒唔醒我唔知,但佢地能講流利英文(唔係賓賓英文),而且大都活潑好動

‹ 上一主題|下一主題