用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你捨不得我吃苦,使我從小不懂得吃苦, ...
樓主: atirw
go

你捨不得我吃苦,使我從小不懂得吃苦, [複製鏈接]

引用:乜野叫吃苦?+現今都係苦極有限.+但好多父母

原帖由 Yanamami 於 12-12-05 發表
乜野叫吃苦? 現今都係苦極有限. 但好多父母連呢d有限既苦都有好多"理由"去支持自己唔俾孩子去体會. E.g. 書 ...

何為之苦?
不得溫暖完整之家庭謂之苦;
遭親人辱罵毆打謂之苦;
攀比之心引得心神不寧謂之苦;
受人冷漠嘲諷傷心難過謂之苦;
疾病折磨謂之苦;
痛失所愛(包括物,寵物,人)謂之苦;
......
很多很多。人一生那麽長,總會遇到不同的痛苦挫折,但追求快樂才是人生的真諦。所以我心中所願還是讓孩子少吃苦的。

如果吃苦定義為穿衣洗澡做家務等自理麽,也算一種痛苦,只不過苦的不是孩子,是心神不寧不知所措的家長咯。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

古語有云:養兒100歲,長憂九十九

pandean 發表於 12-12-5 14:47
何為之苦?
遭親人辱罵毆打謂之苦;
這些苦, 我也不想受...........

yeungko 發表於 12-12-5 12:56
天氣冷,起床時,女兒(k3)總是慢手慢腳的穿衣服,每次我忍不住幫她,習慣了就好像我在服侍她。今天我忍住 ...
那平時出街就等佢自己穿便可。

我也認為現今小孩太幸福了, 日常生活有工人照顧, 功課/考試有父母為他們操心, 永遠不會怕餓c, 只會怕飽c.....

所以, 現在冇工人幾個月, 讀小四既囝囝開始自律, 但用左幾2個月時間慢慢調較佢大少爺既態度, 起初他說不習慣, 但現在巳可以改善很多

我寧願他小時知道苦是怎樣, 好過長大後受苦時接受不到現實呢

MonkeyGirl  agree  發表於 12-12-6 15:49

引用:何為之苦?不得溫暖完整之家庭謂之苦;遭親

起碼要知道什麼是責任惑

我都唔明點解在某些家長心目中"自理"都算係受苦?
對於一個三歲小朋友可以學識自己著衫扣鈕著鞋, 佢地好有滿足感 (起碼我自己小朋友係咁)
而家我會叫佢陪我做簡單家務, 一齊做家務佢好開心
至於做功課和溫習, 本身就係佢地而家年紀應該要做既事, 我小朋友讀緊幼稚園都知要溫習做功課
我從來唔會"利誘"佢做功課, 我會話佢知你而家返學啦, 所以就要做功課
如果有家長做唔到上述既事, 唔係佢唔捨得讓小朋友吃苦, 只係個家長自己唔想放時間去教導小朋友.  因為要小朋友自己著衫著鞋或者做家務既時間要起碼多一倍
我一樣唔想我小朋友吃苦, 例如生離死別, 俾朋友出賣, 懷才不遇等.  在童年我幫唔到佢面這些"苦頭", 我可以做的只係盡量培養佢有正面人生觀, 日後可以正面去面對

HappiMom  Agree!  發表於 13-1-3 23:39
Ikdaddy  Agree!  發表於 12-12-10 23:24

回復 BBTWIN 的帖子

同意, 再早15分鐘起床, 如果都唔得, 就早30分鐘, 媽媽不要心痛, 要堅持, 只要每天做, 小朋友自然熟能生巧, 到時咪可以奬佢瞓晏d (其實只是將起床時間還原) 總之起床時間早或遲, 是取決於他的行為和態度 (責任下放......)

吃苦程度因人而異, 不要太極端!!

回覆:你捨不得我吃苦,使我從小不懂得吃苦,

有意思!

什麽叫吃苦?每個人定義不同!但大致現今香港大部份小朋友都備受呵護,很少要捱。我就聽過朋友説自炒工人後,才發現十歲的兒子不懂冲涼,叫他冲涼,他竟然高舉兩手等人幫佢除衫冲涼!食完糖將糖紙掉在地上等人執拾!這些温室小花長大後,相信抗疫能力都不會高吧!

引用:何為之苦?不得溫暖完整之家庭謂之苦;遭親

原帖由 pandean 於 12-12-05 發表
何為之苦?
遭親人辱罵毆打謂之苦;
你所說的苦,我自小吃不少。我很感恩以往吃苦太多,長大後滿有苦盡甘來的味道。所以我家小孩也要吃苦,雖然不用跟我吃同樣的苦,但日子不可輕易過。希望他日會知道我既苦心啦。

小時候, 很吃苦, 6/7歲, 清早4時起床幫老豆做野, 父母不理你的學業, 唔幫佢地做野,肯定6國大風相. 去外國讀書既$,屋企比我支援係$"0",所以係外國洗碗,油站,仕應生....樣樣做,唔係無$交租交學費,夠曬吃苦. 當你細細個, 已經係一個童工甘比人洗, 長大後, 人係好堅強架!

現在你叫我, 點比番D細路做我同樣既野.

‹ 上一主題|下一主題