用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死
樓主: celialing
go

大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

引用:朋友你既情況我受左了,你等下啦!7歲半會

原帖由 QOOGIRLZOE 於 12-12-05 發表
朋友你既情況我受左了,你等下啦!7歲半會好點,因半年一個週期,我受既比你嚴重呀!公司、亞婆、亞女、老 ...
嘩!咁你都好辛苦,你老闆咁麻煩架!你同我一樣囉!成日無花花打來就兩婆孫喊晒咁,一個就嬲到死,一個又喊到咩咁,但其實兩個都有唔好,唉!
佢依家剛剛7歲,可能係一個週期啦!我希望佢唔好少少就咁唔鍾意囉

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

多謝大家俾意見我,原來都有其他家長都係咁,大家都要努力改善佢地脾氣,如果唔係真係唔好。
尋日家長日,我都有問老師,佢係學校係點,有冇成日發脾氣,或者情緒易起伏,老師居然話佢好好,會問,同埋無發脾氣架喎!真係唔明佢點解係屋企會咁,係咪真係話得太多

Yanamami  小朋友識得蝦人, 佢根本唔忌屋企人, 所以可以同班主任合作下. 叫佢同女講係屋企都要好似係學校禁乖. 佢會問mami & 婆婆. 有改善老師會獎下佢.   發表於 12-12-5 07:50
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆:celialing 的帖子

你既感受我完全理解,所以5係因為假多,我估已經遲左職了,最令人覺麻煩係無啦啦打黎果時都5識話邊個好,大同細都失理性,好無助,當時諗想立即辭工但無可能,返到家亞婆仲話你辭職5好做,返來湊番個女,我連自我都失去過,試過坐坐下巴士無端端喊,唯有lunch睇下電視麻醉自己!

我個女都係極大情緒上落,係完全無尼頭果隻,好易開心好易喊,但是只是4歲後先係錦,人地講既trouble 4 year, 完全係!佢記憶力超高,可以看2遍便開始識背,2歲時有專家已說可能是資優,朋友叫去check但我怕,5想知,知左仲煩!

她在學校亦只有讚,沒有情緒問題,老師眼中乖巧聰明學生,但她對自己要求亦相當高,做不到會發自己脾氣,仲有打自己係幾個月前開始,所以連鋼琴老師都開始更細心照顧她,叫她不要比太大壓力自己,但真的要時間,放左工再返到自己家得番2小時多,時間一分一秒過野又未做完既時間真係連自己既無名火都出來,日覆日。

記住呀!你都要放鬆,好日子會慢慢來的,雨過一定天青,太陽一定會出來的,努力呀!

Bernice

小孩性格都是天生和從照顧者學到的,有些techniques不防一試:

刻意忽視-等她知到發脾氣不會有人理佢,
獎勵good behavior , 用良好行為記錄表
做鸚鵡,她發脾氣時問她是否很嬲,paraphrase 佢嬲的原因。

有本書"發脾氣"新雅出板,和她一起看當古仔睇,但千其唔好話:拿,你就係咁啦,等佢自己領悟。

QOOGIRLZOE 發表於 12-12-5 07:43
你既感受我完全理解,所以5係因為假多,我估已經遲左職了,最令人覺麻煩係無啦啦打黎果時都5識話邊個好,大 ...

真係完全同我一樣,每一次有咁既情況,個腦都即時想,如果係我自己湊,一定唔會咁嚴重,真係好想唔做自己湊番,但實際上真係唔可以呢,唔通真係兩個咩都唔學咩,我又唔想囉!

大女都係係學校無野架,而且都係記性好好,見過一兩次就會記得架啦!

多謝你,聽你講完,好似唔係自己一個人行咁!

MrBeast 發表於 12-12-5 09:07
小孩性格都是天生和從照顧者學到的,有些techniques不防一試:

刻意忽視-等她知到發脾氣不會有人理佢,

係呀!!咁我要試下先!!
要忽視佢!
等我去搵下本書先!!

多謝你!!

囝囝mama  係呀!3P親子課程幾好可以一試!!!  發表於 12-12-5 20:46
MrBeast  本書圖書館有得借,不用花$,另外有個3p 課程,cover左那些techniques, 之前母嬰健康院可sign up, 免費的,有興趣打去問下。  發表於 12-12-5 12:25

回復 celialing 的帖子

你想傾訴的話pm我啦! 同是天涯鄰落人, 頭先我女打比我話5記得去失物部取回校褸鈕, 又好似想喊錦, 果時我諗起你講果句, 係咪自己閙到佢錦, 好無奈呀! 4點至5點見到電話簪令人有恐懼, 是"下茶響鈴", 心會想又咩事呀! 但自己同自己說要平和友善, 我諗我都好開心有人明白我, 但又有5開心, 點解會錦嫁! 好傻呀!
Bernice

celialing 發表於 12-12-5 12:15
係呀!!咁我要試下先!!
要忽視佢!
等我去搵下本書先!!
想補充一句,年紀大一些這方法有可能實行時會比較難,要同佢鬥耐力,可能要軟硬兼施會好d,最緊要keep cool.。

QOOGIRLZOE 發表於 12-12-5 16:20
回復 celialing 的帖子

你想傾訴的話pm我啦! 同是天涯鄰落人, 頭先我女打比我話5記得去失物部取回校褸鈕,  ...
好吖,你唔好怕我煩就得啦!
你話亞女想喊咁,都係佢都好緊張自己既野先會咁,其實咁都係一件好事,只要唔好太過都可以,有要求先會進步麻,我個女同你個女唔同就係,佢唔係太緊張自己既野架,對自己無咩要求,所以次次要佢練習呀做功課要改個啲,就會唔LIKE,好似我要求佢做咁,我依家都教緊佢要有目標!

係呀!每次都要快啲冷靜下先得呀!!

MrBeast 發表於 12-12-5 17:32
想補充一句,年紀大一些這方法有可能實行時會比較難,要同佢鬥耐力,可能要軟硬兼施會好d,最緊要keep cool ...

係呀!你都有係道理,佢個補習老師都有咁講過,我要COOL啲,因為我太心軟同友善(老師係咁講),要堅持到底,COOL啲

唔該晒你呀,我會努力!

回覆:celialing 的帖子

大家傾下心情會好點,起碼講左比一個明白既人聽,自己又舒服,點會覺得你煩喎!近排學校65週年要綵排,公司年尾我又忙,你5好介意我遲覆,我都希望可以成為朋友!

Bernice

引用:+本帖最後由+celialing+於+12-12-4+17:51+

簽名被屏蔽

其實可以試吓在晚上睡覺前同佢一齊瞓,熄咗燈同佢傾吓心事,問吓佢點解唔開心,點解發脾氣。
夜晚熄咗燈真係可以傾到佢平時佢唔會講ga野。我都係咁樣同囝囝溝通架。
試吓了解佢多點

happy105  完全讚成,做小朋友嘅朋友可以做一世,做佢boss唔做得幾多年,我發覺次次傾完至知自己有好多地方要改善,小朋友都可以教返我地。  發表於 12-12-9 07:25

其實可以試吓在晚上睡覺前同佢一齊瞓,熄咗燈同佢傾吓心事,問吓佢點解唔開心,點解發脾氣。
夜晚熄咗燈真係可以傾到佢平時佢唔會講ga野。我都係咁樣同囝囝溝通架。
試吓了解佢多點

可能佢發脾氣..有某d野在學校發生.佢講吾到你聽,我仔之前開學都好開心,跟住一日衰過一日脾氣...我揾到佢發脾氣.原因,因在學校有同學蝦佢,跟住同佢傾多左計,唉...我仔.又係7y....我都就快比佢攪到din...佢同你個女一樣....郁吓都多多野講..我比你頭痛係一叫佢做功課佢會發,...後來先知佢一做功課會諗起0個日.轉堂時d人點蝦佢...你試吓問吓你個女點解要咁先(我估有原因.),唉開學時我個仔今年好快手做哂d功課...吾駛勞氣....e家同佢同教育局傾緊轉校問題...至慘我仔重有發惡夢,我巳同佢排期番評估中心跟進.....因我巳根皮力盡,叫你呀媽吾好成日話佢...比個時間佢要做好d野...做吾好番來教佢囉唯有...你呀媽對2個同埋日日對住佢哋係好抆呀....有時比個仔攪到我好抆.我會行左去...但如果佢罵我..一定罰佢..唉加油啦...
[

QOOGIRLZOE 發表於 12-12-8 01:53
大家傾下心情會好點,起碼講左比一個明白既人聽,自己又舒服,點會覺得你煩喎!近排學校65週年要綵排,公司 ...

緊係唔會啦!大家都忙啦!!65週年,真係好耐呀!!係咪香港區架!!

MS.wong 發表於 12-12-8 22:51
小朋友要用多方面教法,最好自己湊返,先可以更了解怎樣幫囡

係呀!真係個個小朋友都唔一樣,唔可以只用一個方法!

但無辦法,我又唔可以唔做野,其實如果係我自己帶,個問題應該無咁嚴重,所以我都儘量自己放工,放假都一定自己湊番晒!

CarmenJack 發表於 12-12-8 23:14
夜晚熄咗燈真係 ...

你依個方法我無諗過喎,不過大女就好想同我訓,成日都話有怪物架!!不過因為佢訓既時候,我多數都有好多野做緊,到我入去時佢一定訓咗架啦!

等我都要試下先!

小魚兒正正 發表於 12-12-10 10:05
可能佢發脾氣..有某d野在學校發生.佢講吾到你聽,我仔之前開學都好開心,跟住一日衰過一日脾氣...我揾到佢發 ...
學校問題應該就唔係,因為我地平時興趣班同堆間中都有試過去接佢放學,佢係學校都有好多朋友,次次走都有好多小朋友叫佢個名,同埋佢個反應係好開心!!見佢地好似好FRIEND咁!
同埋,之前都有試過係學校有個男仔成日都整鬼佢,係校車又會係咁話佢,佢都有同我地講番,最後都解決咗啦!不過都唔係好大問題!

最近都有問佢,因為佢數學退步咗,就問佢,佢就話都唔鍾意個數學老師,因為佢成日都鬧人,成日都成班一齊鬧,無錯都要罰埋,我都有講,咁係咪有小朋友唔乖,佢話係,不過唔係全部,但老師都會全部鬧,可能咁樣就無咩心機上堂,所以就退步,都有同佢解釋番,希望會好啲!

婆婆個度都係要間中提下佢,唔好成日都話,佢係好負面架,咩都話同埋咩都唔准玩,所以可能小朋友都會反叛,但佢又慣咗同埋性格係咁,好喜歡批評,唯有多啲開解番佢地啦!!

多謝你比意見呀!

回覆:QOOGIRLZOE 的帖子

我女應該同你女同校。我都試過因為攪唔到阿女的事坐車時想喊。今升小一,真係好唔慣,日日都好似同時間賽跑,近排我女又話呢樣唔學,果樣唔學。我真係唔知點好。你女小一時有無學校外活動,我諗緊停唔停小提琴,留小小時間俾佢同我