用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死
go

大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死 [複製鏈接]

大女同細女都成日發脾氣,無論事無大小都係咁,都唔知點算\

大女(7歲)
早上起身會發啦,
食早餐唔係佢想既會發
放學回家要佢貼眼會發(因有一隻眼有遠視)
要佢練長笛會發\
要佢拉根會發(跳舞)
叫佢執野會發
要佢做補充會發\\
睇完功課啲字好肉酸,要再寫過會發
改功課又不耐煩
如有玩電話遊戲叫佢收機會發(講緊係有時都耐咗成半個鐘至一個鐘,唔係成日,但有試過一個鐘,重點係無論時間長短都係會)
叫佢訓覺會發

重點係:佢兩個都係婆婆湊,婆婆都係好舊式教法,佢地成日咁樣,婆婆又覺得佢地唔尊重,又話勁啲,跟住佢地情緒會更澈動,三日唔埋兩就會打俾我,你個女又發脾氣,好似叫佢幫我做野咁,依家係佢自己既野,提佢做重係咁態度,唉!真係好頭痛

以上全部野都係每日發生緊,我就快傻啦

細女(5歲)
佢無咁嚴重,但只要件事唔順意就會即時變臉,但如你不理佢,等佢自己冷靜完,佢就會無事,不過如果同其他家長小朋友一齊去銜咁就唔係咁好囉!
E.G:有一次,上巴士時佢想同一個小朋友坐(一齊搭車返學),點知個日人地有MAMI同婆婆一齊,咁對住坐個啲中間位(4個位,都坐咗3個」,咁DADDY就覺得唔好啦,佢一個人坐你人地度,人地要睇實佢,所以話唔好,咁佢就好快咁衝咗去最後,好嬲咁,其實中途婆婆已經話[來啦,來呢邊坐一齊啦]咁我地都有話,咁你去啦,一齊啦,但佢已經怒火中燒咁,[唔坐啦,唔洗啦]如果你再講,佢會話[都話唔坐啦]
佢就係成日都會有咁既,有好多不同情況大小事,佢都會咁,但要佢做佢應該做既事,佢就唔會好似家姐咁囉,好似好少少

3    0    0    1
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

你地小朋友有冇咁樣架,你地會點做?指教下
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

你打算點做?

我的小朋友都正在打game,等佢玩完先算

回覆:大女細女都成日發脾氣,點算

理應由現在開始,要比小朋友知道,主權是父母的,聽父母話是應該的。
如小朋友做的不對,作為父母應該堅持的。
起初真的要狠心些,要軟硬兼施。
以及,需要家人齊心的。
我深信 3歲定 80,所以,我的小朋友由半歲開始我會教他們做人的道理,唔理當時他們聽得明與否。
所以,現在他們都 ok 架。

其實系咪樓主家人都系脾氣好剛烈的? 所以小朋友有樣學樣?

據樓主所講情況,外人看就覺得好難接受,真系要幫小朋友改善脾氣問題。

最近我也遇到這種難題了。下雨天在家教仔仔打乒乓球(對牆打),他次次都能從開開心心打到發脾氣的。他總想更好,不能做到就抓狂發脾氣。仲好惡添,恨不得用球拍打爛個球,次次批評,他道歉改正後次次都再犯的。我都很擔心他這種心態日後面對困難不知道點算。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

佢兩、三歳時開始,我會用張心比己和同理心教囝囝,同時會當佢發脾氣時我地係唔會理,由得佢自己發,就算喊都唔理和我們亦都無鬧佢,只會同佢講發脾氣是解決唔到問題,記住要堅持到底,千萬不可屈服於小朋友在發脾氣時的要求。記緊

Discipline呢家野要從2歲(或更早)開始做起. 由外婆(或工人)湊唔係自己湊係難搞d. 正如樓上講, 要俾佢知邊個係boss. 叫起身/ 食早餐/ 做功課.....發脾氣咩? 可以唔起身(自己同老師解釋為乜遲到/缺課), 唔like早餐唔食捱餓la, 唔做功課都OK, 自己同老師解釋. 每次講明打機30mins, 叫收機時發脾氣嘛, 扣一次無得玩. 要俾佢知發睥氣都無用, 大人唔會忌佢.

MrBeast  +1  發表於 12-12-5 08:38

回覆:大女細女都成日發脾氣,點算

我個女2歲同你一樣,唔知佢做咩事,扭咗先,我仲有對孖囝9個月,攪到我找社工傾,情緒失控,就來睇埋精神醫生,湊bb本來開心,但唔明佢地,佢地又未識表達

Yanamami  Trouble 2.  發表於 12-12-5 00:26

你個case又吾同,可能女女一下子有兩個弟弟,分去父母大部分的attention,佢扭計係無安全感、想父母留意,或要make sure你地仲係好錫佢。

Yanamami  Agree  發表於 12-12-5 00:27

celialing 發表於 12-12-4 17:43
大女同細女都成日發脾氣,無論事無大小都係咁,都唔知點算\

大女(7歲)

我女女又係7歲, 大女最近又係成日發脾氣, 旭下就發.  叫佢只要佢唔想做的就比面色我睇. 我當然係堅持啦, 佢就攪靜坐. 如果唔係每日功課多羅羅, 我都有得佢坐. 最慘係每日要趕功課, 又要練琴, 真係冇時間同佢玩野. 佢愈唔做我愈嬲, 見時間一分一秒甘過去我就仲嬲. 我愈急就愈大聲鬧佢. 攪到大家關係都好差. 之前都幾聽話, 唔知係咪人仔大左, 開始有自己思想主見, 所以會反抗. 但呢個轉變我仲適應緊, 之前話哂幾聽話, 突然轉變我就接受不了. 兩姊妹又愈大愈多問題, 好似前世有仇甘.而家每日都要同時間競賽, 真係唔想浪費在無謂事情上. 我都想知道點處理小朋友的情緒.

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

朋友你既情況我受左了,你等下啦!7歲半會好點,因半年一個週期,我受既比你嚴重呀!公司、亞婆、亞女、老公,亞婆5明打去公司講比我知,兩婆孫都喊哂!我在公司咩都做5到,唯有一放工就走,坐的士返到去一個嬲爆,一個喊爆,煩死我,有一輪唯有準時放工,點知到加人工時個死佬板話我準時放工即是冇野做喎!我拎番屋企做佢全不知,到我唔拎返家做,在公司做佢6:15(我放5:30)又問我幾時可以比佢鎖門,佢要十分鐘內走,再加埋一老一嫩扮哂野,嫩既跟我但野我做,老既不是我跟佢又只意我做佢領工,老公又5願聽我訴苦,我又擔心個女成績差,簡直人都din! 後來唯有自己想通點,比時間諗清楚先講野,節奏慢點,現在好一點了,最重要既係今天嬲完算,因為明天仲有新野嬲,嬲下嬲下都放鬆了,仲覺得好好笑添!不過個女既情緒現在已7歲半好左好多,但間中都仲有不知為何哭,朋友說要看心理醫生,我沒有理,因我會是她唯一最好的心理醫生,因為我會想辦法去慢慢解決,不要急所有事總有解決方法,對嗎?

Bernice

引用:你打算點做?

原帖由 Jane1983 於 12-12-04 發表
你打算點做?
通常佢地發脾氣,我都係會同佢講點解同唔會就佢,佢更係繼續架啦,都係會罰佢,或者口口

引用:其實系咪樓主家人都系脾氣好剛烈的?+所以

原帖由 Jane1983 於 12-12-04 發表
其實系咪樓主家人都系脾氣好剛烈的? 所以小朋友有樣學樣?

據樓主所講情況,外人看就覺得好難接受,真系 ...
就係囉!就係唔知係咪婆婆湊,所以咁,因為婆婆脾氣好差,平日湊佢地都成日話依樣個樣,但我明白佢係要佢地做既野係應該既,但係佢係唔會解釋同埋如果小朋友一唔鍾意,佢已經即時好重語氣好大聲話,點樣呀!真係好煩呀個啲,咁唔知係咪咁樣,大女久而久之變成咁樣
我我自己就好少發脾氣,但兩個女成日都發脾氣,我都俾佢地攪到都差咗,點可以成日就呀!其實我都好嚴架!要做既都一定要做,唔會話發咗脾氣就唔洗或者就咗佢,所以都唔係好明,點解每次叫佢做番應該做既野都係咁,真係唔知點?
總之最後,都係唔會就佢,只係每次都話完一輪好似明咗,但下次又係咁,點解每次都要咁樣角力

回覆:pandean 的帖子

唉!係呀!要快啲攪好佢,因為形成咗慣咗少少事就發脾氣就好煩

引用:佢兩、三歳時開始,我會用張心比己和同理心

原帖由 CarmenJack 於 12-12-04 發表
佢兩、三歳時開始,我會用張心比己和同理心教囝囝,同時會當佢發脾氣時我地係唔會理,由得佢自己發,就算喊 ...
我自己就無就到既,但就有話佢,咁可能要試下真係一句都唔理唔講先得,講多無謂

引用:Discipline呢家野要從2歲(或更早)開始做起.

原帖由 Yanamami 於 12-12-04 發表
Discipline呢家野要從2歲(或更早)開始做起. 由外婆(或工人)湊唔係自己湊係難搞d. 正如樓上講, 要俾佢知邊個 ...
其實我都有咁做,但都係未見成效,可能要長時間啲,但我真係覺得好煩,要佢做自己野好似幫我,都唔明

Yanamami  Yes, let her know it's her RESPONSIBILITY, not yours. may talk to her class teacher and see what she can help with this problem.  發表於 12-12-5 07:40

引用:我個女2歲同你一樣,唔知佢做咩事,扭咗先

原帖由 豬C奶 於 12-12-04 發表
我個女2歲同你一樣,唔知佢做咩事,扭咗先,我仲有對孖囝9個月,攪到我找社工傾,情緒失控,就來睇埋精神醫 ...
咁你個小朋友真係仲好細,不過都真係要教架啦!因佢係會明白,都係唔准就係唔准,要堅持,但我個7歲啦!真係要快啲攪番好

其實佢細個個時反而唔會咁,唔明點解依家會咁,仲越來越嚴重

引用:Quote:celialing+發表於+12-12-4+17:43+大

原帖由 ANNAFRIEND 於 12-12-05 發表
我女女又係7歲, 大女最近又係成日發脾氣, 旭下就發.  叫佢只要佢唔想做的就比面色我睇. 我當然係堅持啦,  ...
我地真係好似喎,又係兩姊妹,又係成日發脾氣,我都係啦!返到屋企都8點啦!要對功課架麻,咁你自己寫到酸,點攪呀!梗係擦啦!我又試過由佢,得老師圈佢!或者低分啲(寫字),佢又無咩所謂咁,真係激死,佢兩姊妹都係架,成日都你這我,我話你咁,但有時都一齊玩得好開心既,不過有時投訴既野係好無謂架,通常都叫佢地唔好玩啦咁,分開:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題