用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 元朗協康會的青蒽計劃(密集訓練)
go

元朗協康會的青蒽計劃(密集訓練) [複製鏈接]

諗住個仔仲細,25個月大,醫生評左係自傾(但唔嚴重),己輪候早期訓練,十一月開始左返N班,

想聽下其它家長意見, 因我想比多D訓練佢,諗住返埋元朗協康會的青蒽計劃(密集訓練,一星期三日,每次兩個半鐘), 好唔好呀?
   0    0    0    0

回復 wilyun 的帖子

Heep Heep is a choice, but it depond on the teacher, I have no idea no Yuen Long area

回復 Surveyor 的帖子

I agree that teachers are the most important, as well as their relationship with our children. With good relationship, our children could follow their instruction and be more willing to be trained.

回復 cowina.wong 的帖子

你上協康個青蒽計劃網上可找到有關資料架~
我諗住返一星期三日果隻就係4950/MTH, 小組形式, 但唔知一班有幾多人, 課程我都無問咁多,佢寫就寫住會依唔同小朋友的情況去安排訓練, 因我諗住咁會全面D, 所以想揀呢間, 同埋近... 有得揀早上OR下午班, 每日兩個半鐘~
因我開始返緊協康的小組訓練,見到D就黎三歲仔好叻,問左姑娘之後, 先知話佢地原來兩歲幾已開始做訓練,所以先有咁0既成果,所以我都想比個仔早多D訓練.

回復 misshk12 的帖子

我去過屯門果間同粉嶺果間D姑娘都好NICE,我個仔都肯受教,  所以我諗住協康的師資會好DD~

我小朋友都上緊每週三節的(每次2.5小時),但就不是你那區。一班五人。有家長覺得有進步,但亦有家長諗緊退出。真係好視乎小朋友與導師的互動及「化學作用」。而我小朋友雖肯學肯跟住做,但就唔鐘意個導師,唔鐘意返去咁。佢會主動HUG其他嬸嬸,同埋主流幼兒園的老師,亦LIKE返幼兒園,但明顯對那位導師的態度好冷淡。

引用:我小朋友都上緊每週三節的(每次2.5小時),

原帖由 misshk12 於 12-12-05 發表
我小朋友都上緊每週三節的(每次2.5小時),但就不是你那區。一班五人。有家長覺得有進步,但亦有家長諗緊退 ...
請問你小朋友係繼續返主流+3日協康會?

回復 bearclub 的帖子

我仔上午返主流N,三天下午返協康

係怕小朋友會攰啫~我覺得佢就算唔太LIKE個導師,但有跟住做,唔多唔少都學習到好多,最怕係佢唔跟,唔理啫,你都知我地D小朋友就係差在社交同講野,如果佢連跟都唔跟,咁就真係要退學了!

回覆:wilyun 的帖子

Another choice is the twice a week half day program, run by OT. it is called SEEDS.

pm me to know more if you are interested.

囡囡係協康返緊, 佢每日都有唔同訓練, 因為係奶奶接送, 我唔係咁清楚每日做乜嘢訓練, 但係個姑娘就好好, 未入班時已問好多有關囡囡的事, 姑娘都希望我接到囡囡放學, 應該覺得我會跟得足d, 個女返咗一個月, 多咗講嘢, 多咗跟指令。未必即時有成效, 但就每個星期都有進步﹗ 我初初都係抱住試咗先算, 唔好咪再搵第二間, 好就繼續返, 因為之前係e度聽d媽媽講, 未必夾到個導師, 每個小朋友都唔同。

引用:囡囡係協康返緊,+佢每日都有唔同訓練,+因為

原帖由 idak 於 12-12-08 發表
囡囡係協康返緊, 佢每日都有唔同訓練, 因為係奶奶接送, 我唔係咁清楚每日做乜嘢訓練, 但係個姑娘就好好, 未 ...
請問你女女係讀幾多日班?另外有在出面返幼稚園嗎?我剛有2日班可以讀,但我諗緊係咪要放棄返幼稚園,因為怕太攰。但又覺得青葱計劃唔係好訓練到自理,而且,2日其實夠唔夠?

回覆:bearclub 的帖子

我個女返三日,返咗一個月多d,上午返幼稚園,下午返協康,我覺得好過係屋企hea,囡囡幼稚園放學係奶奶湊,之後再去協康,奶奶都覺得囡囡有進步!我覺得奶奶辛苦d。

引用:我個女返三日,返咗一個月多d,上午返幼稚

原帖由 idak 於 12-12-09 發表
我個女返三日,返咗一個月多d,上午返幼稚園,下午返協康,我覺得好過係屋企hea,囡囡幼稚園放學係奶奶湊, ...
謝謝答覆!請問你囡囡係幾大?我仔兩歲多啲,本身讀n班,我怕佢太累 唔知好唔好退出原本的n班?有無人可以比d意見我.....

回覆:元朗協康會的青蒽計劃(密集訓練)

屯門同粉嶺青蔥小組老師也教青蔥三曰或兩日伴xx行。你可以問下。小朋友跟返同一老師,唔駛浪費適應時間。青蔥返緊或返完一年,老師會話比你小朋友可完全放手讀normal 或加d 乜。

小朋友疲倦,就減normal school 時間。

‹ 上一主題|下一主題