用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ----del------
樓主: bamabi
go

----del------ [複製鏈接]

回覆:easybring 的帖子

如果決定條路要咁行,咁就唔關讀唔讀龍校事…而且為子女裝備,唔等於要讀呢樣讀嗰樣,要攞d咩獎…

easybring 發表於 12-12-4 17:09
即係5歲前要出去讀公文/enopi/trinity 果d班. 現實真係好殘酷.

睇小朋友特質, 我都識有D無去上咁多班既考到唔錯既學校, 上晒乜班物班, 十項全能既又唔見得特別有好多offer

我囡當年就係入到龍校所以放棄左名校幼稚園, 由於龍校必入小一所以大抽獎可以博到盡..結果抽到第一志願名校小學, 所以呢個遊戲係2歲就開始玩

喵媽  好多龍校都唔比抽取喎!  發表於 12-12-4 17:29

hugub 發表於 12-12-4 17:24
我囡當年就係入到龍校所以放棄左名校幼稚園, 由於龍校必入小一所以大抽獎可以博到盡..結果抽到第一志願名校 ...

你真係好幸運呀! congrats!
~easybring~

回覆:easybring 的帖子

我女幼稚園.放棄了真龍校,選了入非名校,但有net teacher的幼稚園。因我嫌小學太谷,我target直資活動教學小學。

3年來小女渡過了非常開心的幼稚園生活,最近考小学也幸運地有一間心儀的活動教學學校收。

雖然阿女得一間收,未收到取錄消息時,我亦問過自己這個問題:妳有後悔嗎?答案是冇。

可能真龍校好谷小學又要俾學費,我寧去大抽獎津校吧。

easybring  有一間收也是幸運和本事. good.  發表於 12-12-4 18:12

醒目開學勳章

引用:我女幼稚園.放棄了真龍校,選了入非名校,

原帖由 qwe2132007 於 12-12-04 發表
我女幼稚園.放棄了真龍校,選了入非名校,但有net teacher的幼稚園。因我嫌小學太谷,我target直資活動教學 ...
一間間龍校啦,以我所知真光幼稚園及St Clare's都是學券的,前者扣埋學券交幾百一個月,後者每個月$20!

醒目開學勳章

回覆:呢個時勢,選龍校kinder 穩陣d?

雖然小學是私小,不過真光俾大抽奬,St Clare's 可以參加第一輪的計分抽奬,夠運氣的一樣可以轉讀名津小。

bbcarrot 發表於 12-12-4 20:08
一間間龍校啦,以我所知真光幼稚園及St Clare's都是學券的,前者扣埋學券交幾百一個月,後者每個月$20!:wa ...
仲有d咁平又質素吾差的學校!

回復 bbcarrot 的帖子

係呀,我知道這些學校學費有學卷可以好平, 幼稚園應該都好開心, 係不錯的選擇,
但小學是私校+谷, 嚇怕了我,

(可能我太恐懼傳統小學, 單純個人主觀經驗, 並非客觀驗證)

所以家長的取向, 也是重要的因素.

Freeb 發表於 12-12-4 13:57
我朋友個女轉讀真光, 佢唔想再經歷多一次幫小朋友考小學啦.

經過大仔考小一的生活,  對於細女就有經驗了, 平時生活中我已經覺她未有哥哥的水準, 考直資把握不大, K1開學個幾月, 我直覺上要為她找一個安全網保本...

小女在K1插班讀真幼, 考直資是在無壓力下去考, 一間都無也不是問題, 到大抽獎時, 我只填一間女校, 其他留空不填, 抽中就走得興奮, 抽不中也留得開心.

在我來說, 一鳥在手, 好過百鳥在林, 什麼名幼也不保證一定考到好學校, 現在人多位少, 我個人覺得一間大方地給機會家長去大抽獎的龍校比名幼更好, 覺得程度不足也可以有其他方式去補救

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:pamelaywy 的帖子

會轉校嘛?

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:bamabi 的帖子

我當時無考龍幼,因為覺得唔想局限左個佢,我相信佢可以入到更適合佢o既學校
但細仔。。。我唔知佢係咩型,只知佢唔似係 top 10%, 咁。。。我就試試同佢報龍幼

恐龍家

回覆:呢個時勢,選龍校kinder 穩陣d?

多謝各位過來人的意見啊!

如果女孩,更應選龍幼。女校很多好選擇。男孩在這方面選擇相對太少。

bbcarrot 發表於 12-12-4 20:08
一間間龍校啦,以我所知真光幼稚園及St Clare's都是學券的,前者扣埋學券交幾百一個月,後者每個月$20!:wa ...
培正和培道下年有學卷嗎? 謝

引用:我當時無考龍幼,因為覺得唔想局限左個佢,

原帖由 小曳人 於 12-12-04 發表
我當時無考龍幼,因為覺得唔想局限左個佢,我相信佢可以入到更適合佢o既學校
但細仔。。。我唔知佢係咩型, ...
仔好似無咩龍校,除MS,有咩選擇?
我都有個細B仔跟尾!

小曳人  培正  發表於 12-12-5 17:25
‹ 上一主題|下一主題