用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ----del------
go

----del------ [複製鏈接]

----del------

4    0    0    0

引用:近年出生率不斷上升,競爭大左好多。今年考

原帖由 bamabi 於 12-12-04 發表
近年出生率不斷上升,競爭大左好多。今年考完小一的jm, 會否認為寧願選龍校(MS,  PC, GH) ,次之才選名幼(K ...
我自己就好後悔當年放棄左龍校學位!:( 前排成日check 住邊間邊間要幾時交form,  一曰走幾轉面試,日日等信,又收reject/ waiting 信個種心情簡正難以形容所以再選一次我會選龍校,就算係二線都係"入左去就神仙",再係屋企自己教小朋友同佢打好語文底+小量小朋友自己有興趣既課外活動如足球班及學術堂如enopi, 公文數,再進可攻退可守只考二、三間私小而吾係大包圍

做人至緊要開開心心 :-D

回覆:puibb 的帖子

我當年放棄了民生, 後悔到想死!!!

我如果有龍校一定讀, 亞仔當年考唔到咋!!

引用:我當年放棄了民生,+後悔到想死!!! +

原帖由 ABCdoreme 於 12-12-04 發表
我當年放棄了民生, 後悔到想死!!!
Oh 邊間會令你咁捨得放棄民生?

有得揀,當然入龍校好!進可攻退可守。

回覆:呢個時勢,選龍校kinder 穩陣d?

咁如果入左龍校最終不能直升,就不是退可守喎,係死得更慘!咁又有冇人後悔入左龍校呢?一來沒了大抽獎機會,二來基礎冇咁好考私小冇優勢過來人可否分享下經驗?

回覆:bamabi 的帖子

I guess only pc admits 100% students from their kinder?

引用:I+guess+only+pc+admits+100%+students+fro

原帖由 marcuscyrus 於 12-12-04 發表
I guess only pc admits 100% students from their kinder?
Also 真光!

如果係100%上到小學o既,我都仲會考慮埋該中小學是否o岩我自己的方向。
雖然考學校係好煩,但我個人反而傾向邊觀察邊作微調。

回覆:marcuscyrus 的帖子

都說得對!仲有什麼什麼有呈分試沒有呈分試,真係又煩又複雜!

引用:咁如果入左龍校最終不能直升,就不是退可守

原帖由 ScarlettShannon 於 12-12-04 發表
咁如果入左龍校最終不能直升,就不是退可守喎,係死得更慘!咁又有冇人後悔入左龍校呢?一來沒了大抽獎機會 ...
讀半龍校,吾保証上其直屬小學既另計。so far, 真龍校係得: 大坑及堅道真光,玫瑰崗,st clare's , 聖心,救恩, 培正,培道,聖三一.其他好多都係假龍or 半龍,如崇真、德望、宣道,讀私校深d 考私校重好d, 讀學卷既就要靠家長私下再補底la! 又無補底,又無出外大包圍報學校,到時小學又吾收返就只好等派位la

MerciPour  聖心?  發表於 12-12-4 18:04

但係, kv/sc呢d幼稚園真係教得好好(課程完整+老師有經驗)! 讀kg為左教好小朋友, 還是要小一個位(假龍/半龍脫腳仲慘), 真係矛盾, 是否本末倒置?
~easybring~

當年放棄PC 但無後悔

引用:+本帖最後由+easybring+於+12-12-4+12:50+

Gerard 發表於 12-12-4 13:06
我都是咁諗,但現實令我低頭

你諗下脫腳的...兩頭唔到岸, 只好抽獎了, 也可能不是名校網區. 你已經好好, 享受了3年名幼課程.  無論之前的路是如何走, 之後還有很多路可以選擇.
~easybring~

引用:+本帖最後由+easybring+於+12-12-4+12:50+

原帖由 easybring 於 12-12-04 發表

但係, kv/sc呢d幼稚園真係教得好好(課程完整+老師有經驗)! ...
如果講課程完善,教好小朋友既學校,其實好多吾出名既學校其實更好、更有助小朋友身心發展,如九龍城浸信會幼稚園,平安福音堂及真理浸信會等等,只是st cat, kv 個名響,課程深,for 考小學,也是本末倒置

puibb 發表於 12-12-4 13:29
如果講課程完善,教好小朋友既學校,其實好多吾出名既學校其實更好、更有助小朋友身心發展,如九龍城浸信會幼 ...

你也沒有說錯.  還有, 課程深, 上小一也不太辛苦.
~easybring~

回覆:呢個時勢,選龍校kinder 穩陣d?

所以我覺得舊生和宗教分真是救命的。

Totally agree.  My elder son born in 07, 當時唔識, 一間龍校都冇報。到阿妹, 我只係幫佢報龍校!
‹ 上一主題|下一主題