用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 談談KV
樓主: alovea
go

談談KV   [複製鏈接]

Kafather 發表於 12-12-4 21:46
個個都講得咁好,有冇需要改善地方?
NET,普通話,都係可以改善的地方,不過成本上升,就要加學費了。

KV係谷的學校,有d家長好buy,呢d要看和家長的教育理念是否一致。

KV係谷中文同Maths 嗎?

KTP 發表於 12-12-4 22:46
KV係谷中文同Maths 嗎?
呢兩科係強項。

回復 KTP 的帖子

阿女會出外學普通話,英文oral同phonics.每星期一堂

但事實...英文好重要喎

回覆:談談KV

我in果日個老師就真係麻麻,問我問題又無眼神交流講野又掘!令到我表現差晒!in我個女果位好好多。需然想入但都無望!

回復 alovea 的帖子

我都認同英文好重要,但中文同樣重要,其實可以咁睇KV只係冇native teacher教英文,但係唔代表冇英文堂上吖嘛!好多幼稚園話有net咪又係菲律賓同印度藉or abc,可以話家家有求!我覺得小朋友係屋企d時間一定多過返學囉,最重要都係父母點教導自己小朋友啫!再講我同c6以前都冇net,咪又ok!其實都係睇返自己嘅理念是否與所選學校相同!

Lachesis  agree x 100000000  發表於 12-12-6 15:05

回復 Amymichelle 的帖子

道理我都明既!

回復 crownsky 的帖子

年紀係咪較大既老師呢?

Kg上堂得三小時,攪掂最難攪既中(認寫)英(spelling)數(概念和運算). Oral and PTH 就附近搵center上。

~easybring~

睇你like or not.  我就唔鍾意成日要排隊去舞蹈室跳一陣舞、去唱遊室唱一陣歌....跟住一日學既野都不記得。

~easybring~

回復 easybring 的帖子

點解唔鍾意呢?有唱歌跳舞幾好丫

alovea 發表於 12-12-5 09:38
回復 easybring 的帖子

點解唔鍾意呢?有唱歌跳舞幾好丫

各人喜好不同. 我自己覺得學校教好學術就夠啦, 唔洗攪表演比家長睇.  如果有天份, 唱歌跳舞可以出去搵其他更專業的老師教.  學校老師教學術就夠了.  都係要睇家長夾唔夾學校理念.
~easybring~

用家分享下先啦! 我其實好少上來, 因為小朋友已經K1 (KV), 不過剛入開來睇下今年咩狀況

我小朋友好幸運, 去年多間kg都收, 包埋SC (am), LH (pm), KV(am, Creative x 2 (am), 靈糧堂(pm), 等等, 佢唔係咩問題都識答, 只不過佢係女仔, 比較坐得定定, 又肯望老師, 比人感覺較專注而已, 考KV時, 我真係唔多聽到佢答咩野, 不過佢都有唱歌答問題

我當初搵資料時見到不同人有不同聲音話SC/KV 各有各點好, 我最後忍痛放款sc(am) 揀左kv(am), 不過我覺得揀得好o岩

不過事先聲明, 以下只係K1上學期我所見到既情況, 唔知下學期或k2-3會點, 但大家可以參考

我家小朋友認字非常弱, 但kv真係可以教識佢 (事前聽人講個個小朋友在kv都識哂所有野我覺得好誇張, 因為我小朋友在pn學好多野都唔識) 但佢番左kv 幾個月, 番到屋企識左2x - 3x 中文字, 仲配埋詞, 最令我開心既係....哈哈, 我完全屋企冇同佢溫, 因為K1上學期我都唔見佢有書, 又冇功課, 最多只係一個星期尾時有一張細細既油顏色功課要做

我問小朋友番學做咩, 佢由day 1 到今日都話"玩囉!" 所以證明佢仲未覺得吃力

我覺得外界話kv 谷係因為佢既小朋友真係識好多野, 連我中庸之小朋友也學識咁多野, 又唔辛苦, 所以每月2千幾真係物有所值!

佢既英文係冇net, 不過佢地有學phonics, 因為屋企播phonics歌比小朋友聽時, 佢話學校已經聽哂, 佢地教英文都教得好仔細, 尾音 "s" 呀佢地k1 第一個學期已經學得好清楚

另外老師方面, 我唔太肯定, 我只係接觸幾位老師, 好好彩, 佢地專業之餘又真係好NICE! 我地見家長時感覺到佢地係有熱誠既一群, 所以好感謝主比我地搵到呢間學校, 希望佢地K1 下學期同埋下年k2, k3都係咁好啦!

引用:用家分享下先啦!+我其實好少上來,+因為小朋

原帖由 porporchi 於 12-12-05 發表
用家分享下先啦! 我其實好少上來, 因為小朋友已經K1 (KV), 不過剛入開來睇下今年咩狀況

我小朋友好幸運,  ...
多謝分享

回復 KTP 的帖子

你所指係冇NET 去教英文? 係呀, 冇NET既, 另外pth 好似k2 先有

如果同sc比, 當然sc既英普班吸引些, 但如果同其他學校去比, 其他KG有NET, 但都可能一個星期幾次, 我又覺得如kv分別唔大

或者咁講, NET 最大既作用我覺得唔係去教小朋友英文, 而係比個語言環境小朋友, 等佢見到外國人, 同埋聽多些英文, 但真正既INPUT (我指知識上) 又未必好多

中國人教既英文 input 上會多好多, 不過佢地做唔到全英 (除非佢地全程講英文啦) 既語言環境囉!

我自己都鐘意KV, 出年試下做超大B去考。

有朋友個仔讀KV, 佢既學術真係好強, 就算英文考劍橋都有14個盾。但朋友就同我講左個憂慮, 佢小朋友本身較內向, 加上KV唔著重train presentation skill, 所以考小一好蝕底, 佢話而家真係只靠academic考學校, 叫我自己衡量。

KV家長有無呢個感覺?

kv 會有show and tell, 唔係好多學校有, 如果你同某幾間如LH/SC/TT 雙語班比, 佢地應該多些機會去train佢地presentation

考小一視乎考咩學校, 如考st francis 呢一類咁強學術既, KV應該冇問題, 但係考Choi繼友呀呢類行IB既學校, 我覺得sc/LH應該會教有優勝

最後一點分享: 冇一間學校所有野都齊哂, 比著大家搵到間focus on presentation, 即係language (英普)既, 佢地又未必教到學術知識上好強, 所以屋企要補給, 睇下自己想小朋友將來讀咩小學啦!

阿早!  我突然諗出面好多DRAMA,司儀班都可以幫到。  發表於 12-12-5 10:26

回復 porporchi 的帖子

我小朋友本身鐘意唱歌, 所以都比佢學d 似drama 既course, 都有幫助呀!

回復 porporchi 的帖子

show and tell 係咩呀?? drama??
‹ 上一主題|下一主題