用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 談談KV
go

談談KV  

雖未有消息,但好想知根德園老師真係咁惡?學校真係咁 harsh? 面試果日又覺得唔係,仲有校工姨姨真係好好!呢點好重要啊

回覆:alovea 的帖子

我同學個人係kv讀得好開心喎,好鍾意返學喎!

我個女讀緊K1, 兩個老師都超好人, 好NICE! SO far 我接觸過既老師都好好, 小朋友好鍾意返學, 喜歡學習!

我個小朋友都勁鍾意返學, 老師適當時候係會嚴肅d, 不過大部份時間都好nice, 有賞有罰, 小朋友好受落

回覆:談談KV

我大少讀緊k2, k1時老師已經教識佢地返學嘅規矩,要自己去we we,自己交功課手冊,老師好nice。到咗而家k2, 老師都好好人,不過各樣要求都好高,eg 寫字一定要順筆畫,工整。。。所以至會覺得好似比較惡

係囉! 上次IN我都覺得老師唔錯, 但出面個個都同我講佢地好harsh, 又會勁鬧學生, 仲要破口大罵果種! 我心諗唔係卦? 係仲咁多人搶去讀?? 尤其有幾個校工姨姨真係好到不得了, 仲幫我氹個仔

請現在讀緊kv的家長, 可唔可以分享多些小朋友在學校的情況.

回復 KTP 的帖子

係呀係呀,我都好想知

我個人覺得kv係學術上要求好高,比如佢地唔係要求小朋友識寫字,而係要工整嗰隻,歪咗會當錯,k2 每日有中英數3樣功課,每星期有默書同數學小測(我地叫mental,即是數字的順序,3後面係what no之類), 初初阿媽通常都好緊張,但每星期如是,其實又無嘢,亦無特別要每晚温習。小朋友更唔當一回事,佢地覺得只係寫字遊戲,當然我亦聽過有小朋友會好tense,所以睇家長自己可唔可以接受呢種教學模式囉。

其實真係好睇個別小朋友特質

引用:我個人覺得kv係學術上要求好高,比如佢地唔

原帖由 lammakbb 於 12-12-04 發表
我個人覺得kv係學術上要求好高,比如佢地唔係要求小朋友識寫字,而係要工整嗰隻,歪咗會當錯,k2 每日有中 ...
咁你覺得邊類型小朋友適合讀kv?真係坐定定的小朋友先好選kv?

據我所見啲同學仔,好活潑講嘢型又有,好似我大少慢熱型又有,但都屬於"受教聽話"類型多。

有媽媽形容過kv 鐘意收多啦A夢個"靜兒" (我個年代叫靜兒, 而家好似叫靜香) FEEL O既女仔, 收"靜兒鍾意果個男仔" FEEL O既男仔...加小量大雄FEEL o既男仔...

Jane1983  靜兒就間間都想要!  發表於 12-12-4 15:58

引用:有媽媽形容過kv+鐘意收多啦A夢個"靜兒"+(我

原帖由 shevachevy 於 12-12-04 發表
有媽媽形容過kv 鐘意收多啦A夢個"靜兒" (我個年代叫靜兒, 而家好似叫靜香) FEEL O既女仔, 收"靜兒鍾意果個 ...

引用:有媽媽形容過kv+鐘意收多啦A夢個"靜兒"+(我

原帖由 shevachevy 於 12-12-04 發表
有媽媽形容過kv 鐘意收多啦A夢個"靜兒" (我個年代叫靜兒, 而家好似叫靜香) FEEL O既女仔, 收"靜兒鍾意果個 ...
咁想入kv的小朋友咪要減肥,否則似紀安

shevachevy  或者係由大雄變成技安...哈哈  發表於 12-12-4 15:11

我帶個仔去interview時個老師好nice 喎!

cyyuen0120  咁你好彩,我地IN 時個老師帶住口罩,好COOL =.= 預計REJECT 多~~  發表於 12-12-4 15:19

引用:據我所見啲同學仔,好活潑講嘢型又有,好似

原帖由 lammakbb 於 12-12-04 發表
據我所見啲同學仔,好活潑講嘢型又有,好似我大少慢熱型又有,但都屬於"受教聽話"類型多。

...
其實未入到去又唔知啱唔啱
如果真係有幸有offer嘅真係唔捨得放
但想請教kv家長
小朋友喺學校玩嘅時間佔多少
係咪真係好少有得玩?

我識3個小朋友讀kv, 2個女仔一定唔係靜兒, 而個男仔亦無大雄feel.

我覺d家長自己鍾意kv套教法, 多過考慮小朋友咩性格, 適唔適合. 好似我家姐超鍾意kv, 佢女讀kv, 我仔讀sc, 我同佢講阿仔好活潑,可能唔啱kv, 佢就話就係阿仔太活潑,入去kv俾老師早d train下d紀律,上傳統小學唔駛到時先煩. 咁佢都有佢道理, 所以我覺得家長係鍾意kv, 就仔女咩性格都會話啱讀kv.

佢地小學派位好唔好架??

alovea 發表於 12-12-4 15:39
佢地小學派位好唔好架??

派位好唔好都唔慣學校事, 我家姐個大囡讀maryknoll, 而加細囡k3係kv, 根本入硬maryknoll, 咁你話kv派位好唔好?

CHIHIMNAM  absolutely right, some people still don't understand the rules...  發表於 12-12-4 17:07