用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 點樣幫小朋友温習外語?
go

點樣幫小朋友温習外語? [複製鏈接]

外語的發音很難掌握,我仔現讀P1,上完堂好似冇上一樣,解釋抄不足又或抄錯,返到嚟叫佢讀比我聽,成日都話唔記得,其實學校有冇把全部課文錄制成sound file或CD,可以喺邊度揾到?最近學緊french,第一堂老師都有放sound file上e-homework,之後就沒有了,上堂又換了代課老師.......

cpcog  My daughter also can't remember much from the lesson!! I was a bit mad about that!  發表於 12-12-4 12:30
   1    0    0    0

回復 floppybb 的帖子

換了老師, 應該是Miss Kwok 放產假, 所以換了老師. 我大囡今年小六. 以前也沒有sound file/cd 這些東西. 唯有在youtube 找些相關資料給他們聽.
其實係一家四口子

醒目開學勳章

As long as they are paying attention at school, that should be fine.  After all, what they taught is just very simple and basic.  

回覆:Laputa 的帖子

我兒都是上Youtube,再跟老師糾正。祝郭老師榮升媽咪。她教了我兒差不多四年。

如果你有用Android電話, 可嘗試下載babbel 的軟件,可用fb註冊,之後下載vocabulary,我有時都會用嚟幫阿仔糾正發音!
‹ 上一主題|下一主題