用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘基 VS 循中
樓主: 銘銘媽
go

銘基 VS 循中 [複製鏈接]

引用:Quote:mhv_woman+發表於+12-12-4+14:15+回

原帖由 銘銘媽 於 12-12-04 發表
銘基果附近都唔係好雜咋, 只係有舊區D既感覺, 其實聖芳濟都係舊區, 只係聖芳濟就喺有其他學校喺附近, 感覺 ...
同意,銘基都不錯

銘銘媽 發表於 12-12-4 15:05
但我個仔係BAND1尾嘛, 梗係俾哂d BAND 1 頭同中果D 揀哂先到佢啦.  (如果我攪錯咗, 請通知). ...

如果 Band 1 尾, 建議自行唔好選 QE, 因為好可能連面試機會都冇白白浪費了一個機會, 當年小犬全級10名之內 (全級160幾人), 都冇機會面試

不過, 大抽獎可以博, 甲乙部第一都可以填QE.

另外, 如果 Band 1 尾, 有機會跌 band, 排位更加要小心, 唔好太進取

銘銘媽 發表於 12-12-4 14:32
所以我就話循中比較谷囉.  但我又未見到佢地成績真係可以做得超理想喎.

反而銘基就有其他工科(例如家政同 ...

有家政好 起碼學識煮食針黹, 唔洗俾人笑港孩

chrischeung 發表於 12-12-4 16:56
qe抽嘅机會好細。不如大家講埋點解吾講九華?聖方濟好定九華?只講入大學%

如果你問我, 我覺得
1. 講機會命中率最高係 1. 聖方濟 2. 九華 3. QE
2. 講大部份家長心儀及出名  1. QE 2. 九華 3. 聖方濟
3. 講見報率高 1. 九華 2. QE 3. 聖方濟
4. 講校園面積 1. 九華 2. QE 3. 聖方濟

另外, 小犬派位果年, 有個女同學全級四十幾冇面試過, 都派到入 QE ... 真係講彩數, 人人有機會

mhv_woman
請問妳囝囝現在讀那間中學, 介紹吓啦.
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

crazycat 發表於 12-12-5 11:59
mhv_woman
請問妳囝囝現在讀那間中學, 介紹吓啦.

不好意思, 令你誤會了, 小犬係  亦不是讀以上幾間中學. 當年在教育王國取得不少資訊, 對區內幾間BAND 1 中學亦做了些分析, 只希望對本區家長提些建議及經驗回饋本論壇 {:1_1:}

回復 mhv_woman 的帖子

了解, 謝謝妳.
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

有一點要補充, 如果好確定自己小朋友係 band 1 生, 那麼大抽獎時第1志願排銘基 or 循中其實差不多十拿九穩, 因為大部份band 1 家長第1志願集中於4間 (QE, 九華, 真光, 聖芳濟)
如果係邊緣生, BAND 1 尾/BAND 2 頭, 萬一跌落 BAND 2, 咁第一志願肯定 因為銘基 or 循中都不會有位留下給 BAND 2 學生

還有, 銘基排第3, 命中機會係零.

回復 lovingyou 的帖子

何為讀到?系米好深呢?聖方濟系好谷?公開考試九華好定聖方濟?論名气九華勁d

你讀油天?四十几個位系女同學系嗎?佢自行冇得in.抽入去机會系米好低呢?

chrischeung 發表於 12-12-5 21:31

你讀油天?四十几個位系女同學系嗎?佢自行冇得in.抽入去机會系米好低呢? ...

我和小喵都不是讀油天, 不過小喵所讀的小學在小區內很受家長歡迎
考全級四十幾入QE果位女同學自行時交了表冇得面試亦沒有特異功能。 以小喵所知, 全班得考第1 (全級第2) 該女生有面試, 此女生亦派了入QE.  另外, 尚有全級第3 的女生(其他班)有份面試, 不過派唔到, 但最後叩門成功入了QE.  當年全級有10個入了 QE, 依在下估計只得上述兩位女生有面試機會, 其他都係大抽獎入, 由此看來, QE 真係講彩數

還有, 同班有4個男同學派了入聖芳濟, 2個全班10名以內, 1 個有特異功能, 另一個小喵話佢的成績在班中只算中游份子, 應該係 Band 2 中.  當年全級有10個入了聖芳濟

醒目開學勳章

聖芳濟每星期都有quiz,有朋友話佢個仔只有數學最好,其他唔得。九華好自由,好多活動免費任玩,老師都幾好。銘基有d老師都幾唔好老脾,有鬧學生,仲試過夠鐘大力嘭門走左去,部分老師教學混亂,未去到好差,有d老師都ok。

mhv_woman 發表於 12-12-6 10:44
另一個小喵話佢的成績在班中只算中游份子, 應該係 Band 2 中.  當年全級有10個入了聖芳濟
咁都入到?!

lovingyou 發表於 12-12-6 11:28
聖芳濟每星期都有quiz,有朋友話佢個仔只有數學最好,其他唔得。九華好自由,好多活動免費任玩,老師都幾好 ...

咁係咪即係循中好d呢??

系米以前派位易d呢。而家band two都難入聖方濟。真系對派位冇咩祈望。

醒目開學勳章

銘銘媽 發表於 12-12-6 15:52
循道冇資料唔清楚。

銘銘媽 發表於 12-12-6 15:52
循中啲老師唔錯GA, 我見佢地同D學生都幾friend!

銘銘媽 發表於 12-12-6 15:51
咁都入到?!

係呀, 當年我做完分析之後同班主任講, Band 2 男仔如果真係好想博, 揀聖芳濟啦, 雖然機會唔係好高, 但係第2 志願一定要排返 Band 2.  我同時亦有提醒班主任, 好多時就算俾你入得到都未必好, 但係佢話班家長要聽先得o架, 個個都想小朋友入間好 d 既學校, 就算明知小朋友的成績唔到, 聖芳濟, 唐乃勤, 劉皇發同信義, 你會排邊間?  講真, 5間區內男仔可選的 band 1 中學, band 2 仔直博率最高係聖芳濟  

小喵果年派得幾好, 除了之前講果 d, 仲有 9個 TLGC, 唔記得有9個定係10個九華, 十幾個銘基, 有黃隸珊, 連喇叭同 St. Mary 都有, 好似仲有黃芴南同上智, 放榜果日見到校長笑到下巴都甩咁滯

唔係好耐 o者, 都係前兩年 o既 事

不過每年學位同考生人數都唔同, 所以只可以作為參考

循中要收自己BAND1尾同BAND2小學上去既學生, 本身間小學都中等情度, 仲要班BAND1生唔番自己中學, 甘開公考試, 會銘基好D.

TKO2040 發表於 12-12-6 20:47
循中要收自己BAND1尾同BAND2小學上去既學生, 本身間小學都中等情度, 仲要班BAND1生唔番自己中學, 甘開公考 ...
真係好難揀.  
‹ 上一主題|下一主題