用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘基 VS 循中
go

銘基 VS 循中

兩間都係BAND 1 尾, 但我問過有人話銘基讀書好似好HEA 咁, 但我見佢之前公開試D成績又好過循中喎.  而循中去完星期六果個體驗日, 又覺得循中好'谷'. 唔知邊間好, 十五、十六.

請大家俾D 意見. 謝謝.

銘基十几二十年前,我識個几個都系大學畢業,但不是最top大學。而家成績點,我也很想知道,聖方濟是否好過銘基呢。

銘銘媽 發表於 12-12-3 12:03
兩間都係BAND 1 尾, 但我問過有人話銘基讀書好似好HEA 咁, 但我見佢之前公開試D成績又好過循中喎.  而循中 ...
兩間都差不多, 不過論機會, 銘基會大過循中, 因為循中有大部份位留給直屬小學
如果大抽獎我會排銘基先

chrischeung 發表於 12-12-3 19:39
銘基十几二十年前,我識個几個都系大學畢業,但不是最top大學。而家成績點,我也很想知道,聖方濟是否好過 ...
我識好幾個街坊的兒女是讀銘基的, 是近幾年畢業的, 其中有經副學士->本地大學, 亦有到海外升學的例子.
其實每間中學都有一定百分率的學生升讀大學

我比較喜歡聖芳濟

mhv_woman

可否講講你為何喜歡聖芳濟呀, 我都考慮緊.
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

mhv_woman 發表於 12-12-4 13:33
我識好幾個街坊的兒女是讀銘基的, 是近幾年畢業的, 其中有經副學士->本地大學, 亦有到海外升學的例子.
其實 ...

聖芳濟係男校, 如果你果個係仔, 咁當然聖芳濟入到既機會比較大, 同埋我見成績都係聖芳濟好D, 但基於宗教原因, 我唔揀聖芳濟, 同埋聖芳濟校舍比較細(當然呢個唔係主要因素).

銘基附近好雜(我自己覺得), 循中成績好一般, 中三要讀好多科目(文理商), 會好辛苦.
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

回復 crazycat 的帖子

除了聖芳濟成績比較好外, 校風亦比較嚴謹
起碼見到聖芳濟 d 學生校服整齊

crazycat 發表於 12-12-4 14:13
銘基附近好雜(我自己覺得), 循中成績好一般, 中三要讀好多科目(文理商), 會好辛苦. ...

我又唔係好覺銘基附近好雜
如果係咁舊油天係正果欄隔離, 咪重雜

mhv_woman 發表於 12-12-4 14:15
回復 crazycat 的帖子

除了聖芳濟成績比較好外, 校風亦比較嚴謹

銘基果附近都唔係好雜咋, 只係有舊區D既感覺, 其實聖芳濟都係舊區, 只係聖芳濟就喺有其他學校喺附近, 感覺上好似好D 咁囉.

crazycat 發表於 12-12-4 14:13
銘基附近好雜(我自己覺得), 循中成績好一般, 中三要讀好多科目(文理商), 會好辛苦. ...

所以我就話循中比較谷囉.  但我又未見到佢地成績真係可以做得超理想喎.

反而銘基就有其他工科(例如家政同陶藝), 好似幾得意, 但讀黎唔知有咩用?!

明白, 你認為QE又如何?

crazycat 發表於 12-12-4 14:35
明白, 你認為QE又如何?

如果入到QE, 我真係即刻去煲飯用黎'LU'LA.

好難咩, BAND 1 生大家一齊抽, 機會平等呀..

crazycat 發表於 12-12-4 14:54
好難咩, BAND 1 生大家一齊抽, 機會平等呀..

但我個仔係BAND1尾嘛, 梗係俾哂d BAND 1 頭同中果D 揀哂先到佢啦.  (如果我攪錯咗, 請通知).

自行收生才是學校楝人.
統一派位沒有分頭和尾, band 1生 一起抽的.
問題可能是不知是否適合, 好難揀
我和你都有宗教考慮因素, 更難.

銘基出面好多狗屎就真。。。。返學小心

qe抽嘅机會好細。不如大家講埋點解吾講九華?聖方濟好定九華?只講入大學%

chrischeung 發表於 12-12-4 16:56
qe抽嘅机會好細。不如大家講埋點解吾講九華?聖方濟好定九華?只講入大學%

聖芳濟 

醒目開學勳章

如果能力讀到, 我都贊成聖方濟.