用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿仔由早到晚都數數字
樓主: iamadc
go

阿仔由早到晚都數數字 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hha+於+14-11-26+發表同我個

原帖由 Fifi17 於 14-12-01 發表
我老公終於答應可以見下醫生拎啲專業意見,請問我應該點樣開始?
去私家睇醫生叫佢轉介?

...
1.求其去普通醫生寫紙去排CAC。  
2.去健康院講連學校都提出有問題,咁喺健康院會同佢做少少測試,然後分別比問卷家長及學校填,健康院就幫你轉介。
排一個月倒就第一次見姑娘,唔使帶小朋友,了解背景及憂慮。再排多七個月有得見言語治療師,同時排緊兒科醫生,未有期見住。

引用:Quote:原帖由+Fifi17+於+14-12-01+發表我老

原帖由 hha 於 14-12-01 發表
1.求其去普通醫生寫紙去排CAC。  
2.去健康院講連學校都提出有問題,咁喺健康院會同佢做少少測試,然後分別 ...
我小朋友未返學,咁得option1

回覆 Fifi17 的帖子

可以見醫生同醫生講小朋友情況,叫醫生寫醫生信去政府做評估!但在政府排期需要半年-九個月左右!想快D做到評估可找邁步兒童發展中心/協康會/小童群益會等私人評估!

引用:回覆+Fifi17+的帖子 可以見醫生同醫生講小

原帖由 cl_kaka 於 14-12-02 發表
回覆 Fifi17 的帖子

可以見醫生同醫生講小朋友情況,叫醫生寫醫生信去政府做評估!但在政府排期需要半年- ...
謝謝!

回覆:阿仔由早到晚都數數字

早幾個星期想開始教下阿仔減數,之前無乜教,所以由5-2開始,佢心算答我3,然後我就越問越大,問到100-2 ,100-5,41-30佢都係心算比我😂

另佢畫很多數字畫,通常會話那是樓或floor plan. 我們亦對那些數字不能解碼, 最近發現佢會繪製地圖,包括我們屋苑各座和商場的位置,和上次外遊酒店房的floor plan, 佢會標示電視,厠所和床的位置,我們覺得難理解這事,想象中四歲小孩都係畫花草動物。

大家有無相似經歷?

引用:早幾個星期想開始教下阿仔減數,之前無乜教

原帖由 iamadc 於 15-04-12 發表
早幾個星期想開始教下阿仔減數,之前無乜教,所以由5-2開始,佢心算答我3,然後我就越問越大,問到100-2 , ...
一模一樣,佢跟住會很喜歡看數學書,帶他去圖書館數學書位,好似310書櫃號那堆

你仔仔有冇去做過評估?
佢photographic memory 好強,好好發展,第日一定有成就。
數字,閱讀能力高,你唔駛煩佢讀書,只要集中佢social skill就得。
留意多點佢情緒,怕佢比較易develop mood swing, can progress to depression in future. 要成為佢最知心嘅朋友。

過了三年,真係好多謝大家的分享,我們都重點搞好佢社交和情緒。

這幾天假期帶阿仔去公園玩,見到佢同其他小朋友social, 攬頭攬頸,朋友和老師都話佢好左好多,少了很多沉迷固執無社交等亞氏特質(或者知道點收藏),都幾滿足。

雖然都係好鐘意數學,但隨著「和世界接軌」,已經少了好多我放工入屋就看到個white board 全數字(係勁多密麻麻)的情況- K1K2那時日日如是,好似方展博
佢自己成日出數比我們計,唔止加減,出到乘除和小數負數,又成日畫maze 當中要計數才可找到出口,幾好笑!
現在佢有其他興趣,迷上鋼琴,老師教半本,佢已自學彈完全本,再試作曲和把已學歌曲變奏,又自己不斷彈玩chord, 右手歌比左手彈。

這些沉迷都是「亞氏精神」吧?

引用:過了三年,真係好多謝大家的分享,我們都重

原帖由 iamadc 於 16-02-12 發表
過了三年,真係好多謝大家的分享,我們都重點搞好佢社交和情緒。

這幾天假期帶阿仔去公園玩,見到佢同其他 ...
想請教你如何幫助他社交和情緒?我小朋友跟話個post 所形容既小朋友太似了,過三個月就4歲, 他有聽障關係,社交比較弱,之前cac評估都係自閉譜系踩界,兒童精神科到出年年中先見,我想看看可以如何幫幫他!
你小朋友喜歡數學,你都會主動教他嗎?會不會怕他更沉迷?謝謝!

搵到同路人感覺。我個仔都係好喜歡數字,中英日韓德文,佢都有興趣,數理較好 。呢排開始玩應中文,串英字,計數機。
但脾氣差,應該話好守規矩,一唔同知套個套行,我覺得佢係loop住唔知點做下一步,一係停左,一係就話其他人唔聽佢話,之後發脾氣。
都唔知係男仔 定 trouble 2,3,4關係。

回覆:yannietimb 的帖子

回想起來,四歲時我最擔心,因為社交互動開始多。我們成日找playmate 帶佢去玩。有上社交班,最有用係聽導師講點應付佢。晚晚同佢講心事,比佢多點講自己感受。數學我有教,但不是很有系統,亦無出去學。佢現在無那麼迷數字,最少不會只同其他小朋友問數學。我唔知係咪大個d,才改變了。但同時無之前那麼比同齡advance很多。我知佢好多同學出去學數,佢又無學,所以差距收窄係正常的。不同的是,其他小朋友教到乜(其實都係加減)就識乜。佢就會想知其他數學概念(小數、乘除)。但佢唔鐘意操數!

回覆:hung223 的帖子

那是確定有閉症? 有語言遲緩嗎?

回覆:Fifi17 的帖子

我仔同你形容既相似,評估為自閉,你仲拖同唔肯接受佢有問題,就係害左佢!

回覆 傻太 的帖子

睇完你地d comments, 同我仔簡直一模一樣(又係勁鍾意數字, 可以背哂地鐵站名, 認到哂全班二十三位同學仔既名), 之前帶過佢去足球試堂, 玩左一半喊住話唔玩, 但係去上紙黏土班(因為係一個人做自己既野)佢就好鍾意, 屋企有對孖妹, 佢唔係太鍾意一樣玩, 真係同理心較弱, 唔識睇人眉頭眼額, 個個都同我講佢得3.5歲, 太細個未定型, 我都唔知係咪.

‹ 上一主題|下一主題