用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿仔由早到晚都數數字
樓主: iamadc
go

阿仔由早到晚都數數字 [複製鏈接]

回覆:cl_kaka 的帖子

我個仔又係喜歡看同一本書,或同一類書。之前看樓上一百層和樓下一百層,最近借了本missing math, 佢超like

不過佢都喜歡Peppa pig, 算平衡下

引用:我個仔又係喜歡看同一本書,或同一類書。之

原帖由 iamadc 於 14-11-11 發表
我個仔又係喜歡看同一本書,或同一類書。之前看樓上一百層和樓下一百層,最近借了本missing math, 佢超like ...
我個仔就不停睇不同中英文字典

回覆:阿仔由早到晚都數數字

我發覺仔仔的學習進度係跳躍式的。佢未識abc就讀到tiger 等生字,那時未兩歲。現在佢加數唔係好穩固, 就背了乘數表。英文又係,佢通了phonics 後乜英文都讀到,讀得好快但比老師話佢無comprehension.

各位家長所提及的特徵, 小朋友都似似地有自閉症傾向, 自閉一般比人既感覺較負面, 會較難接受, 但如果小朋友屬資優類別, 就會輕鬆一點!

我諗即使小朋友的IQ如何(高或弱), 小朋友都離唔開要學習生活技能, 如表達、社交、情緒自控既技巧。真的, 無人是元美的, 就是那些弱就加強那此, 那些資優就給他發揮既機會, 但是要在小朋友身上取平衡呢, 則重其中一面的發展, 只會為小朋友的將來帶來更大的負擔!

回覆:hung223 的帖子

我的兩歲半仔同樣勁沉迷數字同你小孩一樣…在先兩日剛評估左係自閉症…我還未完全接受到…

仔仔上星期上遊戲治療,姑娘問我係唔係迫佢上興趣班。我知道佢一年前有班英文堂佢在堂上大哭15分鐘個老師都無理佢,那時佢三歲幾。姑娘話佢應該係講這班,但仔仔講到現在還在上課,但其實一發生這事我們已無比佢上,無想到他會記這麼久!今天早上起床佢很難過,大哭。。。爸爸話佢講唔上禁多班,唔去xxxx(那一班centre 名)。回想他暑假時我帶佢去那centre, 有玩具借,佢門口都唔肯入,大哭....我好難過,我們撰錯了班,令佢情緒有困擾。可能亦影響佢現在害怕新環境....

引用:仔仔上星期上遊戲治療,姑娘問我係唔係迫佢

原帖由 iamadc 於 14-11-17 發表
仔仔上星期上遊戲治療,姑娘問我係唔係迫佢上興趣班。我知道佢一年前有班英文堂佢在堂上大哭15分鐘個老師都 ...
你仔仔幾大?我小朋友都有類似經驗。要明白佢地偏向留意人和事負面的一面,所以容易抗拒。其實未必同新環境有關。我用嘅方法係,首先要面對恐懼。再次帶小朋友去那中心逛逛,或附近逛逛,做一些開心事。佢可能會抗拒,我會畫或影相同佢講呢度係邊度有幾好玩。之後我會同佢得閒就講果度有幾好玩。再續步增加去那中心的時間。所有看似無聊但對他們面對恐懼增加信心很有用,你可試試

睇咗好耐,之前以為小朋友大多到咗開始講野階段就喜歡abc同數目字,但原來過份沉迷似乎都要留意。
我仔20個月時未識講野,但一開口就係abc同123。剛開始,佢就好迷。所有有關abc,同數字嘅野佢都鐘意,無論睇書,行街,坐車,玩泥膠,佢都只望abc同數目字。
每晚都要睇abc同數目字嘅書重覆10次先訓。
未夠2歲已經識晒a-z同1-20(英文)。剛過2歲識晒a-z phonics音,同佢配對嘅英文字。仲會教返嫲嫲同爺爺發音。
佢廣東話唔好,而家2歲多啲,表達能力只限於身體語言,可以講雙詞,但句子好弱。
佢脾氣好差,容易衝動,但喜歡交朋友,只係控制唔到自己,有時太熱情,人哋唔理佢,佢會打人,試過一次起腳踢人(但冇踢到)
佢學野唔知算唔算快,但2歲識串少少簡單英文字,例如Apple,egg等,識數數目,顏色圖形難唔到佢,亦會用手指數數。
無時停,樣樣野玩唔過3分鐘,但英文,數字可以一日講唔停。
我初時只係擔心佢情緒問題,因佢一興奮會咬自己、撞頭埋牆;最近愛mit手皮,流血都唔理;好重自尊心,冇信心嘅唔講唔做。我會唔會需要帶佢去做咩評估呢?

引用:睇咗好耐,之前以為小朋友大多到咗開始講野

原帖由 Fifi17 於 14-11-21 發表
睇咗好耐,之前以為小朋友大多到咗開始講野階段就喜歡abc同數目字,但原來過份沉迷似乎都要留意。
我仔20個 ...
Think you need to bring your kid to do assessment

回覆:Chujai 的帖子

Thx. 但話比老公知,佢話我過份擔心。或者再觀察下先?

引用:Thx.+但話比老公知,佢話我過份擔心。或者

原帖由 Fifi17 於 14-11-23 發表
Thx. 但話比老公知,佢話我過份擔心。或者再觀察下先?
會咬自己同撞頭唔係小事,至少要問健康院

係,佢未夠一歲一興奮就撞頭,所以而家兩歲,老公見慣,覺得冇問題。
歲幾開始,興奮會咬人,大家以為佢出牙,話佢唔可以咬人;到最近,我先發現佢興奮會咬自己,我問佢,你唔痛架?但佢一high,就乜人都唔理,老公覺得佢係出牙。佢係有4隻大牙未出,但2個月連牙頭都未有。
好矛盾,老公諗又唔算唔reasonable,但我同佢講,佢叫我唔好睇呢啲post自己嚇自己。

我唔想同老公爭持,但又怕第時返學佢啲情緒有問題。
因冇返n.
佢有返playgroup,但好奇怪,人地唱歌仔要圍圈,佢初初都ok,但一到2歲,一到圍圈時間,佢就去一個佢好鐘意收埋自己嘅地方,訓咗响果度,點叫都唔出嚟,但又會唱歌架。

Fifi17 發表於 14-11-23 08:28
係,佢未夠一歲一興奮就撞頭,所以而家兩歲,老公見慣,覺得冇問題。
歲幾開始,興奮會咬人,大家以為佢出 ...

撞頭咬人呢D情況,而家仲有無持續?如果係持續性,咁應該要帶小朋友去check下!不如同小朋友去返睇開既兒科醫生到,將情況講比醫生聽,等醫生決定要唔要評估!

同你先生傾下,唔係自己嚇自己,發現/懷疑小朋友有問題時,要儘早解決!越早接受適當既訓練,對小朋友越好架!

引用:Quote:Fifi17+發表於+14-11-23+08:28+係,

原帖由 cl_kaka 於 14-11-24 發表
撞頭咬人呢D情況,而家仲有無持續?如果係持續性,咁應該要帶小朋友去check下!不如同小朋友去返睇開既兒 ...
謝謝。
呢個星期阿仔訓覺情緒好唔穩定,同老公商量,佢認同多咗少少我嘅理性分析,但建議我哋再抽多少少時間陪個仔再快定。
佢太保守,我費事又提去醫生度check,或者觀察多一陣,尤其過咗考k1先,再快,多謝各位媽媽意見。

引用:睇咗好耐,之前以為小朋友大多到咗開始講野

原帖由 Fifi17 於 14-11-21 發表
我仔20個 ...
同我個仔好似,細個諗佢可能資優,但佢理解能力又弱的。細個又係冇時停,上pn成日出位攪其他野,但認知卻高於同齡,老師知佢可以讀好多英文字,成日叫佢出去讀比同學聽。
但大大下當所有同齡的認知高咗,我亦因為想佢上堂留心,所以唔再早教太多野,因為佢地記憶力好,上堂留心根本唔會跟唔上。依家k2, 學術上冇明顯突出啦,只剩下社交及情緒問題,好明顯係亞氏。
下星期去政府評估啦,但其實暑假開始已經上私人言語、專注、社交、感統訓練,依家只keep住社交同感統訓練。
我認為排咗政府先,最後有冇確診都係要正視社交弱的問題。

好開心見到呢個post,我囝囝又係超中意數字,玩咩都會玩到同數字有關,近期最中意砌,整數字,俾條封麵包果d軟鐵線佢就自己扭數字出來,仲要鬼咁靚,無論做咩,只要link到數字就肯同你做。但佢好怕小朋友,行埋d就走/喊,唔中意嘈嘅環境,會大叫話唔中意,唔中意俾人讚,正確來講係如果佢唔覺得自己做嘅嘢係叻而你讚佢,佢會發晒脾氣。上個月要面試,d衰嘢出晒先覺得驚個仔有問題,即刻找人幫手傾下,點知阿仔又突然進步神速,之後interview表現超好,又肯同其他小朋友玩⋯⋯依家令我最頭痛係⋯唔係去廁所vv同poopoo,仲要著片!

我仔四歲,
姑娘叫我同佢講話唔會再去個centre 了,
叫佢放心。
佢放鬆時轉數好快,但好易緊張,
所以好慢熱!

引用:Quote:原帖由+Fifi17+於+14-11-21+發表睇咗

原帖由 hha 於 14-11-26 發表
同我個仔好似,細個諗佢可能資優,但佢理解能力又弱的。細個又係冇時停,上pn成日出位攪其他野,但認知卻高 ...
我老公終於答應可以見下醫生拎啲專業意見,請問我應該點樣開始?
去私家睇醫生叫佢轉介?

‹ 上一主題|下一主題