用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿仔由早到晚都數數字
go

阿仔由早到晚都數數字 [複製鏈接]

阿仔兩歲幾,最近覺得佢到數字十分沉迷,在家見乜都數一餐,我拿playdoh 比佢,佢唔係玩doh 係數下有幾盒doh , 一數可以十五分鐘。昨日同佢換衫,佢不斷講one hundred ,完來佢見個碼係100,其實我無教佢數到100, 佢係睇YouTube 歌仔自學

我自已由細到大數學都好好,好到次次考試考數學之前那日可以同媽咪講睇電視,然後拿滿分,中學被學校選中訓練奧數出賽,當時係唔興奧數 ,亦無那麼著重資優

想問你們有無類似經驗?
   24    0    0    1

回覆:阿仔由早到晚都數數字

我仔都係架..鍾意一樣野就好沉迷~之前細鍾意abcd..教1-10佢唔鍾意..但佢唔知幾時開始好鍾意..就日攬夜攬住d 1-100 o既卡~我自己數學麻麻..但daddy ok o既~唔知似daddy定點..我仔係而家睇書..最開始係要每頁睇左page幾先…去到邊有數字都會話比我聽~daddy鍾意睇波..佢會成日話邊個幾多號幾多號入波~佢d卡有無+-..佢而家成日自己讀2+3=5…5-2=3..我唔教佢住..我怕佢上堂會悶…但佢問我我會比個concept佢..+同-係咩意思~但我仔好奇怪..一沉迷一樣野就無心機學第2樣..鍾意abcd時佢成個brain都係abcd..而家就係1234…我諗有d小朋友係特別鍾意而已

我小朋友都系,曾經以為生了個數學天才

但其實小朋友的興趣說不准,沉迷了幾個月,會move on到另一樣,又會忘記以前好叻的東西。

都係喎, 我仔好細時鍾意勁講地鐵站名, 邊個站乜野色, 後來就對字母及數字有興趣, 比泥膠佢玩, 佢只會初d 字母, 數字出來, 唔係好似我細個咁整水果呀, 食物呀咁.

回覆:breadbb 的帖子

謝謝分享!你仔幾大?我都唔想迫佢多學,返正中四前學的都是低等數學(只是運算)!

搞笑是我買了個計數機比佢,佢當寶一樣!

回復 moonychan 的帖子

我個仔同你小朋友一樣, 佢而家成日鍾意串字添.

iamadc 發表於 12-12-2 09:23
阿仔兩歲幾,最近覺得佢到數字十分沉迷,在家見乜都數一餐,我拿playdoh 比佢,佢唔係玩doh 係數下有幾盒do ...
佢可能有你的數學天份

iamadc 發表於 12-12-29 10:56
謝謝分享!你仔幾大?我都唔想迫佢多學,返正中四前學的都是低等數學(只是運算)!

搞笑是我買了個計數機 ...

我仔就快2歲半..到而家都係日日講緊數字...成日數..訓教一路數到訓著...近排拎住d+-card叫我講我話大個仔先啦...我地玩第2d...佢就自己望住d+-..我唔教佢佢就玩第2d...daddy鍾意睇波..佢就記住哂1號叫咩名..2號係邊個...3號...4號...咩都係no.佢又會問...有無no.28?有無no29...?non stop咁問......哈哈哈哈~
佢個人最唔好就係鍾意偏埋一邊...玩開學開果樣野就沉迷.....又驚死....玩咩都話驚~

過佐四個月,佢對數字都係好敏感,但現在對文字又開始有興趣,出街見到路牌或告示牌都要問,可以自己讀簡單英文書。上星期net teacher 同我講he can read, 我相信佢係未讀過的書都可以讀

以下係本人的經歷,唔係想嚇大家,只希望大家除了留意個仔天資外,更要多留意個仔的與別不同的過份沈迷,及時給予訓練。
我個仔兩歲半嗰時都係一樣,可以輕易中英文數至二百以上,看書俾頁數吸引,行街俾地產舖D買賣樓盤廣告吸引,連去人地屋企撘都要停低望樓層指示燈幾分鐘,撘小巴就不停讀超速咪數,的士就讀咪表,日曆,過隧道就讀旁邊數字,海洋公園坐䌫車就讀電纜no.,logic 問題 1、4、7、下一個number 都答到係10,三歲半就自學phonics,認字能力高,中英文都出色,個個朋友都話佢係資優,點知同個兒童心理學家講開,佢叫我帶阿仔俾佢評估,話佢可能係亞氏保加,自閉症一種,簡直晴天霹靂,立刻去政府排服務,排足兩年先排到,期間不斷揾不同醫生想推番呢個可能,每個都話佢係border line case,宜家不再執著判症(最後話係非典型自閉症+資優),反正人冇完美,只當係性格怕輸,又認叻,梗係冇朋友社交差啦!
宜家阿仔K3,情緒仍不佳,唔輸得,輸咗就喊到停唔到,但考直資私立小一冇問題(6間offer,eg.SFA,TSL,CKY),所以只要積極面對,希望在明天!

引用:以下係本人的經歷,唔係想嚇大家,只希望大

原帖由 hung223 於 13-04-16 發表
以下係本人的經歷,唔係想嚇大家,只希望大家除了留意個仔天資外,更要多留意個仔的與別不同的過份沈迷,及 ...
好驚 個情況同我小朋友好似!

但係我個仔都幾outgoing,出街同陌生人搭咀,尤其是靚女。學校老師都話佢主動同講幾多野。不過佢又係一出街就要spot到數字,自己會寫100,我地無教,學校都未教。我同老師講佢數字發展,佢地又唔太care, 不過算啦,順其自然

breadbb 發表於 13-4-16 21:55
好驚 個情況同我小朋友好似!

mine too

但頂唔順CAC搞咁耐, request佢地stop我個case

hung223 發表於 13-4-16 01:07
以下係本人的經歷,唔係想嚇大家,只希望大家除了留意個仔天資外,更要多留意個仔的與別不同的過份沈迷,及 ...

仲有3間係咩??

會俾囝囝讀邊間??

引用:都係喎,+我仔好細時鍾意勁講地鐵站名,+邊個

原帖由 moonychan 於 12-12-19 發表
都係喎, 我仔好細時鍾意勁講地鐵站名, 邊個站乜野色, 後來就對字母及數字有興趣, 比泥膠佢玩, 佢只會初d 字 ...
我個仔都係勁熟地鐵站名同顔色,以前向地鐵就讀路線圖,跟住就狂睇地圖,問佢大興去銅鑼彎都可數出,仲講埋長短選擇,邊度轉車轉線,有時我地唔識路都係問佢
上個聖誕節去咗澳洲,撘火車都會攞路線圖研究。沈迷咗一年,宜家又冇再日日睇。

引用:Quote:hung223+發表於+13-4-16+01:07+以下

原帖由 傻太 於 13-04-17 發表
仲有3間係咩??

會俾囝囝讀邊間??
優才,音小,聖類斯

引用:Quote:hung223+發表於+13-4-16+01:07+以下

仲有3間係咩??

會俾囝囝讀邊間??
未決定,應該會SFC,因佢最強考試,academic,   最弱創作,交朋友,太活動教學佢會失方向,尤其嗰D要多做project嘅,要有討好多討論見解嘅,佢應該會lost, 而且表現唔到佢嘅強項,驚會打擊佢自信心!

回復 hung223 的帖子

我個仔21個月, 但係都好鍾意數字, 又係好似你個仔咁, 睇書係留意個page no...出街見到又鍾意指住叫我地讀俾佢聽...因為佢講野唔叻(之前冇咩單字), 去做評估, 都係話佢社交差, 因為話佢唔識同人分享佢覺得有興趣o既野...要留意會唔會係自閉~~~ 醫生同治療師都話佢係學習能力高, 但係又學點樣同人多d interaction, 依家多左單字, 去公園都會望下其他小朋友玩,但係又唔會主動去搵人玩, 反而見到大人(佢見開o個d, 又或者係佢覺得nice o個d), 會主動d去請請or 飛吻, 有時都差情緒...不過如果o係屋企我地唔理佢發脾氣又好快自己收聲...

想請教你有冇安排小朋友上d 咩course幫助佢社交/情緒方面呀?

引用:Quote:breadbb+發表於+13-4-16+21:55+好驚+

mine too

但頂唔順CAC搞咁耐, request佢地stop我個case
吾係喎,千祈唔好cancel喎,我個仔排咗年半,K2 終於排到訓練,佢地好有經驗,有愛心,好全面,幫到阿囝社交好D。

hung223 發表於 13-4-18 09:14
未決定,應該會SFC,因佢最強考試,academic,   最弱創作,交朋友,太活動教學佢會失方向,尤其嗰D要多做pr ...

我覺得我囝同同你囝好相似, 連我地擔心既野都一樣.....

你list幾間之中, SFA都應該係首選, 唯一我會擔心太大班教學 (其次會係GT, 不過唔夠傳統又唔放心)

不過我囝e+先K1, 都唔知下年佢變成點
‹ 上一主題|下一主題