用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟York 有冇reject or waiting?
樓主: tsc911
go

究竟York 有冇reject or waiting? [複製鏈接]

回覆:究竟York 有冇reject or waiting?

仲有一樣野,唔知大家有有留意,York application form 係唔需要填父母大中小學名稱的,本身York就係幫小朋友target入名小,佢大可以好似有d名幼咁,收d父母曾就讀名幼的小朋友,到時畢業生又多一個入名小喇。其實我覺得填父母最高學歷已足夠(呢樣其實也不應該啦,知嚟把鬼咩),點解入去讀你幼稚園姐,要填父母小學?有信心教好小朋友就無需要做呢d野lor

jvcfamily  係呢, 點解要填大中小學...  發表於 12-12-3 14:41

我係york的家長,見到咁多呢d失實的報導真係想抱打不平!
我囡囡現在讀k3, 講真佢地好多野都收錢,開好多course, 但其實可能佢出發點都係為家長分擔,因好多家長係在職,平日都冇咁多時間照顧仔女,咁學校都想幫在職的家長解決出面搵課外活動的時間。不過呢d都係自由選擇,你冇讀學校唔會對你特別差,我囡囡三年都冇參加佢課外活動,但一樣可以在學校拎到獎。
學校會舉辦好多英文、數學的劍橋、sat 10, 呢d都係為小朋友打好基礎同幫佢地考直資私小!
今年小囡都考得幾所好的私小/直資,論教學佢地真係好好。老師都好有愛心,照顧得好好。
起碼我在學術方面完全唔駛在出面再讀,只係唱歌彈琴出去學,其他乜都冇,學術只靠學校,自己又冇特別教佢,所以我覺得值得!

9bb 發表於 12-12-3 13:14
我係york的家長,見到咁多呢d失實的報導真係想抱打不平!
我囡囡現在讀k3, 講真佢地好多野都收錢,開好多co ...

我覺得York咩都係明買明賣,唔參加又唔會歧視又唔會黑面。豐儉尤人。人哋做生意都做得好老實吖。

引用:+本帖最後由+shevachevy+於+12-12-1+22:33+

原帖由 shevachevy 於 12-12-01 發表

聽完york簡介會反而有啲個人感想關於"慕道"一事,睇得出 ...
同意,個件事問題在於家長到,冇呢類家長,校長做乜都影響吾到人,出面大把人咁做,我識人手揸20分都考慮行呢步取多5分,為的不是九龍塘名校,只是地區一線校。
我吾係用家,我在今年年頭已經交申請表報國際班,交表當日對該校園感覺吾錯,York 第一次面試有我囝囝份,聽完簡介會和面完試後,我先生都好like york,囝囝面試好開心,係學費貴少少唧,但佢環境和師資,又真係好,當初有另一offer都放棄左續唸住讀York,之後再一半龍offer後,都續hold 住York offer,要取捨,因為York 真係有佢的優勝之處,我絕對從來冇放York 為後備心態,直至剛有SC offer,才真正放棄York offer,原因是因為SC學費平少少,但校園當然不比york啦!york都係一間好好學校!

回覆:MiniCooperS 的帖子

I think  the teachers are experienced and nice .They will update my son's situation .I do not care the school is commercial  or not,because my  son  learns a lot  from school.(including  academic and discipline)

回覆:究竟York 有冇reject or waiting

我吾覺得老師無经驗.....老師教囡囡執筆教得好好....好快...明顯見到进步

回復 Sach 的帖子

We are talking about K1 but not PN.

‹ 上一主題|下一主題