用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟York 有冇reject or waiting?
樓主: tsc911
go

究竟York 有冇reject or waiting? [複製鏈接]

回復 hastalavista 的帖子

仲有一樣野...
九龍塘好多名校,但York近年真係好用心去做﹗
幾多名校都係搵豪宅改裝,而York呢?﹗佢係改建來做學校,你睇York係金巴倫道的校舍﹗佢收多少少學費,係原因的﹗

回覆:究竟York 有冇reject or waiting?

話晒在九龍塘有名的幼稚園,我又唔信係人in左都收,就算我樓下間屋村幼稚園也不是必收啦。
同埋,就算佢真係係人都收,咁我又唔明又咩問題(唔通擔心同學仔住公屋?咁其實都冇問題,我自己都係住公屋大),咁只能證明學校有信心及能力將不同類型及不同能力的學生教好,話晒佢target學生去考直資私小。又叻又易教又醒的當然每間學校都想收,可以保住學校名聲,但呢間學校連細細b都肯收,佢應該有佢一套的教學方法的。
我好認為樓上媽媽讚interview安排係咁多間最好,學校肯投放咁多人力資源去安排一個咁好的環境氣氛比小朋友面試,真係要俾個讚!佢大可好似其他學校咁,兩日in晒,有人唔accept offer就call waiting,冇須攪咁多野,分咁多日來面試。
我個b係超級慢熱的,但都被學校安排感動,帶著開心愉快心情面試,做出超水準表現,我自己也被嚇一跳,完全冇諗過佢原來係可以有咁好的表現,因為佢可以在之前一些面試中完全一句聲都唔出,唔應老師,(果間學校安排係好順暢,唔洗等,由入學校到走只半個鐘左右,但完全沒warm up,冇野玩),最後一星期已收到offer(我估可能straight pass好快收信,唔係就二至四星期,可能要時間review,呢點純粹我自己估,因為見大家講收信時間好大分別)
之前成日聽人講呢間學校commercial,但面試後有所改觀,同埋我亦相信commercial的唔止佢一間,但眼見佢面試安排係由小朋友方面去諗,呢點我好欣賞。況且佢目標好清楚在簡介會說明,你唔buy可以唔選擇,其實如果小朋友讀得開心,學校又幫到,我又唔介意佢commercial 與否,咁我地選擇得無學券,差一千幾百,分別也不大。

回覆:究竟York 有冇reject or waiting?

其實我想問,究竟學校係人都收,大家覺得有咩問題?

引用:話晒在九龍塘有名的幼稚園,我又唔信係人in

原帖由 ecmami 於 12-12-03 發表
話晒在九龍塘有名的幼稚園,我又唔信係人in左都收,就算我樓下間屋村幼稚園也不是必收啦。
同埋,就算佢真 ...
同意

回覆:究竟York 有冇reject or waiting

其實計晒幾個campus,york每年會收幾多個K1位?

回覆:究竟York 有冇reject or waiting

york 幾間分校每年共收500個位左右,每年收幾千份form, 緊係唔係係人都收!d 人成日話york 係人都收(已經有唔少jm 報料話有reject/waiting) ,commerical(有用家澄清可自由參加) ,  我睇完d post 其實實際上都講唔到係咩唔好。反而york 英文強,academic 好,幫到考dss, 私小,就好多用家分享不俗的評語。我估其實york 都不實為一間好學校,只要認為適合自己子女就好了,不必理會其他人的說法。

回復 cherryird 的帖子

同意,學校實收都無問題,都是家長心態有問題!

maggiemai77  agree x 100000000000000000000.... 真心個句,作為家長,我希望人人有好學校,點解一定有reject先叫馨香。。  發表於 12-12-4 10:59

樓上有話學校麻麻地,如果無仔女就讀的,還請不要妄自評論間學校喇,我地有仔女就讀的就覺得你這樣講真係好不公平

引用:話晒在九龍塘有名的幼稚園,我又唔信係人in

原帖由 ecmami 於 12-12-03 發表
同埋,就算佢真 ...

其實York K1有5-600個位,不過而家有PN,有好多會係PN升上去,K1收幾多非PN生真係唔知﹗

ecmami 發表於 12-12-3 02:23
其實我想問,究竟學校係人都收,大家覺得有咩問題?
我都想問, 係咪有出REJECT LETTER既學校就勁D? 自己小朋友入到呢D會出REJECT LETTER既學校就表示叻D?

PN于今年改制之前,都係上下午加一起160個位,但不保證直升國際班。除了PN學生實收,仲有當年冇PN offer但面試表現好,直接給出年K1 offer的。
所以給街外人的學位應該係四百余?

我吾係York家長,以前都因為負面報導吾太鍾意York,不過後來聽其他家長講,課程和老師都幾好,咁我都開始改觀。

luckyveronique  我都係  發表於 12-12-3 12:12

係囉,話學校麻麻地的,好像也不是用家,也是"聽講"...其實真係好想有真正用家說說學校有什麼問題。我在這裡翻看很多帖,總括來說,話唔好的好像不是用家,來來去去的原因:1)commercial(我覺得唔止呢間lor);2)學費雜費貴(貴過呢間唔係冇,afford到便不是問題);3)收費興趣班(詳細我也不太清楚,但家長說optional,不參加也沒問題,有些還說,出去報extra course也要收費,在學校還方便,不用另外搵,且收費不是離譜);4) 係人報都收(個人覺得不是問題,所以唔明點解呢個係問題);其實可能尋根究底,都係數年前那慕道班之原故,名聲急跌,所以其實我都想知出事前,究竟這𥚃對york的comments是怎樣的?對於老師,學校環境,教法,教材,好像都冇乜真正用家有負面comments 。唯一我自己覺得唔夠好就係茶點lor,貴得來好似來來去去只食包,一星期只得一日熱食,不過呢個都可以選擇自己帶,我阿b而家茶點好豐富,有粥粉面糖水,因為全日制有廚房。

我諗就係因為啲人咁樣傳法,搞到收到reject or waiting letter都唔好意思出聲。

回復 Jane1983 的帖子

其實負面野...來來去去都係果幾句....陳年慕道班的事...commercial....
所有唔係非牟利團體搞的,都係commecial的喇﹗SC連雜費、校車,洗費應該同York差唔多喇﹗

只要大家睇吓York的面試安排,校園安排、設計,大家就可以睇到York係用心去辦學的﹗

如我之前講的...邊一間KG報名後搞簡介會,面試攤長搞,令家長、小朋友唔需要等太耐,又安排小朋友熟悉環境、熱身﹗錄取後又搞新生orientation,開學前又搞家長的簡介....

所以話,如果一個學校質素吾差,又係人都收,對家長真係超級喜訊。

‹ 上一主題|下一主題