用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟York 有冇reject or waiting?
go

究竟York 有冇reject or waiting? [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:究竟York 有冇reject or waiting

當然有啦!

咁多人報學校,無可能全部收晒啦。

點解年年都有呢啲問題?
York係位多,但都唔會係人都收的﹗K1上下午成2X班....
你信唔信York只得幾百人報?
D人成日都認為York係人都收.....可能係因為咁,好少人會認俾York reject﹗

no reject and waiting ......

我有朋友真係reject 左, 連 waiting 都冇。 可能學校in我朋友時覺得我朋友的background 不是很適合。 因為我朋友half chinese. 英文 of course 好ok, 但唔識中文字,又想小朋友學好 d 中文,之類啦我估,可能同 YORK 有 d出入。 所以 reject 左。應該唔關個小朋友事,因為小朋友都幾可愛聰明, 結果小朋友入左龍校。

回復 MiniCooperS 的帖子

我相信York都有waiting or reject
但我諗York係咪超額派offer,好似航空公司賣機票咁,未必多,可能10-20%左右,賺多D留位費
報得York既父母肯定會報其他九龍塘學校,而九龍塘學校中YORK通常唔會係首選

大把人報 am 結果比 pm, 報國際結果比主流, 其實即係同waiting 差不多,好少少咁囉,即係:你小朋友呢就唔係我地首選,不過我地就有位剩,但係就唔係你的 first choice, 不過都叫做比個位你啦, 睇你要唔要,唔要擺就。

其實係有reject信, 我個親戚開頭仲話個女實入到, 因為人人都收, 點知就唔收佢個女, 佢仲呻話EK吹水

都幾感慨,3、4年前未有領洗incident前,York仲係報章吹捧的十大幼稚園,而家比人講到咁。

回復 kwhyfung 的帖子

講真...應該係間間都會超額,不過係多少的問題﹗

引用:回復+MiniCooperS+的帖子 我相信York都有w

原帖由 kwhyfung 於 12-12-01 發表

我相信York都有waiting or reject
您覺得賺多左 (留位但最後唔讀)的留位費好多錢咩?有幾多啫?可能夠出一個月糧比d校工囉。你估人地辦學三十幾年會咁短視只係睇 d 細數咩?你估 York 想賺你留位費定有心收多個學生填滿個學額, 收你三年錢?

amberpan7 發表於 12-12-1 22:19
您覺得賺多左 (留位但最後唔讀)的留位費好多錢咩?有幾多啫?可能夠出一個月糧比d校工囉。你估人地辦學三十 ...
就係預左有人留左位唔讀先超額派
費時到時有學額淨呀

回覆:究竟York 有冇reject or waiting?

我識人有收到reject同waiting.  york派好多offer, 主要原因係多班(校舍都有3個,當係3間幼稚園既數量),仲有係多輪interview, 前interview的有位唔要又再派比後來interview 的。

聽完york簡介會反而有啲個人感想關於"慕道"一事,睇得出校長係好有心搞好間學校,幫學生升小:
1.考dss佢幫你谷,拎cert操比賽,體育…,
2.target 大抽獎嘅家長佢都係想幫你拎多五分…出發點係好嘅,只係方法喺道德上受批評,
但我個人唔想放大件事嚟否定呢間學校,先有有問題嘅制度,其後先有想從中搵著數嘅人, 其實就算唔係學校做,大把人都為左果五分做違心之事,五十步笑百步而已

^^ 我個親戚之前係度做.... 佢話基本上去親 in 都會收....  話佢地in人時明明覺得唔ok,可能第一輪時唔咁快出信俾呢批唔ok既人,但到最後都會收埋呢批人... 除非一d非常特殊的情況先唔收....

其實呢間學校真係麻麻.... d老師流失得好勁... 好多都無經驗...

d老師流失得好勁... 好多都無經驗....

以你的理解,點為之流失得好勁?

開學4個月,我個仔的班係走咗個NET,隔離班都有老師走,但唔算嚴重﹗

我朋友的小朋友之前讀明慧,似乎老師走的情況更嚴重。

我地剛去完學校旅行,就係整日下雨的星期五﹗

以我地當日所見,學校的安排無問題,老師的即場反應、安排亦有板有眼,一切都只係天氣的錯﹗

我睇唔到因為經驗不足而出現的問題﹗

係去年一連串的interview,最用心去安排的,我肯定係York﹗

報名後安排簡介會,interview分多場進行,避免小朋友及家長長時間等候,interview當日讓小朋友熟悉環境、warm up。錄取後有新生的orientation活動,校長再搞開學簡介,有邊間學校會安排咁多?

請家長聽聽用家的心聲,唔好聽人道聽途說﹗

認同MINI COOPER S 所講(睇個名就知你有TASTE!)
YORKS 在INTERVIEW 上真的很有心思,
我借阿女名義都上左架吹氣賊船上跳左兩下,
真係勁開心~~

‹ 上一主題|下一主題