用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人曾話sc不注重寫中文字
樓主: 02413124
go

有人曾話sc不注重寫中文字 [複製鏈接]

引用:呀女老師教筆順,威力比家長教強好多! k2

原帖由 bearcat2003 於 12-12-03 發表
呀女老師教筆順,威力比家長教強好多!
k2寫了幾個月中文字,
呀女跟得好好。
Agree 同我學的有d不一樣

回覆:cclemon2009 的帖子

寫字方面係,只係有線條練習

回覆:cclemon2009 的帖子

No
上年班主任都注重,但有好得小朋友歡心

回覆:翠怡 的帖子

講真,唔知係未舊聞
現階段我覺得好夠

CaCaDad 發表於 12-12-1 20:08
所以唔好信個D成日彈人哋有乜唔好,放流料的post! 要自己分析清楚及多問在學的家長。唔係就錯失機會。

...

Jane1983 發表於 12-12-4 00:19
其實即使同一間kinder,個別小朋友的差異可以好大,小朋友天資和屋企有無栽培都有好大影響。
...
agree 聽小兒講11月的評估,是有人没有3個印仔,或要再給機會評估其實小朋友好善忘,我估完全唔係評估前同佢温下,分別都可以好大

02413124 發表於 12-12-4 08:51
講真,唔知係未舊聞
現階段我覺得好夠
補足一下,剛見到小兒k1的認字咭,k1 認雞,樹,灘,鴨,我覺得都難k2尋日寫白兔,之前有印象比較多筆劃寫毛衣
另外,有本學認字的,今個星期學認火煱,10月第一星期學認學校,校車,同學

咁所謂吾hea,係點樣!?

02413124 發表於 12-12-4 15:41
補足一下,剛見到小兒k1的認字咭,k1 認雞,樹,灘,鴨,我覺得都難k2尋日寫白兔,之前有印象比較多筆劃寫毛衣
另 ...

尋日寫 "兔" 我個仔已經寫得唔好, 寫d字開始難. 其實如果跟足詞彙集認字, 已經可以學到好多字, 仲有學埋兒歌書d字, 一d都唔簡單.

回復 Jane1983 的帖子

對我黎講,個個星期要考下佢記唔記得學左d咩,已經一d都唔hea因為我lazy xdd

Jane1983  真係吾hea!  發表於 12-12-4 17:08

cycream 發表於 12-12-4 15:49
尋日寫 "兔" 我個仔已經寫得唔好, 寫d字開始難. 其實如果跟足詞彙集認字, 已經可以學到好多字, 仲有學埋兒 ...
AGREE我冇咩額外教佢認字,現在睇青田套我自己會讀,我見佢都認到8成

回覆:有人曾話sc不注重寫中文字

k1中文主要認字及寫缐條、基本筆畫,我唔會用是否hea來形容,家長鍾意k1手仔未夠力就寫好多字的話,我覺得不是sc課程理念。

bearcat2003 發表於 12-12-4 17:37
k1中文主要認字及寫缐條、基本筆畫,我唔會用是否hea來形容,家長鍾意k1手仔未夠力就寫好多字的話,我覺得 ...
手未夠力寫字其實有好壞影響!吳明點解push得甘緊要

回復 Jane1983 的帖子

所以個時簡sc,而冇in kv,就係知sc k2先開始正式學寫字k1真係小肌用都未ready
反而k1學油顏色,控制得唔錯

Jane1983  Agree!  發表於 12-12-4 18:10

英粵和英普的分别是中文用粵語教,普通話教。

Charliemon 發表於 12-12-4 18:18
英粵和英普的分别是中文用粵語教,普通話教。

基本上係, 但有D用字會有分別. e.g. postman, 英粵係用 "郵差", 英普係用 "郵遞員".

引用:Quote:Charliemon+發表於+12-12-4+18:18+英

原帖由 cycream 於 12-12-04 發表
基本上係, 但有D用字會有分別. e.g. postman, 英粵係用 "郵差", 英普係用 "郵遞員".  ...
對!我小朋友說郵遞員!

有家長pm詢問 sc情況,問準後在此回答,只是個人意見

1, 有說什麼大班小班是什麼? 講到外籍老師要走班, 那是什麼一回事?
每班人數多數會視課室大小已決定,k1時小班的多數是細b
k1時應該冇net走班問題
k2開始有堂課時間,會教寫字及pth堂時,這些時間會有一位本地老師幫手,net會去其他班幫手

2, 每班是否得一個班主任? 不是1NET1香港老師嗎?
基本是兩個班主任(1net 1 local),不過會有q1的情況,看你認為她的離開會否令她不算是班主任
基本上今年k2,佢地有本reading log book,keep住net都會一星期寫1至2次,囝囝上英文堂的進度(主要講學oxford reading tree)

3, 功課如何? 有些人說不夠, 要外出補習? 有些人又說很夠用, 不用外出補?
我認為比起k1是比較忙碌,一日3樣功課左右,星期五或長假時可以有5-7樣,平日一般小兒太約用半小時完成,中文字學校會完成2個,回來多寫12個左右(每日一字),英文現在學晒寫大階,學緊寫細階,數字亦學緊寫1x,另外學緊combination/組合,=加數,星期五有書派,亦有閱讀工作紙.另外,亦有時有額外工作紙/revision

4, 升小一情況很差嗎?有的說很好? 有的說一間也考不到?
小兒暫時k2,未知升小情況,不過如果抽獎的話,我想與學幼稚園冇關,考的話,同囝囝一齊放學搭車的哥哥上年考到男拔,不過我想sc 有600多人,考進這些名校的都不少,但有幾多係因為學校,我真係唔知!不過上年亦有朋友sc 囡囡叩門入到地區名小學(佢自己考到kts),好似300人先收幾個,我亦識人係呢間名小教,知道sc叩門有份加,我唔敢話因為咁sc好好,但我相信academic standard是above standard.(因為朋友囡囡入到呢間後,成綪亦好好)

不要緊,再有問題可以pm我,不過你介意我post這message內容在post內,因為我估都有人有同人問題 ^^
課外活動算ok,上下學期各一次親子旅行,亦有老師帶外出參觀,不時亦有一些主題活動,有project. 星期六學校有安排drama,science workshop,不過我冇參加.小兒2年的班主任都是屬於恩威並重type,小兒亦很聽老師話同喜歡上學.

St Cat一定系好學校,呢個吳成疑問,只系一間學校幾百人,又或者一日先返學幾個鐘,你點可以靠晒學校!

引用:有家長pm詢問+sc情況,問準後在此回答,只

原帖由 02413124 於 12-12-05 發表
有家長pm詢問 sc情況,問準後在此回答,只是個人意見

1, 有說什麼大班小班是什麼? 講到外籍老師要走班, 那 ...
多謝分享!

‹ 上一主題|下一主題