用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人曾話sc不注重寫中文字
樓主: 02413124
go

有人曾話sc不注重寫中文字

我都唔識.....

我又唔覺得咁係好嚴喎, 咁真係要掂住架嘛,

回覆:chanwendy 的帖子

Agree 講真細時唔啱,大時未仲難改
此帖主要係想講老師都注重中文字,唔係坊間話唔care
11月開始,每個月都有一次中文都有堂上revision (paper),加一次assessment( paper and oral)

我仔都係k2, 我仔既老師無你個小朋友既老師咁嚴緊, 不過可能我仔d仔太醜, 要圈隻隻字都要圈  老師通常都會圈d好大問題過D,

話時話佢地一上K2, 真係同K1超hea好唔同, 有好多媽媽有大仔大女畢咗業, 都話而加功課多咗.  

係呀!會圈筆畫的,寫得好的智打星星

"會"打星

cycream 發表於 12-12-3 12:40
我仔都係k2, 我仔既老師無你個小朋友既老師咁嚴緊, 不過可能我仔d仔太醜, 要圈隻隻字都要圈  老師 ...

我女都係k2, 有時都會圈. 但今年一開學, 就好"甘', 而家阿囡先學慣寫字...

thanks for sharing

回覆:有人曾話sc不注重寫中文字

呀女老師教筆順,威力比家長教強好多!
k2寫了幾個月中文字,
呀女跟得好好。

引用:我仔都係k2,+我仔既老師無你個小朋友既老師

原帖由 cycream 於 12-12-03 發表
我仔都係k2, 我仔既老師無你個小朋友既老師咁嚴緊, 不過可能我仔d仔太醜, 要圈隻隻字都要圈  老師 ...
其實SC k1係咪真係好輕鬆,可吾可以講下課程,thank you

回復 cclemon2009 的帖子

SC K1功課是連線, 中文有字咭大約有60-70字; 英文phonic  +  生字。

引用:回復+cclemon2009+的帖子 SC+K1功課是連線

原帖由 Charliemon 於 12-12-03 發表

SC K1功課是連線, 中文有字咭大約有60-70字; 英文phonic  +  生字。
吾該,多吾多功課,請問記律方面係咪真係比較寬鬆?多吾多活動呢?

K1 功課不多,會叫囡囡填顏色。SC唔係冇紀律的相反囡囡返學後,學懂禮貌(時時說"唔該媽媽")、分享等等。我個人非常滿意。至於活動去年有旅行、參觀、母親節、父親節都部課堂時間。

想問下...英粵班同英普班既中文課程一唔一樣架????

其實d人批評學校hea,係基於什麼?

回覆:Jane1983 的帖子

係啦,我個仔考啱啱考到英普班,唔知有冇家長可以share下其實同英普升小嘅result呢?

回覆:翠怡 的帖子

同埋聽到好多家長話小朋友出去考小學認字麻麻地,唔知真定假…

引用:起碼知道老師有留心睇功課+小女有幸明年入

回覆:有人曾話sc不注重寫中文字

我唔知邊個嘅邊個嘅邊個話sc邊個小朋友認字如何如何,但我好欣賞中文功課既有基本筆畫寫字練習,還有很多有趣的寫字功課、工作紙,呀女吸收得好好。K2已認到「環保購物袋」,淺嗎?

其實即使同一間kinder,個別小朋友的差異可以好大,小朋友天資和屋企有無栽培都有好大影響。