用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真主流部vs聖若瑟英文小學
go

崇真主流部vs聖若瑟英文小學

大家好,
想大家比下意見, 仔仔斯文, 內向, 平時亦主動做功課溫習, 玩起上來卻吾識停, 我是全職媽媽, 功課溫習都可以跟到足
兩間學校, 兩班都係大班, 崇真活動教學, st. jos傳統教學, 都吾知點揀? 但論英文程度就好似st.jos高dd, 但有得玩住學習又好似崇真好喎, 大家可否給予意見呢?我已經爬晒兩學校的文了, 但還是不知如何選擇...................

aleelee  sorry,按錯了,唔識取消返 !  發表於 12-12-1 17:42

回覆:崇真主流部vs聖若瑟英文小學

崇真今年好似有3xxx 人考

回覆:崇真主流部vs聖若瑟英文小學

本人親友在崇真讀幼稚園,感覺很講錢的學校!
其實聽講,崇真升中一條龍,確是無問題,但其他升中結果一般,中學升大學也是普通,意思係比咁多錢讀完6年,除升返崇中外,實質升中或升大結果一般!
又聽講聖若瑟中學勁好!
但本人覺得最緊要考慮自己住邊區,將來升中想讀邊區學校為主!
我住西貢當然實選聖若瑟啦!

lovelytwins  邊有私校唔講錢?  發表於 13-3-27 09:36

回覆:cleokiko 的帖子

吾係嫁,吾係一條龍,自己幼稚園生好多都吾收,中學也只promised 收全級頭70名既學生。
TT 好多projects , 我吾太鐘意

做人至緊要開開心心 :-D

崇真初小還算輕鬆、到小三開始谷、暑假有數星期要返學校補課。

我自己就prefer 做projects, 但家長要配合到。初小—年都有五、六次學校安排的參觀活動。

lovelytwins  我都prefer做projects,好過操練式功課。
小一可能未識做,要家長一齊做,但會慢慢進步。  發表於 13-3-27 09:35

回復 jesusloveyiu 的帖子

有冇咁多人考.. 有3xxx咁多? 好似得分左4組考, 每組未太約500個...