用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 戰況激烈,莫非真係要。。。
樓主: annienorman
go

戰況激烈,莫非真係要。。。 [複製鏈接]

回覆:ANChan59 的帖子

而家講緊舊小拔

ANChan59  I knew you misled us.  發表於 12-12-1 22:40

無中學,吾值wor!

引用:無中學,吾值wor!

原帖由 Jane1983 於 12-12-01 發表
無中學,吾值wor!
有幾多間有一係龍直屬又出名?雖則呢間沒中學,但大把人仲好呢間名校架!

annienorman 發表於 12-12-1 22:39
有幾多間有一係龍直屬又出名?雖則呢間沒中學,但大把人仲好呢間名校架!

...
但要做校工wor,搞吾掂分分鐘電親!

ANChan59 發表於 12-12-1 21:37
You may be wrong....
It's DSS, for DBS only 5 points if you passed the first interview.

ANChan59  You aim for LS  MCS  發表於 6 小時前

係呀, 因為呢兩間就係只有好少好少講到關係. 咁個個小朋友真係可以公平地鬥過. 不過, 佢地唔AIM FOR 我呢, 哈哈!

786 發表於 12-12-1 23:49
ANChan59  You aim for LS  MCS  發表於 6 小時前
I don't think so.... the same, they just keep it silent and well covered by parents.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Jane1983 發表於 12-12-1 22:44
但要做校工wor,搞吾掂分分鐘電親!
hahaha. LOL

m

回覆:戰況激烈,莫非真係要。。。

真係要咁樣先可以突圍而出

人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

申請這post 的激烈情度末必少得過申請小一。

除咗操練仔女十項全能之外, 自己要增值, 點都考返個水電牌, 學識園藝和油漆等等.
如果有四個仔女, 真係抵架.

OSCAR-SHIRLEY    發表於 12-12-2 10:22

回覆:annienorman 的帖子

其實,最好考埋保安員許可證,有槍牌仲好,一身十用,學校必收!

醒目開學勳章

annienorman 發表於 12-12-1 13:59
雖然已脫勾,但也是一般人的dream school 啊!41網來說它也是極受歡迎的啊!只是輸在沒像喇沙有中學矣!

...

冇中學已係極大問題, 大家覺得申請小一難, 咁話你知, 中學更加難 !

大家睇番小拔今年升中係唔係真係咁理想先啦 ?  

引用:Quote:annienorman+發表於+12-12-1+13:59+

原帖由 overview 於 12-12-02 發表
冇中學已係極大問題, 大家覺得申請小一難, 咁話你知, 中學更加難 !

大家睇番小拔今年升中係唔係真係咁理 ...
係人都想讀間有中學的小學啦!煩完小一鬼到怕!但最幣大部份都冇呢!而我地亦處於被動,你揀人,人揀你!又或者只受運氣支配。無奈!

一間點出名嘅小學,都未必全部是band 1生啦!只不過有D有一條龍/直屬中學的護蔭啫!派位好與壞亦不能全歸咎於學校吧!鮮魚行都有一個入咗DGS!

annienorman 發表於 12-12-2 16:32
係人都想讀間有中學的小學啦!煩完小一鬼到怕!但最幣大部份都冇呢!而我地亦處於被動,你揀人,人揀你!又或者 ...

即係話, 家長唔好單睇個名叫拔萃先得架 !  間間學校都有一二個好outstanding, 但要問吓係唔係自己個小朋友.  如果係咁, 家長就唔洗咁辛苦去in 學校, 反正派位實有學校收.

除非本身做開校工或相關職務, 咪可以考慮轉去, 一擧兩得.  否則, 讀好書更實際.

http://www.spcc.edu.hk/attachments/2139_Ad_SPCC_Janitor.pdf

‹ 上一主題|下一主題