用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好無奈, 唔識揀
go

好無奈, 唔識揀 [複製鏈接]

考咗2次呈分試, 平均排名十幾, 老師話屬於B1生, 但第二次兩主科失手只得B, 但好多B1中學都話要全科A, 咁點算呢?
   0    0    0    0
:-D  :-)  :-P 笑口常開

引用:考咗2次呈分試,+平均排名十幾,+老師話屬於B

原帖由 WowWow 於 12-11-30 發表
考咗2次呈分試, 平均排名十幾, 老師話屬於B1生, 但第二次兩主科失手只得B, 但好多B1中學都話要全科A, 咁點 ...
邊間Band 1 中學講明要全科A?其實小學出卷有深有淺,只要次第排名夠高,自行也有機會咖……

fion6406 發表於 12-11-30 14:18
邊間Band 1 中學講明要全科A?其實小學出卷有深有淺,只要次第排名夠高,自行也有機會咖……

...
謝謝你回覆呀! 因為在BK見有好多人討論都話B1中學主科都要求有A, 所以擔心! 不過我是見過多數B1中學叩門要求都要全科A, 所以如果學校卷深, 難攞A, 真係好唔抵!

回覆:好無奈, 唔識揀

其實每間學校幾多分可攞到A都唔同,真係只要次第排名夠高就ok啦

littleflowers 發表於 12-11-30 15:05
其實每間學校幾多分可攞到A都唔同,真係只要次第排名夠高就ok啦
我明白呢點, 但係因為成績表都冇列明次第, 只係老師告知, 所以如果中學只看學校成績表, A少就已經印象差! 有D係叩門,仲講明要全科A至派申請表添!

樓主太過緊張了.

今年應以自行和抽獎為主  不可想叩門
學校為自保不用留班位 叩門根本是千百中求一二 (b1 學校) 別想了

努力自行算吧

回復 WowWow 的帖子

先想好自行和大抽獎,叩門位據知道不可能叩回b1的中學啦!他們如有叩門位都一定成績厲害或有特異功能的學生,叩門位通常都會看低一線,即b1頭的學生可能要找一些b1中或尾的中學,以求可以找到一間品行良好,師資不差的,有學習氣氛的學校。

fion6406 發表於 12-11-30 14:18

...

有好多Band 1英中係收生標準度有寫明要幾多科A(有d要求4A),同埋操行要達要求先得,所以如果你達唔到要求又交表去即係代表放棄架喇。

取A要90分以上真有難度!
我間小學中文和英文分別有卷二作文卷,與卷一各佔40%,說話和聆聽各佔10%。作文有幾可能取9x分以上????
比你85分又點,總分已失去6分。

其實我也認同在自行選校要謹慎,選擇適合自己孩子的學校,第一志願進取點,第二自願就保守一些,大抽獎甲部就等於中六合彩,乙部第一自願成功率有70%,我女兒也是今年升中呢。

放心la, 其實同區中學的老師是知道不同學校的 B 屬什麼水平, e.g. 喇X 的B VS 弱校的A, 我相信普遍中學都會收強校拿B 的學生

引用:Quote:fion6406+發表於+12-11-30+14:18+邊

原帖由 jk923 於 12-11-30 發表
有好多Band 1英中係收生標準度有寫明要幾多科A(有d要求4A),同埋操行要達要求先得,所以如果你達唔到要求 ...
可以舉例哪幾間Band 1 中學自行收生要求指明要A grade 嗎?因我search 過好幾間Band 1 學校的申請表,都只說academic performance based on rank order by EDB.

wingleema 發表於 12-11-30 21:19
放心la, 其實同區中學的老師是知道不同學校的 B 屬什麼水平, e.g. 喇X 的B VS 弱校的A, 我相信普遍中學都會 ...

我並不讚成複雜簡單化,特別是升中時你選擇的對像是官津學校。我地覺得喇x是好的小學,但怎樣介定那一間弱校呢。當同學去報一間中學,經過教局的排序後,選得出來的同學都應該是大家勢均力敵,未去到最後一個回合都不知鹿死誰手。當有機會弱校的同學能跟喇x的同學一齊進入最後面試階段,都唔知係喇x的B弱定弱校的A強。如果喇x的B遇著宣x的B時,怎辦!那一個A是弱,那一個A是強。
除非弱校的同學在第一回合已犀走,既然犀走了,跟本都無需要去比較喇x的B和弱校的A。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:WowWow 的帖子

我唔覺得官津自行時會要求4A咁趕客,須知每間學校比grade嘅分數唔同,深淺有別,多數學校會參考全港次第定出學生高低。

j2baba    發表於 12-12-1 11:46

引用:Quote:原帖由+jk923+於+12-11-30+發表有好

原帖由 fion6406 於 12-11-30 發表
可以舉例哪幾間Band 1 中學自行收生要求指明要A grade 嗎?因我search 過好幾間Band 1 學校的申請表,都只 ...
王少清自行要全A(唔記得3A or 4A),不設面試。但如果我全A就會唔甘心自行入王,而放棄荃官,何,可等等。

tao7113  我女兒整張成績表全部都是A,全級排名第二,我也怕自行荃官不一定能進,因為確實不容易,何傳耀相對容易點,王少清是安全網。  發表於 12-12-1 23:08

多數講話叩門時要4A, 自行時睇教署排名.

回復 Jackieson 的帖子

王少清校內成績中英數要全A(佔20%), 成績排名佔40%. 的確幾趕客.

Jackieson  同意的確幾趕客  發表於 12-12-2 01:13

據知,林護自行派位的申請表有欄目要填呈分時全級的排名次第,這要寫信請校長確認,我女兒學校就這樣,我也想女兒自行時選林護試試,但先生不想太進取,怕浪費了機會。

Jackieson  整張成績表全部都是A,全級排名第二, 自行選荃官&林護都怕浪費了機會?有D謙虛wor, 唔試可能會後侮. 當然都要睇EDB的排名啦. 比D信心阿女!  發表於 12-12-2 00:58

並非校內名次。是貴子弟在教局的全港學生成績排名

回復 tao7113 的帖子

謝謝你的鼓勵,要鼓勵的是我先生,他很保守的。
‹ 上一主題|下一主題