用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架 ...
樓主: happyritamama
go

家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架 [複製鏈接]

回覆:MrBeast 的帖子

人人心中定義不同,但本人並不同意把愉快學習跟工課量及性質掛鈎。有小朋友愛做操練式功課,亦有小朋友愛從生活體驗中吸收知識。而且,少操練式功課亦不一定代表學得hea。

我認為成功的愉快學習學校可培養小朋友在沒有外來壓力下,能跟從該校的教學模式,自發自願地去擴展他本人的學習空間,這些學校便是該小朋友的愉快學習學校。

所以你應了解小朋友是那一類型,讓他在合適的學校愉快學習。

joyce1024  贊成!!!  發表於 12-11-30 18:09

又或者咁講啦,其實你想小朋友係一個咩環境成長,從而將來變成一個咩性格嘅人,先去決定㨂一間咩類型學校俾小朋友。而唔係純為怕谷,怕冇時間跟功課而去選校。

回覆:家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架

我覺得其實小學六年,係為咗ready上中學,ready第時出嚟社會打工,只養成愛睇書,愛學習,愛人如愛己的心態&學習咩叫品德最緊要,就算俾你小朋友入到名校,但係佢讀得唔開心,日日返學好似上戰場咁,何必呢!所以我心態係,只要嗰間學校可以令我小朋友學識以上幾點就ok喇

Ahbee02  agree. 但培養“愛睇書,愛學習,愛人如愛己的心態&學習咩叫品德”其實真的不容易。  發表於 12-11-30 23:13
joyce1024    發表於 12-11-30 21:01

回覆:lojo11 的帖子

認識一位朋友的兒子就讀石硤尾出名「超谷」私小,該孩子年年成績考得不太好,家長由小二開始已跟兒子談轉校,但被兒子拒絕,因為他覺得讀得開心,相信性格及其他因素令他留戀該校。

Twins 媽咪

回復 joyce1024 的帖子

同意呀!

回覆:家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架

其實間間都一樣做到讀到咪開心學習,做唔到你咪諗掂佢。另外以前可以靠特異功能入名校,今時今日冇成績一樣唔掂。

返學能夠與同學建立友誼、有機會發揮才能而得以建立自信、懂得愛神、愛人、建立正確人生價值觀、是我個人認為愉快學習的要素。

LuLuKiuKiu  agree no more!   發表於 12-12-4 15:06

一早已經决定不會讓孩子的童年在補習社中渡過,   當年主力見課程深度較適中的學校、 又或者國際學校。  

引用:一早已經决定不會讓孩子的童年在補習社中渡

原帖由 elizatyy 於 12-12-02 發表
一早已經决定不會讓孩子的童年在補習社中渡過,   當年主力見課程深度較適中的學校、 又或者國際學校。:yumm ...
Absolutely agree with you

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

愉快學習除了靠學校,更要講配對。有一位前校長說過,最好在一間你的程度在前三分一的學校讀書。即一班36人排11,12名。這樣就算谷也不難應付,應付到便較易愉快!
另有一些學校不排名次,老師因才施教,鼓勵自學,學生只要達到一定程度,他們對較有興趣的課題,會做出較佳成績,對一般課題,也能達標,這些學校也較易做到愉快學習。

引用:谷唔一定等於唔愉快學習...

原帖由 lojo11 於 12-11-30 發表
谷唔一定等於唔愉快學習...
贊同。

回覆:happyritamama 的帖子

也希望你留意,傳统功課型對在職家長較易掌握,反而project based或較講究學習approach的教學模式,如要做得好及配合學校的話,家長要花的時間不會比傳統的少。

其实就算間學校係谷定愉快學習,小朋友返到屋企我地都係要跟,幫佢重温下學習既野架啦,如果唔係點應付測驗考試呀?所以學校唔谷,返屋企都會谷架啦

我女都算愉快學習, 唔算谷, 少功課, 但又唔係淺喎, 雖然少默書, 但多評估, 不過每次評估內容又唔多.

回復 chanwendy 的帖子

Chanwendy,
Yes, the workload is not too much and basically the assignments are meaningfully designed.  I would say it is reasonable in terms of the quantity and requirement.  That's why my son can still spare time for other ECs.  Students need to have a balanced life (study, reading, sports, music/art and rest) in order to be truly happy.

Darrenderek 發表於 12-12-4 11:34
回復 chanwendy 的帖子

Chanwendy,

冇記錯, 我女好似同你仔同校, 你仔幾年級呀?

Chanwendy,
Yes, I remember you are also the parent of a student at Lingnan DSS primary school.  My son is now in P3.  Your child is in P1?

chanwendy  YES, P1.  發表於 12-12-4 14:37

醒目開學勳章

引用:我覺得舊油天挺好啊,功課不太多,有時我女

原帖由 heidibryan 於 12-11-30 發表
我覺得舊油天挺好啊,功課不太多,有時我女兒在小息時就做完了,尤其是晚上有上游泳課的那天。
...
舊油天不多功課,咁算唔算好谷呢?

回復 cat_ma 的帖子

如果功課不太多,派位的成績也不錯,我個人認為就不算太谷了。
‹ 上一主題|下一主題