用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽完直資的講座, 失去信心
樓主: cfmama
go

聽完直資的講座, 失去信心

回復 Ivy07 的帖子

Hi Ivy07,

b2-3a都收?  請指點pm給我, Thank you!

請問沙田培基情況如何?

請問沙田培基情況如何?

chaimum 發表於 12-11-30 11:44
我朋友個仔上年派b3學校,個小朋友成績係b3,不過係沙田b1小學,咁我朋友去德信叩門,得左 ...

住沙田的朋友說,上年德信收了不少情況差不多的學生。

引用:主科唔合格真是會較頭痛,+但直資報名不受限

原帖由 Chau444 於 12-11-30 發表
主科唔合格真是會較頭痛, 但直資報名不受限制, 盡可一試, 亦從中讓小朋友明白要緊張自己的學業.

另外你小 ...
咁如果合格,但中文拿D, 是否連interview 都冇資格?我女報的直資要全B

Yanamami  "D"~~~~危.  發表於 12-12-7 09:26

anita,

其實也有很多直資都會給予所有申請人first interview的機會, 能否進入second interview, 除了申請者的表現外, 相信學校也會考慮很多因素. 選學校, 有時不妨進取, 但也不可不考慮小朋友的學習能力, 也要選部分是其能力所及的學校. 如果自己真是心儀這間學校, 一試又何妨! 在升中過程, 大家都要做好幾手準備, plan A唔OK, 便試吓plan B, 對嗎? 加油!

ivyko 發表於 12-12-1 01:04
邊幾間呀? 我淨知英華要至少全B. 我仔英文得C, 激死我.

英文C讀英中會否吃力? 跟唔上會無心向學.

深水埗英華要B咁好??  轉直資時早2年却要P.4開始全A。

回復 Yanamami 的帖子

自行我想選何官,英文老師同班主任都唔贊成,佢問我知唔知係中中.

Yanamami  老師會唔會為學校著想多過為小朋友? 英文跟唔上影響好多科. 何官係中中, band2男仔揀佢幾好o丫.  發表於 12-12-9 00:31

回覆:ivyko 的帖子

如果英文程度欠佳,讀中中會是好的選擇,起碼不會影響其他科目的學習。朋友的兒子最近在科大畢業,他以前也是在中中讀的,UE 都合格。

回復 CHAN-2 的帖子

英文程度跟選科有關係,如果不太標青,會與熱門科目絕緣,因為可能英文是X2。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿仔是九龍城 B2尾,成績麻麻,最近去睇學校,普普通通,校風好,唔學壞的中學,我已心足了,但我又好怕要等到七月先有學校收。
昨日去咗聖道迦南簡介會,是 EMI 學校。雖然話收了再說,但我都要諗收了讀唔讀。
我朋友個仔,小學讀書唔錯,科科差不多全A,但一上到英中,就死晒火。
我想知 B2 尾生,是否不適合讀英中呢? 而且,我想知讀這類直資,是否會勸人離校呢?

Band2尾~band3男仔. 平心而論, F4揀科.....入唔入到U都係後話. 首先係要搵間校風好 & 程度適合 & 老師有heart既中學. 目的係要令佢唔好學壞, 保持對學習有興趣 & 覺得自己都係得既. 做到首要呢幾點, 話唔埋F3/F4佢突然開竅, 揀到好科, 入埋U都唔奇. 但硬入一間同佢能力差太遠既中學, 加上青春期反叛, 後果可以想像到. 當然襯早要針對弱點, 補好英文個底.

謝謝你的意見~絕對同意~~^^

有冇考慮真道? 公開試成績普通. 校風應該可以.

回覆:ANChan59 的帖子

同意。以我朋友兒子的情況(band 2) 而言,熱門科目早就不是他的目標,他因數理科較好,入讀工程系,算是達標了。

CHAN-2 發表於 12-12-9 12:26
同意。以我朋友兒子的情況(band 2) 而言,熱門科目早就不是他的目標,他因數理科較好,入讀工程系,算是達 ...
I guess so, Engineering 20-22 based on 4C + X.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實,我想知道如果讀中文中學,對將來考新高中有沒有影響呢? 新高中試有分中、英文卷嗎? 對升大學有影響嗎?

Yanamami  上中學校網check下入U%. 有中文卷o者....我自己都係中中畢業. 不過入到U會辛苦. 始終都係用英文教.  發表於 12-12-9 15:47

cfmama 發表於 12-11-30 09:08
有一問題想請教大家:

我網上搵料之時, 我常見教育王國內有很多家長都教人不要選band 3 (特別明年升中人數 ...

又唔係喎 !!!!

直資 都要睇邊間直資, 唔係間間都講成績, 有些是講明 開心學習, 有些還很易入, 你肯比錢就得啦。
直資名校當然係難入, 但係一般直資為求升值自己, 都會講到自己要求高。

朋友個仔派band 3 中學, 後來轉去XXX直資中學。  之前XXX直資中學都話自己收精笑。

唔知嚇死, 知道笑死。

cmvfamily  Which school for xxx???  Please pm to me. Many thanks!  發表於 12-12-10 08:45

回復 chumamma 的帖子

Which school for xxx???  Please pm to me. Many thanks!

bo_chi  i wanna know too :)  發表於 12-12-10 01:00