用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

del

1    0    0    0

我識人20分入喎!

回覆:johnnywalker 的帖子

實在我見很多人話揀 A 校,實際揀 B 校,攻於心計,我有朋友話無幫女兒報考私小,實際上幾間女校都撞上了,你話!算吧!一切旨是遊戲。

tung0409  咁那位已不算是朋友了...真想知道撞到時佢有咩反應...  發表於 12-11-30 09:38

引用:實在我見很多人話揀+A+校,實際揀+B+校,攻

原帖由 Jen123 於 12-11-30 發表
實在我見很多人話揀 A 校,實際揀 B 校,攻於心計,我有朋友話無幫女兒報考私小,實際上幾間女校都撞上了, ...
我當年都係咁,同學媽咪好似冇所謂,同我講心儀某二線直資,又話唔識某某一線私校,到最後原本考咗好多一線私小同直資

醒目開學勳章 王國長老

回覆:今年25分都入唔到瑪利曼?

前排有個post講25分入吾到瑪利諾(而家都吾知點解),個post又轉載左去自由版。可能傳傳下件事傳錯都吾定

一樣米養百樣人,我當年都識d專門攪亂檔、危言聳聽、擾亂人心嘅家長,所以唔好齋聽,都要自己分辨一下,good luck!

有家姐在校的係必收生,屬自行甲部,基本上等於唔駛計分,若果超收都係由統一派位部份攞,唔會影響自行乙部計分d位。以MPS公佈名單看,自行收咗60人,即係無超收...

EK有位好有心嘅爸爸做咗個好詳盡嘅數據分析,結果同好多人憑空想像或聽番嚟嘅認知有頗大出入...係現行制度下,好似華仁、St Jo、MPS 等受家長追捧嘅小學,自行部份都無超收,而超收嘅好多都係男女校,12區的有軒上,細想一下便知道原因,今時今日,有幾多家庭生幾個?生兩個的話,要兩個都係仔或女,仲要係大嗰個已經入咗先有呢支歌唱,用得著自行甲部必收嘅機會率,比好似軒官呢d男女校自然差好遠!

以我所知,今年MPS一年班d小朋友,有家姐在校的可能只有20-25人,假設有25個的話,即係自行甲部有成11個位俾埋乙部,咁計分嘅位就有35個啦...

到乙部計分部份,有25分當然好啦,但我識d父母雖然係舊生,但因為唔係教友都只有20分,同其他好多唔係舊生嘅教友大仔\女一樣,所以其實真係揸住25分都好穩陣,然後起碼都剩番十個八個位20分抽(遲兩年可能少d話唔埋),但係唔駛愁,總有機會的!

引用:實在我見很多人話揀+A+校,實際揀+B+校,攻

原帖由 Jen123 於 12-11-30 發表
實在我見很多人話揀 A 校,實際揀 B 校,攻於心計,我有朋友話無幫女兒報考私小,實際上幾間女校都撞上了, ...
是妳一廂情願當人家朋友,亂點鴛鴦費時撞到嘛!

引用:有家姐在校的係必收生,屬自行甲部,基本上

原帖由 YIN-MA 於 12-11-30 發表
有家姐在校的係必收生,屬自行甲部,基本上等於唔駛計分,若果超收都係由統一派位部份攞,唔會影響自行乙部 ...
Your detailed explanation is really great, thanks

回覆:babychar 的帖子

唔好玩啦! 朋友個女25分抽到播!  朋友開心到喊咗出嚟!

回覆:Freeb 的帖子

我朋友喺我嘅真朋友, 佢冇騙我, 佢識其她教會朋友25分都抽到播!但得20 分就抽唔到.
佢仲驚自己25分抽唔到, 本來住係1000呎嘅地方搬去住500呎, 佢話萬一抽唔到, 有個地址再參加大抽獎啦, 樓主, 選朋友都要睇清楚呀

Freeb 發表於 12-11-30 09:23
唔好玩啦! 朋友個女25分抽到播!  朋友開心到喊咗出嚟!

25分中獎唔洗喊喎,以往經驗都十拿九穩了!
20分中到果個就真係要喊了!

回覆:CoffeeCake 的帖子

但我朋友真係好驚抽唔到呀,
雖然佢有25分。 今年暑徦搬咗,但無幫阿女轉埋幼稚園, 宜家阿女要搭個幾鐘頭車返學, 佢真係好驚做咗咁多嘢都唔得,宜家放下心頭大石!

回覆:今年25分都入唔到瑪利曼?

咁我又想問啦,咁佢地會唔會call waiting補上呢?

20分入到的我知道的也有兩個,25分入唔到無可能。

回復 tinghai 的帖子

我都識有人20分抽到,但煩惱是要在Marymount同St Paul's Convent之間選擇。

回復 cornelius 的帖子

錢唔係問題的話一定係揀St Paul's Convent, 起碼升中無壓力及課程深d.  我朋友個女MPS升中都寧願揀去St Paul's, 也不留MSS.

bowra 發表於 12-11-30 14:31
回復 cornelius 的帖子

錢唔係問題的話一定係揀St Paul's Convent, 起碼升中無壓力及課程深d.  我朋友個女 ...
咁阿賭王嗰女揀MPS,冇揀St Paul  Convent, 係唔係賭王錢方面有問題?揀學校真係咁簡單?

bowra  噢, 賭王的千金兩邊也有offer嗎?  這個可不知道了!  我的朋友無諗住讀讀吓會去國讀, 所以比較認真地搵間佢認為啱佢個女既學校了.  發表於 12-11-30 15:34

babychar 發表於 12-11-29 23:15
我朋友話25分都入唔到?
係咪真係咁多人揀?
究竟有幾多世襲位幾多計分位?
MPS唔會有咁多25分的,要0ld girl加同一教會才有25分。瑪利諾才會多25分,只要係0ldgirl加入埋alumli就有25分。

simpleway  同班太太們研究下幾多分,啱哂你呢位DBS debating team水平,要努力啊!  發表於 12-12-1 11:44
‹ 上一主題|下一主題