用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟英普好定英粵好?
go

究竟英普好定英粵好? [複製鏈接]

有人話英普好,中文會容易學好;但又有人話英粵好,因小一interview都只是用廣東站溝通。
咁其實邊樣對考傳統直資會有幫助?

1    0    0    0
I love to teach piano!!!

回覆:究竟英普好定英粵好?

Any comments?

我都好想知,我兩個小朋友都係英普,但見佢地中文比其他讀廣東話班的小朋友差好多。

兩文三語班最好

返學讀英普,日常用廣東話
我兩個仔都是這樣,冇問題

回覆:marcuscyrus 的帖子

想問吓小朋友讀中文字會否不懂廣東話發音?

marcuscyrus 發表於 12-11-29 21:25
返學讀英普,日常用廣東話
我兩個仔都是這樣,冇問題

朋友都係咁講, 叫我揀英普, 但我最終都係決定英粵, 我驚如果佢地返學用普通話學既野, 返到屋企我又用廣東話同佢溫習, 咪好奇怪囉, 會唔會影響溫習呢?

我完全不憧說普通話,覺得真係會影響溫習。

早d有普通話環境對小朋友係好好,令佢潛移默化吾抗拒。

就認字溫習方面,孩子的學校是從k2才開始引入英普班,k1是英+廣,所以英普之前就已經建立了足夠的廣東話詞彙,再加上我們在家是完完全全的廣東話家庭,所以就算k2要用普通話去學習詞彙,他們也不會出現用普通話學了就不懂廣東話的情況,同一字詞他們能以廣/普讀出來。我自己的普通話還可以的,有時孩子跟我說起普通話,我都會用普通話去回應,英語亦然。我認為如果在打好母語的基礎後引入英普學習環境,效果更佳。

我囝囝而家讀緊既n班,每日有少少英文, 少少普通話, 佢一D都唔抗拒, 仲成日想教我講..我係屋企主打粵語加少量英文, 暫時唔想要佢handle三種語言咁多, 等佢打好D英粵基礎再講...話時話我D普通話都係有限公司, 要惡補定先.

我大女高小啦,一路以來中文都係學普通話,現在佢會聽會講普通話,平日又用廣東話。

好處係吾似我,點學都pick up 吾到普通話。
壞處係,中文比人差,我估係頭幾年吾太明。

所以細囝我吾理,學校用普通話,我照用廣東話同佢溫習,當學二種語言。

仲有一樣野好重要,就是盡早開始中文閱讀,小學的中文真的不能死記,要從少儲彈藥,未認到字就多講故事,慢慢再伴讀,繼而佢自行閱讀。

ohdearcarol  謝謝提醒.  發表於 12-11-29 23:57

回復 marcuscyrus 的帖子

Marcuscyrus, 有經常看你的帖子,記憶中你大兒子是考直資的,那他interview小學時是用廣東話嗎?

回覆:bobosasa999 的帖子

廣東話為主

bobosasa999  Thank you!  發表於 12-11-30 07:45

回覆:Ononma 的帖子

想請問細仔幾年級?返屋企用廣東話教他明白嗎?我而家就係煩惱緊入唔入普英幼稚園好?因我普通話都係識少少怕到k2、3嗰時自己教唔到!但又好想佢早學普通話。thx a lot!

引用:想請問細仔幾年級?返屋企用廣東話教他明白

原帖由 aaronmok 於 12-11-30 發表
想請問細仔幾年級?返屋企用廣東話教他明白嗎?我而家就係煩惱緊入唔入普英幼稚園好?因我普通話都係識少少 ...
係呀,真係唔知點簡!
如果學校教普通話但屋企用廣東話溫習,會唔會mix up

我絕對中意英粵,英普我唔中意。
唔關學習語言或者考小一事。

我只希望女兒咁細個入學,去適應一個陌生環境時,起碼學校有一種語言佢係可以得心應手,表達到自己,理解到老師。

我兩個細路都暫時唔識粵語,因為我係屋企同佢地用普通話同英文溝通,雖然廣東話係我的母語.
大學畢業到今天十幾年,係很多不同國家工作過,隨著工作經驗的增加及接觸面的擴展,我覺得廣東話只係一種方言,係全球化及大中華化的今天,國語及英文遠遠重要過一種方言,所以,我選擇先教育他們英普,而廣東話,只要做到日常溝通即可,這個很容易,只要幫他們報一間以粵語為主的幻兒園就是了.

我覺得要睇小朋友語言發展情況, 如佢巳經對大部份比較複雜的廣東話句子指令都理解後, 可引入其他語言
如現階段還未完全掌握/理解到廣東話句子, 不建議引入普通話令他混亂, 尤其是父母都要出外工作, 不是太多時間在家教導孩子的情況下
‹ 上一主題|下一主題