用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見? ...
樓主: CERISE
go

如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見? [複製鏈接]

joanthony 發表於 12-11-30 22:54
潑婦罵街? 咁中意話人個仔,你咪又係同一類人, 如果又係用家, 只會令我更覺自己好彩(如此質素...), 你都識 ...
唔明點解D家長成日把人地小朋友搬上嚟講,好心啦,好差品行,要身教先重要.好彩你冇成為他們一群的家長

Joanthony:呢間學校的家長……
你嘅打擊面都幾大,真係惹火尤物。

joanthony  咁又未必個個都係咁, 只係小數姐(希望), 所以delete左幾個字, 費事話埋其他人, 多謝提醒  發表於 12-12-1 00:44
Jane1983  terms  發表於 12-12-1 00:17
Jane1983  惹火尤物,呢個term好正!  發表於 12-12-1 00:17

joanthony 發表於 12-11-30 23:51
呢間學校的家長要反駁人應該多動腦筋諗下point, 講下唔同的觀點, 而唔係下下搬d係之前post 睇過人地仔女d ...
大人在討論時不服氣連累小朋友都無辜比人話,真可恥,理性討論大家先得到更多可靠資料,你真係好努力為你小朋友選了一間好學校.

醒目開學勳章

大家算啦,都係互相交流啫,反正樓主都已經放棄註冊LMC了,已經搵倒好學校,盡早決定都係好事,無謂激烈討論下,搬曬D品行出黎比人睇,咪盞仲更加另人卻步於LMC。其實都係討論學校啫,直接批評人哋子女人身攻擊,仲係為人父母添,真的感覺好差!

討論下JE....做咩咁燥? 呢期打得邊爐多呀?

兩間學校我印象都好好, 配合到家庭教育就PERFECT啦!

My son have just transfered to LMC this month. He really likes his teachers and new school. He is very happy and pround to become one of LMC. He kept telling his cousins about his new school.  As compared to his previous chinese school, I have notice that LMC is a lot more lively, creative and fun in their teaching style. LMC focus not only on study, but also have great music, arts and sports lessons. my son is quite good in drawing. His teacher rang me up and told me they have notice that he is good at drawing and would like to put him in an 'Art Alive' class. It is free of charge and they even took the class out to different Art Galleries. In our previous primary school, too much focus is place only on academic study. They have no time to notice and develop kids in other areas. Our hearts were so burden by endless homeworks. I think my child has lost his childhood in that traditional school. As for LMC, I think they have a great balance of everything. I think this is what a kid needs to become a creative and smart person. For me and my son, 10 'Likes' to LMC.

嗱,又係一個用家(rainkan)的看法,LMC有潛力再上。
Joanthony,見你識講多謝,咁我都提下你,甚麼「印巴籍……」,「強國人……」(我前幾日同阿仔搭地鐵,我地企左一陣,有個講普通話的中年女士起身讓座俾我個仔,不過我地同佢講我地只搭一個站,叫佢坐返。)、「呢間學校嘅家長……」、「呢個thread個個都話揀TT……」,這類「以偏概全」說話方式練下唔好再講,否則得罪左人都唔知,亦都給人對你嘅個性有些聯想嘅空間。

我剛問過我的鄰居(佢係雙重用家),佢話在簡介會出黎講野嘅小朋友,是這位小朋友想試,所以學校就俾機會佢講,而唔係揀最好嘅出黎講(佢嘅仔女已講得很好,林文燦也有歐美、澳洲籍嘅學生),這才是教育。

引用:面試當曰看見一個印巴藉男老師似不耐煩的呼

原帖由 Elsie1979 於 12-11-30 發表
面試當曰看見一個印巴藉男老師似不耐煩的呼喝小朋友排隊。感覺不太好。
我都見到,有啲反感,好似連自己都俾佢喝,但我以為係本地老師

引用:嗱,又係一個用家(rainkan)的看法,LMC有潛

Joanthony,咁helenli話你, 你咪話返佢囉,不用話咁多人。你攻擊力好強,出擊率又高,仲有打十個嘅精神,戰無不勝、攻無不克。點都好,你個仔入到間心儀的學校讀,開心便好了,大家唔好嘈啦。

joanthony 發表於 12-12-1 10:23
不如下次試下你比D人搬仔女上來講睇下你eq很高囉, 強國人當然都有好人但係之前間學校係冇,老師都係強國但 ...
打甩門牙係好慘,真係吾知會點反應。

回復 helenli 的帖子

我覺得學生在學習時産生興趣及開心是重要的,因为小孩子會很想回校上課,是自動追求學習。如果給一間最TOP的學校给小朋友,但小朋友感觉不開心及不想返學,這樣也是不好嗎!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 此帖已引發到不理性罵戰. 現將此帖關閉.

請各位能理性討論, 如漠視版主勸告, 管理員會將違規者禁言以作冷靜
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題