用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見? ...
樓主: CERISE
go

如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見? [複製鏈接]

回覆:如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見?

TT 中學網系深水埗,而且中學好像是band 2(長沙彎果間,吾知有冇錯),有錯請更正,而且學費都吾平。選學校,冇最好,最緊要合適小朋友同家庭的需要。

既然樓主已揀了心儀的小學,而令到各家長有衝突,樓主都未必開心。
大家都係為自己的小孩揀合適的學校,無謂去批評 LMC 的一切,如果對 LMC
有懷疑,做家長的你都唔會放心比你的小孩去讀。但肯定的是保良局機構辦學
的成果,用人、選生的標準都是有一定的要求。請大家都要對 LMC 公平,無謂浪費自己的金錢和小孩的時間 !

joanthony 發表於 12-11-30 15:22
你把口都幾賤, 我真係覺得佢唔收好過收咁唔得嗎?  我地之所以考2次, 第一次是今年7月的第二輪, 即亡羊補牢 ...

你不需要太嬲, 你可看到家長的質素有幾好。

回覆:大肥貓 的帖子

理性討論,良性互動,各位家長都希望為自己的小朋友選擇適合的小學。每位家長各有自己的標準,很難比較。Helen LI 對一些道聽途說的家長的誤解和誤會,作出澄清和對LMC所講的情況都係事實,但作為LMC的家長都要識得control your mind.  係文校長教我哋D小朋友,right!

每人都有自己既意見, 但唔好人身攻擊.....
將心比己, 你都覺得人話你個仔唔啱, 咁點解你又可以話人地間學校呢?

醒目開學勳章

回覆:如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見?

我會選崇真!當年我仔都有LMC offer, 最後都無註冊。我只可講,如果家長以為入LMC會英文好得,只會令你大大失望,建議申請前先聽學校簡介會,如你接受倒LMC的「英文」,一考無妨。

joanthony 發表於 12-11-30 17:18
就係果d所謂用家, 之前係第d post睇過人地d backgroud之後記住晒, 一有機會就係other post"數"晒出來, 唔 ...

其實我地去簡介會就是想知道更多關於學校資料,然後在BK與家長分享, 但用家誤會以為抹黑,真係唔公平

眼超超 發表於 12-11-30 18:06
我會選崇真!當年我仔都有LMC offer, 最後都無註冊。我只可講,如果家長以為入LMC會英文好得,只會令你大大 ...

你講得好啱, 入學或申請之前睇睇係咪自己杯茶,問多D人意見,去簡介會感受下 !

joanthony 發表於 12-11-30 18:57
咩叫人地間學校? 間學校係保良局既, 而唔係屬於任何人! 學校係提供教育服務既地方, 用家or非用家都可有唔 ...

唔該唔好發表咁多偉論啦,攻咩擊呀,D偉論留番幫個仔搵學校啦,LMC都好彩無收你個咁叻概仔

何必咁激動!

joanthony 的帖子

你都好燥下喎!
一唔岩你聽少媽拆蟹, 嘜呢到無言論自由架咩?
呢個平台係比大家討論下交流下搵學校, 大家都係為自己子女, 每個人要求唔同, 環境唔同,小朋友性格又唔同, 同一個亞媽生都唔會相同性格啦, 你話你好彩無入lmc 讀, 應該話lmc 好彩無收你呢d 質素既潑婦罵街家長呀, 講到個仔咁叻, 你唔駛咁頭痕周圍撲學校啦, d學校爭住收你仔啦!

這幾個月都有留意多間直資和私立小學,林文燦給人的印象當然不算好top,通常持這種想法嘅會認為印巴籍多,英文不會說得地道,(可能這是事實,不過我鄰居嘅一對仔女都係林文燦嘅,英文又講得好鬼流利。)另外校舍細,亦是弱項。而有仔女在林文燦讀嘅家長(用家)絕大多數都好滿意,林文燦嘅後發潛力應該幾強(如果佢有間似樣的校舍,應該好多人爭)。joanthony,你認為林文燦不太好,而你個仔又可以入到另一間心儀的,崇真也很好,你係贏家。helenli,你個仔讀緊林文燦,你又滿意,你都係贏家。不要拗了。不過,joanthony,你個仔唔讀林文燦,都唔洗踩多佢兩腳,咁都係間接話人地個仔;helenli,你護子心切,好直接咁話左人地個仔,都要收下火。大家收下火啦。

回復 helenli 的帖子

Helenli,
我是路過的, 但實在看不過眼.

這句說話, 在法律上雖談不上觸犯<種族歧視條例>, 詳情可參考平機會網頁, 但我就覺得非常racism 囉!! 其實這種comment 屬於甚麼質素, 大家也有目共睹. 如果唔識尊重人, 讀多多書,  都係假嘅.

回覆:joanthony 的帖子

最後回覆, 贈你四字"浪費氣力"

‹ 上一主題|下一主題